3 redenen waarom Chengdu op je bucketlist moet staan!

3 redenen waarom Chengdu op je bucketlist moet staan!

door Kristianne Lie Kwie

De stad Chengdu is een handige uitvalsbasis voor verschillende uithoeken van China zoals Tibet of Leshan, of bestemmingen die wat makkelijker te bereiken zijn zoals Beijing of Shanghai. Ben je wat langer op rondreis in China? Dan zou ik Chengdu zeker niet overslaan! Om de volgende drie redenen vind ik dat je Chengdu zelfs op je bucketlist zetten...

1. Knuffelachtige panda's! 

Vroeger had ik meerdere knuffels en één daarvan was een pandabeer. Lekker zacht en zwart-wit. Daar is mijn liefde voor pandaberen begonnen. In Chengdu is die nog een beetje gegroeid. In Chengdu vind je het Chengdu Research Base, of Giant Panda Breeding, een groot park waar je reuzenpanda’s én de kleintjes ziet! 

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Het is een mooi park waar je verschillende pandasoorten in 'actie' ziet. De beesten zijn prachtig om naar te kijken, al doen ze niet heel veel behalve eten, spelen en slapen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik me verwonderde me over de manier waarop panda's eten. Beeld je even zo'n grote lieve zachte dikzak in, onderuitgezakt tegen een boom met een stapeltje bamboe naast zich...

Met één hand heeft hij een bamboescheut vast. Deze scheut gaat zijn mond in, maar meer dan de helft valt uit zijn mond op zijn bolle buik. Lekker langzaam kauwend zit die pandabeer daar te genieten, terwijl het stapeltje bamboeresten op zijn buik groter wordt dan de stapel bamboe naast zich. In het park zag ik een bordje dat de panda in één zin omschrijft: 'We are not lazy, we are energy efficient!' Geweldig toch! 

2. Thee in het People's Park

Tijdens een stadswandeling kwam ik terecht in het People's Park. Een groot, groen park met verschillende leuke plekken. Eén van die plekken was een soort terras waar je heerlijke thee drinkt. Je kiest zelf een smaak en krijgt een flinke kan thee waar je wel even zoet mee bent. Je drinkt dus niet gewoon even een kopje thee, maar neemt er echt de tijd voor.

Om me heen zag ik groepen mensen met elkaar thee drinken, kletsen, spelletjes spelen (mahjong) en... in elkaars oren peuteren. Ik wist niet wat ik zag! Compleet verbaasd keek ik naar wat mannen die met verschillende attributen en zelfs een hoofdlampje (!?) bij mensen in de oren gingen peuteren.

Ik zag een pincet, een soort ragebolletjes, wattenstaafjes en iets wat leek op een stemvork. De kleine ragebolletjes gingen het oor in en werden heel snel rondgedraaid. De mensen die de 'behandeling' moesten ondergaan zaten vaak met hun ogen dicht en leken er heel erg van te genieten.

Mijn interpretatie is dat ze hun oren lieten schoonmaken en vervolgens een soort 'oormassage' kregen met de ragebolletjes en de stemvork. De stemvork ging naar het oor en er werd tegen het stokje in het oor getikt waardoor het ging trillen. Alhoewel ik erg nieuwsgierig was, heb ik het uiteindelijk bij kijken gelaten.

3. Relaxte sfeer!

Chengdu is een grote stad, maar het is er niet superdruk. Er hangt zelfs een heel relaxte sfeer. In het People's Park drink je bijvoorbeeld niet alleen thee: je ziet er mensen optreden met zang en dans. Regelmatig weerklinkt Chinese muziek uit geluidsboxen en zijn mensen een soort traditionele dans aan het doen.

Je komt er ook een collectie prachtige bomen en bonsai's tegen en ziet er mensen schilderen. En als je niet oplet en door het park dwaalt, stuit je zomaar op een bachelor market. Dat is een plek waar moeders een geschikte kandidaat zoeken voor hun kind!

Naast het park is het centrum Chengdu een leuke plek om gewoon lekker rond te lopen en te genieten van de sfeer. Een leuk straatje om doorheen te wandelen is Jin Li street. Hier geniet je van lekkere restaurantjes en tuur je in souvenirwinkels. Het is allemaal heel schoon en netjes onderhouden.

Als je in Chengdu een hapje gaat eten: be prepared! De stad ligt in de provincie Sichuan en de keuken van Sichuan staat bekend om de scherpe recepten. Houd je van pittig eten? Dan zit je hier helemaal goed!

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Bekijk hier de leukste reizen naar China!

Over Kristianne

Even over mijzelf: ik ben Kristianne Lie Kwie, 30 jaar en een van mijn grootste hobby's is reizen. Maar juist ook mensen - vaak vrienden - helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen.

Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp'er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen.

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors