Reviews China

Reviews China

8,2
8,5 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
7,7 Locals
8,4 Veilig
8,9 Natuur
6,3 Stranden
7,3 Klimaat
  • Aantal reviews: 76
  • Aantal waarderingen: 42

China (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Maaike van Riesen op 05 december 2018

Reizen door China is een onvergetelijke ervaring. Mijn reis is per trein vanaf Hongkong naar Beijing. Onderweg stop ik voor een paar dagen op een aantal plekken. Yangshuo midden in het Karstgebergte. Chengdu de stad van de Panda's maar ook de geweldige mix van oud en nieuw. Xi'an waar natuurlijk het terracotta leger een must is maar ook de stad van de bel en drum toren, de islamitische wijk waar je geweldig kunt eten. Pingyao een oud legioenen stadje, Unesco wereld erfgoed, binnen de stadsmuren autovrij. En tot slot het overweldigende Beijing, de verboden stad, het zomerpaleis en een geweldige wandeling over de Chinese muur.
Het land van tegenstrijdigheden, lekker eten, geuren en kleuren, hutongs. Het oude communisme wat in de cultuur nog heerst omringt met het nieuwe moderne kapitalisme. Eeuwenoude cultuur die samengaat met hedendaagse modernisering. Alles is mogelijk in China. Dure winkelstraten met enorm chique winkels worden afgewisseld door hutongs die de Chinese cultuur kenmerkt.
Reizen met de trein door het immense land is een ervaring om nooit te vergeten. Het prachtige landschap wat aan je voorbij flitst. Het onderdompelen in de lokale bevolking en proberen iets te begrijpen van alles wat je om je heen ervaart.
Voor mij was China een ultieme reiservaring, een land met vele mogelijkheden. De angst die veel mensen hebben is het probleem met taal. Mijn ervaring is dat dit zeker een kleine hobbel kan zijn maar ook echt niet zo erg is al men van te voren denkt. Steeds meer chinezen spreken Engels, in de metro staat alles ook in het Engels en in veel restaurants is ook een Engelse kaar te krijgen. Voor dat ik ging heb ik me ook heel druk gemaakt over toiletten, maar ook dat is absoluut niet iets om je zorgen over te maken. Natuurlijk kun je het niet altijd en overal vergelijke met ons eigen land.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
9 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

  • betaalbaar
  • cultuur
  • eten
  • natuur
  • bezienswaardigheden

Minpunten China

  • geen google
  • taal
Ultieme tip: Google maps werkt in China niet download de app maps.me, werkt offline ook. Voor de metro: even vooraf de kaart van de metro van de stad opzoeken, en vast een screenshot maken
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend Yunnan, China (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Sheilah Li op 18 november 2018

We zijn via een binnenlandse vlucht naar Kunming gevlogen. Daar hebben we een privé tour geregeld naar Stone Forrest. Prachtige karstlandschappen. Daarna reden we door naar een klein stadje Luoping voor een overnachting. De volgende ochtend gingen we naar onze Yunnan highlight de Jiulong watervallen. Prachtig en groen. Zen! Het was alle kilometers die we gereden hebben waard.

Ultieme tip: Download een translate app Engels-Chineed, WeChat en maak gebruik van VPN.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hangzhou is prachtig (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Niek Wittenberg op 18 november 2018

Hangzhou is verdeeld over een oud en nieuw gedeelte. Het oude gedeelte heeft West Lake een groot en prachtig meer. Rond om West Lake zijn tal van mooie plekjes, waaronder de tuinen van Hangzhou. Zeker in de herfst is het daar prachtig. Maar ook in de lente als de lotussen in bloei staan heb je daar fantastisch mooie plaatjes.

7,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

  • Super aardige locals
  • heerlijk eten
  • Prachtige hikes

Minpunten China

  • altijd mensen overal
Ultieme tip: Bezoek de tuinen van Hangzhou in de herfst.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het moderne China (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Joke Vandersteene op 13 november 2018

Lonely Planet zet Shenzhen China voor 2019 op de 2e plaats van zeker te bezoeken steden. Terecht. Shenzhen is geen doorsnee Chinese stad. Shenzhen was 40 jaar geleden een vissersdorp met 30.000 inwoners, nu een metropool met ruim 13.000.000 inwoners. De woontorens en shoppingcentra rijzen nog altijd als paddenstoelen uit de grond. Veel jonge Chinezen trekken naar Shenzhen om hier hun geluk te zoeken, de lonen liggen er gemiddeld iets hoger dan op het platteland. Het wemelt dus van de jonge mensen en er zijn tal van eettentjes, clubs en ontspanningsmogelijkheden voor ieders smaak en/of portemonnee. De belangrijkste trekpleisters voor toeristen zijn OCT Loft, een oud fabrieksgebouwencomplex dat omgebouwd is tot een gezellige wijk met kunstgalerijen, bars en koffiehuizen. Ook Shekou is een bruisende moderne buurt met het reusachtige Museum voor moderne kunst en het oude Franse cruiseschip dat omgebouwd is tot bar.
Als je een paar dagen in Shenzhen kan doorbrengen zijn er heel wat buurten die de moeite zijn. Overal in de stad vind je prachtige parken en ruime winkelcentra. Zeker het bezoeken waard is de Book Mall, de grootste boekenwinkel van China vind je hier. De Luoha mall is een wirwar van gangetjes met winkeltjes waar je een omvangrijk aanbod vindt aan kopie artikelen (handtassen, elektronica, kledij, horloges, ....), traditionele kledij en stoffen, traditionele stenen en juwelen en thee artikelen.
In Shenzhen is het wel even zoeken naar de traditionele Chinese bouwwerken, tempels en pagodes zijn hier eerder zeldzaam. Er is een oud fort in de buurt van Shekou en dat is de belangrijkste historische trekpleister in de stad zelf. Chinese traditie vind je op de wet market, waar je verse etenswaren vindt. Vissen, schaaldieren, schildpadden, kikkers, kippen, je kan ze uitkiezen en ze worden ter plekke geslacht om mee te nemen... Niet voor gevoelige magen of teerhartige dierenvrienden...
Een stad waar je je niet gauw verveelt in elk geval!

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

  • Variatie en verschillende soorten keuken
  • prachtige natuur

Minpunten China

  • soms vuil
  • het rochelen
Ultieme tip: Zoek de niet toeristische buurten op en beleef het echte Chinese leven.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Emeishan (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Xavier de Vrij op 12 november 2018

Emeishan ligt in de Sichuan provincie ver boven de wolken. Als je ooit in Chengdu bent is de trip zeer de moeite waard. Ga dan ook langs Leshan om de grootste boeddha te zien en probeer echte sichuan hot pot.

Ultieme tip: Probeer alles te eten wat er te eten valt
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Kalligrafie (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Aartje de Vries op 11 november 2018

Kalligrafie verheft het gewone Chinese schrift tot een hoge kunstvorm.
Dit is een grappige weergave waar mijn oog op viel in Shanghai. Elk karakter bestaat uit acht soorten penseelstreken, uitgevoerd in een vaste volgorde. Heel mysterieus voor een westerling.

Pluspunten China

  • Toegangkelijk
  • vriendelijke bevolking
  • boeiend
  • betaalbaar
  • lekker eten.

Minpunten China

  • Kostbare en uitgebreide visumprocedure
Ultieme tip: China is een land vol traditie en eeuwenoude cultuur. Indrukwekkende paleizen en tempels. Toch vindt er een explosieve economische en industriële ontwikkeling plaats.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken door China (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Yaiza Giebing op 11 november 2018

Een land voor de echte avonturier!
In het begin een beetje inkomen in de gebruiken en gewoontes van de Chinezen. Maar al snel vond ik dit een geweldig land. Een taal barrière is er zeker, toch voelde dit niet als een groot probleem. Ondanks deze barrière wilde iedereen me altijd helpen en was iedereen super vriendelijk.
Geweldig mooie natuur en zo veel diversiteit. Makkelijk te bereizen met de trein. Bereid je wel voor op lange afstanden. Mocht je wat meer te besteden hebben kan je natuurlijk ook altijd vliegen.
Als je een keer iets anders dan anders wil zou ik zeker voor China gaan!

Pluspunten China

  • behulpzaamheid van locals
  • makkelijk bereisbaar

Minpunten China

  • hygiene
Ultieme tip: Zhangjiajie national park vond ik echt geweldig. Mooie wandelingen en prachtige natuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Datong heeft meer te bieden dan de hangende tempel. (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Sylvia de Vries op 11 november 2018

In dit geval gaat het over Datong. Datong heeft een ontzettend mooie nieuwe oude stadsmuur, nog niet ontdekt door het massatoerisme (wij liepen vrijwel alleen over deze muur). Je kunt kosteloos over de muur lopen van waaruit je een fraai uitzicht hebt. Je wordt wel geconfronteerd met het arm en rijk van de stad.

8,7
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
nvt Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

  • Datong is niet toeristisch
  • Eten is heerlijk

Minpunten China

  • Bent als blanke een bezienswaardigheid
  • Rochelen en spugen van de locals
  • Weinig niet roken kamers in Datong
Ultieme tip: Bezoek naast de hangende tempel en de grotten van Yungang ook de Datong stadsmuur en de 9 drakenmuur.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Motorreis door de provincie Cichuan en Yunnan in China. (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Toontje van Gemert op 11 november 2018

Met reisorganisatie Motortrails een hele mooie reis door de provincie Cichuan en Yunnan in China gemaakt...wat mij vooral bijgebleven is zijn de pandabeer , vriendelijke mensen en de vele niet toeristische gebieden waar wij zijn rondgereden.

Pluspunten China

  • Platteland spotgoedkoop
  • Op het platteland bijna geen toeristen.
  • Goed eten.

Minpunten China

  • de taal ...niemand kent Engels spreken.
Ultieme tip: Panda research base in Chengdu.
Aangeraden voor: Avonturiers

Dali (China) (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Dennis Choy op 10 november 2018

China is een geweldig land dat een enorme ontwikkeling doormaakt. Maar waar ook de tradities, culturele waarden bewaard zijn gebleven.
Je kunt hier van alles ontdekken. Je raakt niet uitgekeken op de historische plekken en aan de andere kant de grote vernieuwingen.
In een woord “geweldig”.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten China

  • betaalbaar
  • bullittrains
  • historie

Minpunten China

  • engels
Ultieme tip: Xi’an is echt een superplaats in China. Knus en gezellig met een fantastische moslim markt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China rondreis (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door F Lorang op 31 december 2017

China rondreis met de trein! Geweldige ervaring, hotels waren van te voren geboekt en ook de treinreizen. Elke keer werden de treinkaartjes afgeleverd bij het hotel en zelf zijn wij op pad geweest zonder gids wat veel leuker is. Zelf de metro en of bus gepakt om alle bezienswaardigheden in eigen tijd te bekijken. Een echte aanrader om vertaalapp op je telefoon te installeren. Eten kan je overal waar de plaatselijke bevolking zit daar is het goed en goedkoop eten. De snelheidstrein is schoon en eten kan je in de trein kopen. De langzame boemeltrein is goed te doen, je moet wel zorgen dat je slaapt in een goede afsluitbare wagon. Dit kan je van te voren laten boeken door het reisbureau. Let op: mensen vanaf 60 jaar krijgen overal korting bij de bezienswaardigheden. Probeer de bezienswaardigheden zoals de chinese muur, zomerpaleis etc in Beijing nooit in het weekend te bezoeken. Je hebt kans dat je niet naar binnen kunt omdat het te druk is.

Pluspunten China

  • goedkoop
  • eten is heerlijk
  • georganiseerd
  • veilig

Minpunten China

  • fietsers die overal doorheen rijden
  • spugen en rochelen
  • voordringen
Ultieme tip: Ga eten in de restaurants vol zitten met eigen bevolking. Daar is het eten erg goed. Kan je niet met stokjes eten, neem altijd een lepel of vork mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Het land van de onbeperkte tegenstellingen. (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Jan Molenveld op 18 december 2017

Ik ben met een groep Nederlanders naar de provincie Sichuan geweest en heb daar een busreis van drie weken gemaakt waarbij we o.a. prachtige (werelderfgoed) natuurgebieden hebben bezocht. De reis begon in Chengdu (hoofdstad van Sichuan), een metropool met 4,5 miljoen inwoners. Wij overnachten in een hotel aan Qintai Lu, een oude-China thema straat die een populaire toeristische bestemming is. Hotpot restaurants, theehuizen en Sichuan opera locaties lijn deze straat, die wordt verlicht door lantaarns en sfeerverlichting in de avond. Westerse toeristen zijn rijk (in de ogen van veel Chinezen)en die moeten natuurlijk worden verleid om zo veel mogelijk geld uit te geven.

Op de eerste busreis dag hebben we het ook het Baoguang-klooster bezocht, een boeddhistische klooster van tweeduizend jaar oud. Het bestaat uit meer dan 400 pilaren, bezit een bijzondere pagode en wordt ook wel het klooster van het kostbare licht genoemd. Communisme en boeddhisme zijn blijkbaar verenigbaar.

Wie aan natuurfotografie doet komt goed aan zijn/haar trekken in de natuurgebieden Huanglong en Jiuzhaiguo. Huanglong staat bekend om zijn kleurrijke poelen, uitgestrekte bossen met een grote biodiversiteit, met sneeuw bedekte bergtoppen, watervallen en warmwaterbronnen.

De Jiuzhaigou-vallei is een natuurreservaat en Nationaal park in het noorden van de provincie. Het is beroemd om de gekleurde meren en watervallen op verschillende niveaus. Sinds 1992 is het park uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Met name de reis in de hooglanden heeft op mij een grote indruk gemaakt.
Grote uitgestrekte graslanden met Yaks, kleine tibetaanse dorpjes en ook nog prachtige berggebieden. Wat wil een fotograaf nog meer. Nou bijvoorbeeld. een bezoek aan Shangli, een historische stad die nog niet ten prooi is gevallen aan de commercie. Wie een indruk wil krijgen van het 'oude' China kan hier zijn hart ophalen.

Pluspunten China

  • relatief goedkoop

Minpunten China

  • drukte (Peking)
Ultieme tip: Bij een bezoek aan Chengdu mag je de parken Baihua Tan en Chengdu Culture Park niet overslaan. Hier is de Chinees nog Chinees en geen westerling.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Terug in de tijd (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Peter Meier op 10 december 2017

Breng een bezoek aan Yuanyang en doe een stap terug in de tijd. Zie hoe de locals kilometers en kilometers and rijstvelden nog met de hand bewerken. Een plek waar de cultuur nog authentiek is en niet wordt toegespitst op toeristen.

Pluspunten China

  • divers
  • authentiek
Ultieme tip: Zorg voor een offline woordenboek. Buiten de grote steden is communiceren haast onmogelijk met de locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Scenic Yuanyang (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Peter Meier op 07 december 2017

Neem van de populaire Tiger Leaping Gorge de minder toeristische route van Shangri La naar Yading National Park. Niet alleen het park, maar zeer zeker ook de route er naartoe zal je verbazen! Een tocht over onverharde paden door immense gebergten en langs traditionele Tibetaanse dorpen.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

  • authentiek
  • cultureel
  • betaalbaar
  • lekker eten
Ultieme tip: Installeer een offline-woordenboek op je telefoon. Vooral buiten de grote steden spreekt men amper een woord Engels.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het strand in Qingdao: een superplek om de gewoontes van de Chinezen te observeren (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Marjolijn Sinke op 07 december 2017

Qingdao is een bekende bierstad aan het strand in China. De Chinezen liggen of zitten niet op het strand en er zijn maar weinig mensen in zee. Ze staan aan de rand van het water, lopen in of uit de zee of ze lopen de hele dag tussen de vlaggen heen en weer in de hoop iets te verkopen.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

  • Heerlijk eten
  • divers
  • natuur en cultuur

Minpunten China

  • politiek
  • taal
Ultieme tip: Huur een auto en rijd langs de kust.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

30 dagen avontuur (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Katinka Schurink op 04 december 2017

In oktober/november 2017 heb ik in 30 dagen op de bonnefooi van Beijing naar Hongkong gereisd. Het was geweldig! Ik heb een loop via het zuidwesten gemaakt, waarbij ik onder andere Qufu, Xi'an, Chengdu, Emei, Lijiang, Kunming en Yangshuo heb aangedaan. Ik heb alles per (nacht)trein gedaan, wat best comfortabel, maar vooral een hele ervaring en cultuurshock was. Conclusie van mijn reis? China heeft prachtige natuur, lieve mensen met wel ietwat gekke gewoontes, geweldig georganiseerd vervoer en het is vooral te groot voor 'maar' 1 maand. Ik ga zeker terug!

Pluspunten China

  • natuur
  • locals
  • vervoer

Minpunten China

  • smog
  • hygiene
Ultieme tip: Qufu en Taishan; redelijk onbekende locaties voor de westerse toerist maar daarom juist bijzonder. Het is vooral een erg mooie klim ;-)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Oude tradities, nieuwe luxe (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Belinda Bareiss op 27 november 2017

Oud en nieuw komen bij elkaar in bruisend Shanghai! Prachtige tempels, schitterende Art Deco, en glinsterende skyscrapers zorgen voor een adembenemende reis. Maar wat Shanghai echt bijzonder maakt zijn de mensen

Pluspunten China

  • betaalbaar
  • eten
  • cultuur

Minpunten China

  • toiletten
Ultieme tip: Blijf niet alleen in de grote steden, maar bezoek ook de landelijke bestemmingen van dit prachtige land.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Between East and West (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Belinda Bareiss op 27 november 2017

Wat een ervaring! Shanghai is echt een mengeling uit oosterse en westerse taferelen. Aan de ene kant van de rivier het CBD met zijn ongelofelijke skyscrapers aan de andere kant kleine donkere steegjes waar de tijd soms helemaal stil heeft gestaan. Kappers aan het werk op straat tussen de kraampjes met fruit en noodles, om de hoek de fel verlichte winkels van Gucci en LV. Contrasten zijn overal, oud en nieuw, rijk en arm.

Pluspunten China

  • Eten

Minpunten China

  • openbare toiletten
Ultieme tip: Eet je ontbijt bij een van de vele kraampjes en maak contact met de lokale bevolking
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Mooie rijstvelden (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Chrysanta Sudiono op 27 november 2017

Het is zeker de moeite waard om voor zonsopgang deze heuvel te beklimmen en langzaam de lucht te zien verkleuren en het landschap ziet verschijnen. De mensen in China zijn vriendelijk en behulpzaam ook al spreken velen geen woord Engels. De landschappen zijn mooi en overal weer anders wat het niet gauw saai maakt. Daarnaast een rijke cultuur en geschiedenis.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

  • veelzijdig
  • betaalbaar

Minpunten China

  • weinig engelsprekende mensen
Ultieme tip: Xianggong Hill beklimmen voor zonsopgang
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door China (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Yvonne Rijsdijk-vdVelden op 20 november 2017

Goed georganiseerd door Sinorama travel. Van Beijing naar Shanghai, d.m.v. gebruik vliegtuig en cruiseboot over de Yangzee. Heel relaxed allemaal. We hadden een goed engels sprekende gids. Vele hoogtepunten, zoals de Chinese Muur, De verboden stad, Zomerpaleis van de Keizerin. Terracotta leger. Panda's, dans en zang in theater. Het was een geweldige belevenis.

Pluspunten China

  • Aardige locals

Minpunten China

  • er wordt slecht engels gesproken
  • je bent aangewezen op een boekje met plaatjes of een gids
Ultieme tip: neem toiletpapier mee, is niet altijd aanwezig
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Wonderschone omgeving! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Maria Van Der Geest-Kristal Healer op 19 november 2017

Geweldig was ons bezoek op 12-10-2017 aan de Chinese Muur! Verrassend waren de vele vergezichten met al haar mooie herfsttinten in oktober! Ik kan iedereen dit jaargetijde aanraden! Heerlijk ook geen last hier van de smog!

Pluspunten China

  • Het eten is er prima!

Minpunten China

  • De grote steden zijn enorm vol én druk. Dus maak een goed reisschema voor de highlights en houdt het kort hier 🤣!
Ultieme tip: Installeer een goede vertaal App op je mobiel en haal van te voren alle Chinese woorden binnen, zodat je deze online overal kunt gebruiken! Engels wordt er nauwelijks gesproken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacking trip in China (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ylja Geertsma op 18 november 2017

Een bijzonder land met een bijzondere cultuur. Wij zijn van Beijing via Ping Yao en Xian naar Shanghai gereisd en hebben vele prachtige plekken gezien en ervaringen opgedaan die je de rest van je leven met je meedraagt! Het hoogtepunt voor mij? Het beklimmen en hiken op de eeuwenoude Chinese muur. Een echte must en aanrader mocht je een bezoek aan dit prachtige land brengen. Wij hebben ervoor gekozen om het stille deel van de muur te bezoeken, op zo'n 2 uur rijden van Beijing. Dit is iets waar we zeker geen spijt van hebben gehad. China is een land dat je, mocht je interesse hebben in verre landen en andere culturen, zeker op je lijstje moet hebben staan! Bereid je wel voor op hoge temperaturen en weinig mogelijkheden om verkoeling te zoeken. De Chinesen houden namelijk niet van zonnen en zwembaden of meren zijn dan ook schaars. Iets wat wij persoonlijk wel erg jammer vonden, omdat we op sommige dagen echt aan verkoeling toe waren. Echter mocht het de pret ook niet drukken en hebben wij al met al een super tijd in dit bijzondere land gehad!

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

  • Zowel de hostels als dagelijkse leven is erg betaalbaar (zelfs goedkoop...). Voor 4 euro heb je al een volle de maaltijd inclusief drinken.
  • Veelzijdigheid (natuur en cultuur)
  • Makkelijke verbindingen van punt a naar b via metrostelsel

Minpunten China

  • Hoge temperaturen
  • Erg druk
  • Voor sommige mensen vreemde gewoontes (roggelen bv.)
Ultieme tip: In Beijing zit een erg lekker vegetarisch restaurant genaamd The Veggie Tiger! Een echte aanrader, want ook voor niet vegetariërs is er heerlijk te eten!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Erg leuk maar super warm (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Stella Xu op 16 november 2017

Toen ik van het vliegtuig stapte, voelde je gelijk al de hitte. Ik kwam aan op Shanghai AirPort en moest nog 3 uur rijzen met de bus. We zijn in de eerste paar dagen door de stad gaan wandelen. Na een paar dagen gingen we naar de Huangzhan (bergen).
De tocht naar de top is wel een beetje zwaar maar toch plezier gehad. Laatste dag was ik al naar Shanghai, in het centrum is een hele grote park vol met winkeltjes met kleine hapjes en winkels met allemaal spullen. s’ Avonds zijn we naar de vliegveld gegaan, het was nog en stukje rijden. Het was een van de tofste vakanties! Zeker een aanrader!

Pluspunten China

  • lekkere restaurants
  • veel bezienswaardigheden

Minpunten China

  • veel insecten
  • heel erg warm
  • erg druk in de stad
Ultieme tip: Neem of koop muggenspray, anders wordt je daar lek gestoken. En bij warme dagen: neem een paraplu naar buiten, het kan daar wel 42 graden worden.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Maaike Van 't End op 12 november 2017

Super mooi land. Met veel diversiteit van de indrukwekkende muur en het terracotta leger tot het drukke maar leuke Shanghai. We hebben veel met de trein gereisd waardoor we heel veel gezien hebben. Een reis die we nooit zullen vergeten.

7,4
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
6 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Neem wc papier mee.
Aangeraden voor: Avonturiers

Wonen in Qingdao (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Tara van Wijk op 12 november 2017

Ik heb ander half jaar in China gewoond en hier veel gereisd. Is een schitterend land met lieve mensen en heerlijk eten. Shanghai is een stad met veel buitenlanders en je voelt je alsof je in modern westers land zit. Dalian is een stad vlak bij Rusland en dit is te merken veel diversiteit. Qingdao is een vissers stadje dat modern groeit en met heerlijk eten.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten China

  • locals
  • betaalbaar
  • eten
  • natuur
  • tempels
  • stranden
  • bier

Minpunten China

  • taal
Ultieme tip: Eet alles, ze hebben niet zulk raar en eng eten als mensen denken. Alles in China is een ervaring van de mensen die er wonen tot de markten en de tempels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China, land van mooie en ongewone dingen. (bezocht in oktober 2011)

Review geschreven door Peter Bours op 12 november 2017

In China doe je natuurlijk andere dingen als op een zon- en strandvakantie.
Zo hebben we op een bamboevlot geraft op de Li-river, gefietst door de rijstvelden, gevist met aalsgolvers en hebben natuurlijk over de grote Chinese muur gelopen. Ook hebben we het terracottaleger gezien in Xian, het portret van Mao gezien en door de verboden stad gelopen.
China moet je een keer gedaan hebben.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten China

  • Gezond eten
  • Mooie natuur

Minpunten China

  • Geen
Ultieme tip: Zeker pekingeend gaan eten in het beste restaurand van Beijing.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooiste reis van mijn leven. (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Ria Ziegerink op 12 november 2017

Zoiets moois gezien. Niet te beschrijven. Van arm naar rijk. Van oud naar nieuw. Van mooi naar lelijk. Van slecht naar goed. Wie weet kom ik hier ooit weer terug. Ik zou het erg graag willen. Dank je wel China, voor al het moois.

Ultieme tip: De Chinese muur
Aangeraden voor: Stellen

Onze Chinareis (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Carla Burger op 12 november 2017

Onze vakantie ging dit jaar naar het mooie China en Tibet. Een rondreis van 30 dagen waarin we zoveel hebben gezien en meegemaakt. Te veel om op te noemen. De chinese bevolking, al spraken ze geen woord Engels, waren altijd bereid om je te helpen en ze zijn zo vriendelijk.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Als je naar China gaat, neem dan zeker de hemeltrein naar Tibet. Een unieke ervaring.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

mooi Beiing in een week (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Hilde van Spelde-lens op 12 november 2017

Een rondreis door Beijng in een week, schitterende bezienswaardigheden zoals zomerpaleis, verboden stad en natuurlijk de Chinese muur. Zeer vriendelijke mensen en ook zeer indrukwekkende stad, zowel oude als nieuwe deel. Vergeet zeker niet het historische museum, een bezoek waard!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Trek voor Beiing zeker een week uit om van al het moois te genieten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis China (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Carlyn Van Es op 12 november 2017

De grote steden zoal Hongkong, Beijng, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt, dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer opnieuw.
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep, het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer opnieuw willen beleven.

7,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
6 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

  • Openbaar vervoer

Minpunten China

  • Slecht engels sprekend
Ultieme tip: Table No.1
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China (bezocht in augustus 2010)

Review geschreven door Marion Timmermans op 12 november 2017

China een land met vele gezichten. Een mooie ervaring was onze rondreis van Bejing tot Shanghai.
Paleizen, panda's en streetfood alles is er vinden. En het lopen op de Great Wall was wel het meest indrukwekkende onderdeel.

Minpunten China

  • druk
Ultieme tip: Shoushou het Venetië van china
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Anika Groosman op 12 november 2017

Prachtig in de herfst! De bladeren hebben mooie kleuren en het weer is nog zacht genoeg om hele dag rond te wandelen. Wel was het soms regenachtig, maar met een goede jas heb je hier ook geen last van. Deze reis was mijn grootste backpack uitdaging in mijn eentje tot nu toe. Weinig mensen spreken Engels (ja dat is nog mogelijk) en natuurlijk een ander schrift. De Chinezen willen echter best wel helpen, maar je moet ze echt vragen. Prachtig land met veel mogelijkheden.

Ultieme tip: Investeer van tevoren in iets van de taal leren. Dat scheelt een hoop ongemak.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreizen in China (bezocht in april 2014)

Review geschreven door C.J. Kole-Joossen op 12 november 2017

Een rondreis maken in China is heel eenvoudig geworden door de hogesnelheidstreinen.
Neem wel genoeg cash mee wij hadden problemen met pinnen.
Neem de tijd voor het plannen en kijk goed wat jezelf wilt zien er zijn zoveel mooie plaatsen. Tip fietsen over de stadsmuur in Xi'an prachtig en bamboovaren in de Li-rivier. Bezoek Nanjing de oude hoofdstad mooie groene stad met de Purple Mountain.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Minpunten China

  • vermijd feestdagen
Ultieme tip: Maak gebruik van de hogesnelheidstreinen. Neem de bestemming in het Manderijns mee altijd handig om te laten zien. Kun je ook doen voor de gerechten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een reis om nooit meer te vergeten (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Susanne van Kempen op 12 november 2017

Mijn China reis is begonnen in Beiijng. Een prachtige plek waarbij de highlights van China te zien zijn, denk aan de muur, verboden stad, zomer paleis etc. Mijn reis ging door naar Liyang. Daar heb ik samen met Chinese studenten een ecologisch project opgezet om China meer te verduurzamen. Een project wat erg moeilijk was door de taalbarrière. Mijn reis vervolgde ik naar de moderne stad Shanghai waarbij de lucht donker was van al het stof. Daar is de skyline waanzinnig.
Deze reis duurde 10 dagen en was een reis om nooit meer te vergeten!

6,9
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
5 Locals
6 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

  • Muur
  • Natuur
  • Cultuur

Minpunten China

  • vies
  • druk
  • toerisme
Ultieme tip: De tip voor China is vooral om geduldig te blijven. De cultuur is heel anders en daar moeten wij als westerlingen zeker aan wennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

30 dagen reizen door China (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jonathan Bertholet op 11 november 2017

China is een prachtig land, vol cultuur en geschiedenis. Tijdens mijn verblijf heb ik geprobeerd te leren hoe de lokale bevolking leeft. In de dertig dagen die ik er doorbracht bezocht ik 7 steden, en spendeerde ik meer dan 120 uur op de trein, tussen de steden dus.

De bevolking is de hele tijd ongelooflijk sympathiek met mij geweest, en ik heb daar mensen ontmoet van rond de hele wereld. Absolute aanrader.

Pluspunten China

  • voedsel
  • goedkoop
  • cultuur
  • geschiedenis
  • tempels
  • architectuur
  • grootte
  • vriendelijkheid
  • openheid

Minpunten China

  • toeristen
  • afstanden
Ultieme tip: Volg geen vast reisplan wanneer je in een stad bent, wandel rond, improviseer. Door te blijven met reisgidsen zie je niet echt iets authentieks. Stap kleine restaurants binnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China - Chinese Kung Fu-school bezocht (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Ramona Pietersma op 06 november 2017

China is een prachtig land met mooie natuur en cultuur. Zelf ben ik in 2015 uitgenodigd door een Chinese grootmeester die een Kung Fu-school in Taizhou bezit met 2500 leerlingen.
De leerlingen gaan 3x per jaar naar huis en sommige kinderen blijven daar het hele jaar. Een maand lang ben ik in de Kung Fu-school gebleven. Het mooiste vond ik dat ik midden in China zat tussen de Chinese bevolking.
Er waren geen toeristen te bekennen in Taizhou. Zelf heb ik erg veel geleerd tijdens mijn verblijf op de school in China. Er heerst ontzettend veel discipline. De mensen hebben weinig maar zijn wel erg dankbaar en gelukkig. De Chinezen zijn veel bezig met hun lichaam en geest. Dit met betrekking tot het eten, het sporten 's ochtends vroeg in het park en heel bewust leven.
Het was een prachtige ervaring en ik raad het zeker aan om eens een kijkje te nemen in China. Probeer vooral ook eens gebieden waar niet te veel toeristen zijn zodat je ook interactie krijgt met de Chinese bevolking.

Pluspunten China

  • vriendelijk mensen
  • mooie natuur

Minpunten China

  • veel populatie dus minder kansen
Ultieme tip: Plekken opzoeken die niet heel toeristisch zijn. Je moet je soms leren over te geven aan de cultuur, rijstijl etc. Ga 's ochtends vroeg 6 uur het park in.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Leshan, world of Buddha (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Marsha de Klerk op 05 november 2017

Ik ben met een studietrip een weekje naar China geweest. We hebben naast Chengdu met de panda's en Beijing ook Leshan bezocht. Daar vonden we deze "giant" Buddha.
Adembenemend om een keer deze wereld te bezichtigen.

7,6
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
5 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Neem de tijd per stad
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zhangjiajie (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Patty van Rooy op 05 november 2017

Een van de mooiste landen die ik gezien heb. Binnen het land zijn er zoveel verschillen in natuur, cultuur en grote steden. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam en het is makkelijk om te reizen tussen de verschillende steden.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

  • Lekker eten
  • aardige bevolking
  • behulpzame mensen

Minpunten China

  • het is moeilijk om je verstaanbaar te maken
  • heel erg druk
Ultieme tip: Slaap in hostels. Hostels zijn mooi en schoon en relatief goedkoop. Het is zo makkelijk contact te krijgen met andere reizigers en tip te krijgen voor de rest van de reis.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Amazing China in Nederland!! (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Hester Schoonderbeek op 07 juni 2017

Ik vind het allemaal geweldig wat ik lees over verre en avontuurlijke reizen. Dat is in mijn geval helaas niet het geval. Maar om avontuur te beleven hoef je natuurlijk niet perse de grens over! In dit geval was ik dan ook 4 juni jl. in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Op bezoek bij de 2 reuzenpanda's. Ik waande mezelf al in het geweldige China toen ik het vrouwtje Wu Wen heerlijk haar bamboe zag eten. Haar naam betekent 'mooie krachtige wolk'! Hoe duidelijker kan het, ik moet gewoon de lucht in. Op naar echte verre en avontuurlijke reizen!!

Ultieme tip: Maak een reis met de CRH trein (hoge snelheidstrein)!! Bijvoorbeeld van Shanghai naar Beijing! Dat schijnt een belevenis op zich te zijn
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis China (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Ellen Verhofstad op 06 juni 2017

De mooiste plek in China waar ik ben geweest is Jiuzhaigou, in de provincie Sichuan. In Jiuzhaigou liggen de Blue'er than blue lakes, de naam zegt het al. Het meer en het uitzicht zijn adembenemend. Zeker de moeite waard bij een bezoek aan China. In deze provincie ligt ook de Huanglong gebied, en je kunt ook de panda's bezoeken in Chengdu vanuit daar. Het enige nadeel aan China vond ik de drukte en het massale van de chinezen. Ze dringen voor, en willen graag vooraan staan. We hebben zelf veel "elbow kungfu" moeten toepassen, om ook een paar mooie foto's te kunnen schieten. De camera's en selfiesticks vliegen je om je oren namelijk, en je moet jezelf er echt tussen proppen en een beetje brutaal zijn. Verder hebben mijn 2 reisgenoten en ik samen een fantastische reis in China gehad. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Het was moeilijk voor mij om de mooiste foto te kiezen, want alle foto's zijn even prachtig van China.

Pluspunten China

  • behulpzame mensen
  • jeugdhostels
  • metro beijing

Minpunten China

  • teveel toeristen
  • slechte hygiene
  • roggelen en smacken
Ultieme tip: Een goed werkende VPN, en een translate app. Zeer handig! Er word weinig tot geen Engels gesproken in China.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het onbekende China (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Dylan Cinjee op 31 mei 2017

Anderhalfuur vliegen vanaf Xiamen ligt de prachtige Fujian regio. Dit onbekende stukje China biedt prachtige bergen, bossen en rivieren. Het internationale toerisme staat hier nog in de kinderschoenen, dus het authentieke China is hier goed terug te zien.

Ultieme tip: Vaar met een vlot (met de voetjes in het water) door de Fujian regio!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Danielle van Helden op 21 mei 2017

Mooi land, heel erg interessant. Het is wel erg vies daar dus je moet daar wel tegen kunnen. Maar de mensen, de natuur, en de bezienswaardigheden maken het wel waard. Ik vond vooral de steden Hong Kong en Shanghai erg leuk.

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

  • mooie natuur
  • excotisch
  • bijzonder

Minpunten China

  • vies
  • druk
  • geen social media
Ultieme tip: Shanghai bezoeken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China een onvergetelijke vakantieervaring (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Ben Kemper op 16 mei 2017

Ik ben al diverse malen in China geweest, de bevolking is heel behulpzaam en vriendelijk, het eten is zeer gevarieerd en lekker tevens heel gezond. Met name de boeiende en grote verschillen in taal cultuur en ook het eten tussen noord (bijvoorbeeld Peking) en Zuid-China ( bijvoorbeeld Guilin) maar ook tussen oost en west zijn grote verschillen in taal en cultuur. China is een land ter grote van Europa maar met 2x zoveel inwoners. Vliegen slechts acht uur vanaf Frankfurt naar Beijing/Peking.

Ultieme tip: Ga vooral in een Bed en Breakfast overnachten, veel gezelliger dan in hotels je ontmoet dan veel jonge mensen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

zelf reizen door China met kinderen (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Patty Pellis op 11 mei 2017

Ook met kinderen is zelfstandig reizen door China prima te doen. Grote afstanden zijn prima af te leggen met de (hoge snelheids) trein, tickets zijn heel eenvoudig via diverse sites te boeken. Een hotel of hostel is via internet zo geregeld.

Met een goede, recente reisgids kun je precies achterhalen waar je wat kunt vinden en hoe je er kunt komen. Voor ons was de beste tip de VVV site van China; je vindt er totaal onbekende bestemmingen binnen China, steeds gekoppeld aan plaatsen in de buurt en perfect beschreven hoe je er kunt komen, waar je kunt overnachten en wat de toegangsprijzen zijn.

Wij ontdekten zo Longtan Valley, in de buurt van Luoyang; een prachtige kloof waar je een heerlijke dag kunt hiken. Een geliefde bestemming voor de locals maar totaal onbekend bij Westerse toeristen. Kinderen zijn overal welkom (tot 1 meter 20 zelfs overal gratis) en de mogelijkheden aan uitjes is onbegrensd; natuur, cultuur, actief bezig zijn, geschiedenis, lekker eten.

Pluspunten China

  • kindvriendelijk
  • betaalbaar
  • heerlijk eten

Minpunten China

  • hygiene is anders als hier
Ultieme tip: Longtan Valley bij Luoyang; een kloof met aan beide zijde van de rivier een wandelpad. Soms steile beklimmingen, soms smalle paadjes maar steeds een adembenemend uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met Chinese vrienden Chinees nieuwjaar vieren (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Paula Aelbers op 09 mei 2017

Via een vlucht Amsterdam-Shanghai naar Wenzhou en langs de oostkust met trein, taxi, tuktuks naar Hongkong. Tempels bezoeken in Hangzhou, gewoontes van de Chinese mensen meemaken en vieren van Chinees Nieuwjaar bij voor ons onbekende mensen. Wat een gastvrijheid. Ja, door vele steden wordt landschap ge- en vervormd, maar toch. Natuur met bomen, bergen, vogels en landschappen. Ook parken waar je je een Chinese Volendammer voelt en door iedereen op de foto gezet wordt, nadat ze eerst een toestemmend knikje van ons hebben gekregen. Hongkong doen met z' n vele verscholen rustieke plekjes, maar ook de drukte, het Victoriapark met zijn vele vogels.
Doen!

Pluspunten China

  • Goedkoop en lekker eten
  • makkelijk vervoer per tuktuk en goedkoop
  • intense ervaring wat betreft de mensen

Minpunten China

  • Met Nieuwjaar heel druk
  • Soms smerige steden
  • Soms lastig om hotel te boeken
Ultieme tip: Maak kennis met het echte Chinese leven, zoek Chinese vrienden in Nederland en vraag of je meemag! Bezoek twee tempelcomplexen maar in ieder geval Hangzou!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bus-hoppen in China: bloemen, bergen, yaks en kloosters (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Sacha Tijmstra op 08 mei 2017

Vorige zomer reisde ik af naar het zuidwesten van China. Vanaf Shangri-La kan je bus-hoppen door het Tibetaanse hoogland van China. Dit kan ik erg aanraden, want je komt in een heel ander China terecht. Er zijn weinig toeristen in de kleine dorpjes, waar yakboterthee geschonken wordt en Tibetaanse gebedsvlaggen de uitzichten sieren. Je reist door het Himalayagebergte, waar zesduizenders de dienst uitmaken en je veel mooie wandeltochten kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld Yading Nature Reserve bezoeken. Daarnaast kun je, als je geluk hebt, een echte Tibetaanse paardenrace meemaken. Ga hiervoor naar Litang. Ook Tagong mag niet overgeslagen worden. Vanuit dit kleine dorpje kan je mooie dagwandelingen maken over de velden en kloosters bezoeken.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

  • Betaalbaar
  • goed geregeld
  • veilig
  • mooi landschap
  • divers
  • cultureel

Minpunten China

  • veel toeristen in steden
  • bergen slecht bereikbaar
  • steden hebben dure toeristenattracties
Ultieme tip: Als je gaat bus-hoppen, koop je ticket dan de dag of twee dagen van tevoren in het dorp waar je bent. Vaak gaat er maar één bus per dag en zit deze snel vol.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China moet je bezocht hebben (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Timo Gerritsjans op 19 maart 2017

Ik heb een rondreis door china gemaakt op eigen gelegenheid, alles met de nachttrein en bussen en dat werkt in china prima! Maak je vooral niet druk dat je vertraging oploopt want alles is hier zo gestructureerd, ik vond dat heel fijn!

Ik ben van Beijing naar Guilin vertrokken en vervolgens door naar Yangshuo met schitterende uitzichten over de omgeving hoge rotsen die over de omgeving uitsteken! Vervolgens vertrokken naar Fenghuang een authentiek plaatsje dat overspoeld wordt met chinese toeristen, ik vond het alsnog een echte aanrader maar blijf er niet langer dan een dag.

Hierna heb ik mijn reis vervolgd richting Zhangjiajie om precies te zijn Wulingyuan waar de entree zich bevind naar het Zhangjiajie National Forest! Het mooiste natuurgebied wat ik ooit heb gezien, de makers van de film avatar hebben hier overduidelijk inspiratie opgedaan! Op foto's lijkt dit al schitterend maar in het echt sta je echt perplex van het natuurschoon.

Daarna heb ik Xi'an bezocht in een dag, terracottawariors en de muslim quarter ook beide super gaaf! In Beijing heb ik mijn reis afgesloten met de welbekende highlights; de Chinese muur, de Forbidden city en een hutong tour die ik iedereen sterk aanraad, voelt gewoon goed om op zo'n fietsje door Beijing te crossen.

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

  • structuur
  • natuur
  • eten

Minpunten China

  • engels
Ultieme tip: Zhangjiajie national forest
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere natuurgebieden en Chinese volkeren in Zuid-China (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Lucy Kilkens op 15 maart 2017

In de provincie Yunnan in het zuiden van China liggen unieke natuurgebieden zoals het Rode Aardegebied en de Yuanyang rijstterrassen. Mooie wandelmogelijkheden zoals een trekking door de Tiger Leaping Gorge en Shaxi Valley.

Pluspunten China

  • Unieke natuurgebieden en volkeren

Minpunten China

  • geen
Ultieme tip: Twee-daagse trekking Tiger Leaping Gorge.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijke volkeren en festivals in Zuid-China (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Lucy Kilkens op 15 maart 2017

In het zuiden van China in de provincie Guizhou vind je veel mooie traditionele dorpjes van de Miao en Dong Chinezen met eigen culturen, klederdracht, festivals. Prachtige groene omgeving met rijstvelden en -terrassen, berglandschappen en authentieke bergdorpjes.

Pluspunten China

  • Unieke natuurgebieden en volkeren

Minpunten China

  • Geen
Ultieme tip: Provincie Guizhou met de vele Chinese volkeren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Highlights van China (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Miranda Schuit op 14 maart 2017

China is veel te groot om binnen korte tijd te zien. Toch heb ik in negen dagen aardig wat gezien. We zijn begonnen in Peking. Daar heb ik iets gezien wat al lang op mijn verlanglijstje staat: de Chinese muur! Een hele bijzondere ervaring om daar overheen te lopen. En het uitzicht...wow! Ook een bezoekje gebracht aan de reuzenpanda. Wat een grote beesten zeg, met een hoog knuffelgehalte! Wat ook zeker niet mocht ontbreken was een bezoek aan het plein van de hemelse vrede. Ontzettend veel mensen daar!
In de avond brachten we een bezoek aan een kung-fu show. Erg spectaculair om te zien, heel anders dan wat je altijd in films ziet. Met prachtige muziek en mooie kostuums. Echt een aanrader! Na enkele dagen in Peking, vertrokken we met de hogesnelheidstrein richting Shanghai. Wat een contrast met Peking: Peking was wat oud, maar Shanghai deed erg westers aan. Wat erg leuk is om te doen, is de bund Sightseeing. Je gaat dan met een soort treintje onder de rivier door. Onderweg hoor je allerlei geluidjes en overal zijn lichten die steeds verkleuren. Een mooie belevenis! Ik heb erg genoten van deze twee steden. Het enige minpuntje zijn eigenlijk de Chinezen zelf: Ze zijn niet erg vriendelijk, rochelen op straat, ze zijn een beetje vies. Maar dat maakt China zelf niet minder mooi!

Ultieme tip: De acrobatenshow "ERA". Je kijkt je ogen uit!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers