Basilica Minore del Santo Niño

Basilica Minore del Santo Niño

door Getaway Travel

Op loopafstand van de Colon Street in Cebu City ligt de Basilica Minore del Santo Niño. De inwoners zelf noemen deze kerk vaak het kloppend hart van de stad. Santo Niño betekent letterlijk 'heilig kind' en verwijst naar het grote beeld van het Jezuskindje dat binnen in de kerk is te zien. Santo Niño is waarschijnlijk een geschenk van Ferdinand Magellan aan Queen Juana van Cebu toen zij zich liet dopen.

Vele jaren later werd het beeld door Spaanse kolonisten gevonden in een grote kist die was afgebrand. Het beeld was zwart en vrijwel onherkenbaar, maar had het vuur op miraculeuze wijze overleefd. De Spanjaarden besloten op de exacte locatie waar Santo Niño werd gevonden een kerk te bouwen.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Van hout naar steen

Hiermee was de Santo niño basiliek is de eerste katholieke kerk van de Filipijnen. Helaas was de eerste constructie nog helemaal van hout. Na een flinke brand was er niks meer over van de allereerste kerk van Cebu. Hij was nog geen drie jaar oud geweest. Vreemd genoeg had de Santo Niño ook deze brand weer overleefd. De kerk werd nog meerdere keren herbouwd en kreeg in 1739 eindelijk een stenen constructie.

De stenen kerk die er nu staat met het oranje dak en de massieve beelden is nog exact dezelfde als die uit 1739. Zelfs de mooi witte kleur heeft door de eeuwen heen weinig geleden. Binnen staat iedere dag een lange rij bezoekers om de Santo Niño in zijn beschermende glazen vitrine te kussen. De haast mythische sfeer die hier hangt wordt nog eens versterkt door de grote beelden, het donkere interieur en de prachtige plafondschilderingen.

Sinung dans

Katholiek of niet, je moet hier zeker eens een kerkdienst meemaken. De misdienaren doen hier een aparte, ritmische dans met kaarsen, de Sinung. De moves zijn simpel: twee stappen naar voren en een stapje terug.

Iedere derde zondag van januari wordt bij de Basilica Minore het religieuze Sinulog Festival gevierd. Dit is een van de grootste en meest kleurrijke festivals van het land. Het wordt gehouden ter ere van Jezus en je ziet verbazingwekkende kostuums waarop het kindje Jezus, Santo Niño, staat afgebeeld. Het beeld van Santo Niño bevindt zich vooraan de stoet. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is iedereen aan zingen en dansen en hoor je overal trommels, trompetten en traditionele gongs. Het is de laatste jaren wat commerciëler geworden maar het is nog steeds een erg leuk festival om bij te wonen.

Reizen Filipijnen

Foto's & video's Basilica Minore del Santo Niño

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors