Waarom is er zoveel smog in China?

Waarom is er zoveel smog in China?

door Maurice Kosterink

In veel Chinese steden, zoals Beijing, wordt smog veroorzaakt door de verbranding van steenkool voor elektriciteit in fabrieken en huishoudens. Steenkoolverbranding brengt een hoop uitstoot met zich mee, en die uitstoot hecht zich aan water in de lucht. Zo ontstaan er dikke pakken smog. En die smog heeft niet de mogelijkheid om te ontsnappen vanwege de geografische ligging van Chinese steden: de wind kan de smog niet wegblazen, doordat steden veelal zijn omringd door bergen. Daardoor blijft de lucht in veel steden vervuild. 

Luchtvervuiling heeft veel gevolgen voor het dagelijkse leven van de Chinees. Zo is het vrij normaal dat er een grijze gloed over de lucht heen hangt. Een blauwe lucht is voor veel Chinezen uniek. In oktober 2013 was de smog in Harbin zelfs zo slecht dat scholen, snelwegen en de luchthaven drie dagen lang moesten sluiten. Daarbij zagen ziekenhuizen in de stad een stijging van 23 procent van patiënten met luchtwegklachten. Smog kan dus het leven van veel Chinezen ernstig verstoren.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Gelukkig is de luchtvervuiling in China op dit moment al een stuk minder dan dat het was. Na 2013 is de Chinese overheid flink gaan investeren in schonere energiebronnen. Het gevolg: de luchtvervuiling in de 75 belangrijkste steden daalde met 23,6 procent in 2015. Verder staat er geen enkele Chinese stad meer in de top tien meest vervuilde steden van de wereld. Dat is al een flinke vooruitgang! 

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors