Vervoer Japan

Vervoer Japan

Wat zijn de vervoersmiddelen in Japan?

Het vervoer in Japan is goed geregeld, vaak nog beter dan in Nederland. Treinen rijden exact op tijd en zijn zeer snel. De stations zijn modern en schoon. In de trein en metro zijn de mensen rustig en stil, mobiele telefoons staan op trilfunctie en er wordt enkel fluisterend gebeld. Van A naar B in Japan is een haast rustgevende ervaring.

Vliegtuig

Vanwege de vele uitstekende treinverbindingen is een binnenlandse vlucht zelden noodzakelijk. Het is wel de snelste manier om tussen de verschillende eilanden van Japan te reizen. Ook in het uitgestrekte Hokkaido, waar geen treinverbindingen zijn, is vliegen een uitkomst. Tickets zijn echter duur, al krijg je flinke kortingen als je ver van tevoren een boeking maakt.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 55 reizen naar Japan

De twee grootste maatschappijen, Japan Airlines en All Nippon Airlines hebben speciale Visit Japan tarieven voor buitenlanders met een internationaal retourticket. Kijk altijd goed vanaf welk vliegveld je vertrekt als je ergens overstapt, want de afstanden tussen de vliegvelden van bijvoorbeeld Tokio zijn enorm.

Trein

Het openbaar vervoer in Japan is goed geregeld en punctueel. Vooral tussen de grote steden liggen goede verbindingen voor de bus of trein. De Shinkansen, of Bullet Train, is de snelste trein ter wereld. De voertuigen halen topsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Deze treinen zijn dus ideaal om de soms fikse afstand tussen Japanse steden te overbruggen.

De treinen rijden niet 's nachts. De meeste treinlijnen zijn in handen van JR, Japan Rail. Je kunt het beste al in Nederland een 'rail pass' van JR kopen, als je veel met de trein wilt reizen. Met deze pas kun je ongelimiteerd gebruik maken van de Japanse spoorwegen.

Bus

Zogenaamde highway buses volgen dezelfde routes als de shinkansen-treinen. Ze zijn een stuk goedkoper dan de trein, maar doen er ook een stuk langer over. Vooral tussen Tokio en Kyoto, Osaka en Kobe zijn de prijzen laag. Wees er wel op voorbereid dat je weinig beenruimte hebt, tenzij je extra betaald. Voor die prijs is de trein vaak een betere optie.

Boot

Omdat Japan een eilandnatie is, zou je denken dat de boot een veelgebruikt vervoermiddel is. In de praktijk wordt de boot echter nauwelijks gebruikt. De meeste eilanden zijn met een brug of tunnel met elkaar verbonden, waardoor de boot niet nodig is. Tussen kleinere eilanden gaan wel veerboten. Je kan dan vaak kiezen tussen een snelle, dure boot, of een langzame, goedkope veerboot.

Metro

In Japan is de metro het allerbelangrijkste vervoermiddel in grote steden. In Tokio kom je overal door de metro te nemen. De spoorboekjes en routekaarten zijn ingewikkeld, dus bereid je voor op een verwarrende zoektocht op het station. De metro rijdt altijd op tijd. Met een metropas kan je meerdere ritten maken. Je zet vooraf tegoed op de kaart en bij de poortjes wordt automatisch uitgerekend hoeveel je moet betalen.

Let op: tijdens de spits zijn de voorste en achterste wagen van de metro vaak alleen voor vrouwen toegankelijk. Je ziet het vanzelf aan de roze deuren en het bordje: women only.

Taxi's

Taxi's zijn overal in Japan, ook op het platteland. De auto's zijn altijd zeer schoon en de chauffeur rijdt veilig, al staan de Japanse chauffeurs bekend om hun 'sportieve' rijstijl. De ritten zijn wel aan de dure kant. Hou er rekening mee dat de meeste taxichauffeurs nauwelijks Engels spreken, dus laat iemand je bestemming in het Japans opschrijven zodat je dat de chauffeur kan laten zien.

Huurauto

Je ziet nauwelijks huurauto's in Japan. Omdat het openbaar vervoer zo goed is, is een huurauto niet nodig. Daarbij komt dat de wegen rond grote steden vaak zeer druk zijn, met lange files tot gevolg. Parkeerplaatsen zijn moeilijk te vinden en behoorlijk prijzig. In landelijke gebieden kan een huurauto wel een goede optie zijn, vooral in Hokkaido. In Japan rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors