Kamakura

Kamakura

door Niels Posthumus

In Kamakura komen stranden, religie en historie samen. Ooit het politieke centrum van Japan, nu wel het Kyoto van Oost-Japan genoemd door haar culturele, religieuze en historische schatten.

Kamakura ligt een uurtje rijden ten zuiden van hoofdstad Tokio, aan de oostkust van Japan. De stad werd onder het Shogunaat regime in het jaar 1192 het politieke centrum van het land. De hegemonie van de stad duurde ruim een eeuw, totdat Kyoto in de veertiende eeuw het politieke roer overnam.

ZELF NAAR Kamakura?

Bekijk alle 14 reizen naar Kamakura

Shinto tempels

Kamakura telt, vanwege haar vooraanstaande positie in de Japanse geschiedenis, onder meer drie oude paleizen, tientallen musea en vele prachtige tuinen.

Je vindt er bij elkaar ook zo'n 2.000 boeddhistische en shinto tempels, officieel shrines geheten, de gebedshuizen van het shintoïsme. Veel van deze heiligdommen bevatten elementen van beide religies, die elkaar niet uitsluiten.

De meeste tempels liggen verscholen in de groene heuvels rondom de stad in het noorden, westen en zuiden. Een wandeling door deze heuvels is een aanrader. Je zult merken dat je sommige tempels in eerste instantie straal voorbij loopt, zo goed zijn ze verstopt.

Grote Boeddha

Een leuke en niet zo lange wandeltocht voert van de Grote Boeddha naar Zeniarai Benten Shrine. De Grote Boeddha is een enorm bronzen beeld van Amida Boeddha. Het beeld is 13.35 meter hoog en staat naast de Kotokuin tempel.

Ooit stond het beeld binnen. Een tsunami verwoeste in 1498 echter de afdekkende tempel. De Grote Boeddha zelf bleef wel staan. Maar hij mist sindsdien een dak boven zijn hoofd.

Zeniarai Benten Shrine

De Zeniarai Benten Shrine is een prachtig voorbeeld van de versmelting tussen het boeddhisme en shintoïsme.

De shrine heeft met 'Benten' een deels boeddhistische naam. Benten betekent slang. De naam verwijst naar een droom van de opdrachtgever voor de bouw van de shrine. Die droomde over een slang, tijdens de boeddhistische maand van de slang, in het jaar van de slang.

Zeniarai Benten is overigens vooral populair, omdat je er je geld kan wassen in heilig water. Het geld zou, volgens de mythe, daarna dubbel zo veel waard worden.

Hase Kannon tempel

Een ander hoogtepunt in Kamakura is de Hase Kannon tempel. Dit hoog gelegen gebedshuis van de Jodo sekte kijkt schitterend uit over de stad aan haar voeten. Vergeet dus niet na een bezoekje ook het terras van de tempel aan te doen.

Binnen is het houten beeld van de god Kannon de belangrijkste schat. De afbeelding van deze God van de Vergeving met elf hoofden is het grootste houten beeld in Japan: ruim negen meter hoog!

Stranden en de Kenchoji tempel

Ten slotte is ook de Kenchoji tempel zeker het noemen waard. Deze zen-boeddhistische tempel was één van de eersten in Japan. Hij werd in het jaar 1253 gebouwd. In Kamakura zijn ook nog vier andere grote zen-tempels. Kenchoji is van de vijf de belangrijkste.

Het is echter niet alleen cultuur en historie dat de klok slaat in Kamakura. Ook komen veel mensen af op de witte stranden van de stad. Realiseer je wel dat het er in de zomermaanden erg druk kan worden, als ook de inwoners van Tokio en Yokohama er hun ontspanning zoeken.

Wat is er te doen in Kamakura?

  • Bezoek één van deze zeven 'passen' die je door de heuvels naar Kamakura leiden. De Shakadō pas is ook zeker een bezoek waard, maar behoort niet tot de zeven omdat het twee onderdelen van Kamakura zelf verbindt.
  • Bezoek naast Kenchoji de andere vier belangrijkste zen-tempels. Deze zijn de Engakuji tempel, de Jyufukuji tempel, de Jochiji tempel en de Jyomyoji tempel.
  • Maak een hike door de stad. Je vertrekt bijvoorbeeld vanuit de Kenchoji tempel. Het 'tenen-trail' neemt je mee door de noordelijke heuvels van de stad.
  • In de zomerperiode kun je in Kamakura ook het strand bezoeken. In twintig minuten loop je vanaf het station naar het strand. Zowel de lokale bevolking als mensen uit de dichtbijgelegen steden zoeken hier de zon op.
  • Wil je wel cultuur, maar geen tempel? Bezoek dan het Kamakura Museum of National Treasures.

Reizen Kamakura

Meer Kamakura

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors