Feesten: Shinto festivals in Tokio

Feesten: Shinto festivals in Tokio

door Maarten van Dun

De massa deint en klapt in zijn handen, terwijl alle gezichten zich richten op het heiligdom dat boven de menigte uit door de straat wordt gedragen. Het is het straatbeeld tijdens één van de drie grote shinto festivals in Tokio: Sanja, Fukagawa, en Kanda Matsuri. Ze trekken honderdduizenden feestvierders.

Het shintoïsme is de oudste en overheersende religie in Japan. Hij vindt zijn oorsprong in het aanbidden van de natuur en is door de eeuwen heen sterk verweven geraakt met het boeddhisme. De shinto religie heeft niet zo veel op met woorden, maar des te meer met ceremonies en rituelen.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 58 reizen naar Japan

Kanda Matsuri

Het Kanda Matsuri festival bestaat al sinds ruim vier eeuwen. Wat ooit begon als een feest om de overwinning bij de slag van Sekigahara te vieren, groeide uit tot een verering van de natuurgoden van het shintoïsme. Het episch centrum van het festival bevindt zich bij de Kanda Shrine in Chiyoda, een wijk van Tokio. De shrine werd al in de zestiende eeuw regelmatig bezocht door Tokugawa Leyasu, de winnaar van de slag bij Sekigahara.

Het Kanda festival wordt alleen in de oneven jaren gevierd, op de zaterdag of zondag die het dichtst bij 15 mei valt. Tweehonderd draagbare shinto heiligdommen, zogenaamde Mikoshi's, worden dan gedragen door de stad, begeleid door dansers, muziek en praalwagens.

Sumoworstelen

Ook tijdens het Fukagawa Hachiman Matsuri hijsen tientallen mannen de loodzware Mikoshi op hun schouders. In een drafje gaan ze over straat. In koor met de omringende mensenmassa scanderen ze 'Wasshoi! Wasshoi!' Het festival dateert uit 1642.

Tijdens dit festival wordt Hachiman van Fukagawa geëerd. Hij is de god van de krijgers. Elk jaar vieren de Japanners in augustus drie dagen lang feest bij de Tomioka Hachimangu Shrine in Koto Ward in Tokio. Dit is de grootste Shinto shrine in Fukagawa. Het sumoworstelen zag er het levenslicht!

Watergooien

Om de taak van de Mikoshi dragers in de hete zomerzon wat te verlichten, gooien omstanders overal vrolijk water over hen heen. Daarom heet het festival ook wel Mizu-kake Matsuri: watergooi festival in het Japans. Het feest speelt zich hoofdzakelijk af op de Eitai Dori. Dit is de straat in Tokio die je vanaf het keizerlijk paleis naar de prefectuur Chiba leidt.

Het grootste en wildste feest vier je tijdens het Sanja Matsuri. De energie van alle fluitende, dansende en scanderende mensen stuitert door de straten.

Tijdens Sanja Matsuri rolt een houten huisje voorbij. De hoge tonen van een fluit begeleidt de mannen die drummen op hun Taiko. Een stoet Japanners in traditionele kleding trekt al muziekmakend voorbij. In drie dagen komen er zo'n twee miljoen mensen af op het feest.

Miniatuurtjes

Sanja Matsuri wordt elk jaar gevierd in het derde weekend van mei, rond het Asakusa Shrine in Asakusa, één van de beroemdste shrines in Tokio. De shrine eert de drie mannen die de belangrijke boeddhistische tempel Sensō-ji bouwden. Die tempel staat ook in Asakusa, naast de Asakusa Shrine.

De grootste attractie van het festival zijn de drie Mikoshi's, miniaturen van de Asakusa Shrine, die op zondag door de menigte paraderen. De houten bouwwerkjes, versierd met goud en miniatuurbeelden wegen elk een ton. Er zijn in totaal tachtig dragers nodig om het gelukbrengende heiligdom door de straat te laten deinen.

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner