Fujiyama
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Fujiyama

door Niels Posthumus

De berg Fujiyama, niet ver van Tokio, is de hoogste berg van Japan. De plek waar de goden wonen. Je kunt de heilige berg beklimmen, bij voorkeur 's nachts, zodat je de zonsopgang ziet vanaf de top.

Als je de berg Fujiyama - of kortweg Fuji - beklimt, begeef je je op heilige grond. Het shintoïsme, samen met het boeddhisme de belangrijkste religie in Japan, kent de natuur goddelijke waarde toe. Geen wonder dus dat de hoogste berg van het land heilig is. Zelfs de grootste atheïst zal niet durven ontkennen dat de perfect symmetrische, kegelvormige vulkaan iets magisch heeft.

ZELF NAAR Fujiyama?

Bekijk alle 34 reizen naar Fujiyama

Slapende vulkaan

In ieder geval heeft de berg een hoop kunstenaars geïnspireerd. De besneeuwde bergtop staat centraal in een oneindige hoeveelheid schilderijen, verhalen en gedichten. Bovendien heeft de vulkaan het geschopt tot nationaal symbool van Japan.

De berg Fuji ligt op het centrale eiland Honshu, op ruim zeventig kilometer van Tokio. De vulkaan is 3.776 meter hoog en is sinds het jaar 1709 in diepe slaap.

Als zij uitbarst, doet ze dat echter goed. Fuji's laatste uitbarsting aan het begin van de achttiende eeuw was zo hevig dat haar as zelfs de straten in Tokio bedekte.

Fujiyama beklimmen

Je kunt de Fujiyama beklimmen. Zes verschillende paden leiden van het Ashino meer naar de top. Het is een stevige klim, waarvoor je conditie goed op orde moet zijn.

Het is bovendien aan te raden in de zomermaanden omhoog te gaan, wanneer de sneeuw op de top is gesmolten. In de winter kan de beklimming gevaarlijk zijn.

Ga echter bij voorkeur niet in juli of augustus. Tijdens die twee maanden middenin het hoogseizoen is het erg druk op de berg. Het rustieke karakter van de vulkaan gaat dan verloren.

Bedevaartsoort

Leuker is het om tijdens je tocht slechts af en toe een Shinto pelgrim tegen te komen, traditioneel zijn handen in witte handschoenen en zijn voeten in gevlochten sandalen.

De vulkaan Fujiyama is vanwege zijn heiligheid een belangrijk bedevaartsoort. Volgens het Shintoïsme wonen de goden bovenop de berg.

's Nachts klimmen

Het is aan te raden de klim 's nachts te maken. Dan kom je bij zonsopgang aan op de top. Er hangt zo vroeg op de dag nog geen nevel. Je uitzicht is dan dus het best.

Je hoeft overigens niet per se helemaal vanaf de voet van de vulkaan te vertrekken. Je kunt ook beginnen op 2.500 meter hoogte. Als je de klim niet in één dag wil doen, overnacht je in één van de berghutjes langs de klimroute.

Fuji Hakone Izu National Park

Wanneer je eenmaal weer terug benden bent, stijf van de spierpijn en met blaren op je voeten, kun je rondom Fujiyama heerlijk ontspannen.

De berg maakt deel uit van het Fuji Hakone Izu National Park. Het is een gebied met talloze wilde bloemen, groene rijstvelden, lariksbossen.

Relaxen kun je hier in verschillende warmwaterbronnen - poelen met natuurlijk verwarmd, mineraalrijk water - die bovendien helend zouden moeten werken tegen talloze aandoeningen, waaronder reuma.

Wat is er te doen bij de Fujiyama?

  • Bereidt je goed voor wanneer je Mount Fujiyama wil beklimmen. Het is niet een gemakkelijke opgave. Vooral door het hoogteverschil kun je een gebrek aan zuurstof ervaren.
  • Voor een rustigere klim kun je vertrekken vanaf de Fuji Go-ko (Five Lakes). Vanaf hier zijn ook routes te volgen om naar de top van Mount Fujiyama te komen. Minder toeristen, net zo adembenemend.
  • Bezoek één van de vijf meren van deze regio. Lake Kawaguchi is het makkelijkst te bereiken. Dit is meer is direct ook het meest toeristische van het gebied.
  • Niet ver van Mount Fujiyama ligt attractiepark Fujikyu Highlands. Hier staat één van 's werelds hoogste achtbanen.
  • Rust na een lange klim de volgende dag uit in één van de hotsprings in Hakone. Dit is de regio rechtsonder de berg. Langs het Ashi meer en dichtbij Odawara heb je voldoende keuzemogelijkheden.

Reizen Fujiyama

Meer Fujiyama

Reviews Fujiyama

10% kans. (bezocht in december 2008)

Review geschreven door Marga op 27 september 2016

Lyrisch was de reisleidster over het feit dat de top van Mount Fuji te zien was! 90% van de tijd is de top in nevelen gehuld. Het was 1 van de "hoogte"punten van onze Japan-reis. Het is raadzaam om met een gids de berg op te gaan. De mooiste verhalen staan niet in een boekje!

Pluspunten Fujiyama

  • veilig
Ultieme tip: Houd voor ogen dat er maar weinig Japanners zijn die Engels spreken. Ze knikken en lachen maar begrijpen? Ho maar.. Vraag dus eerst iets eenvoudigs waarop ze moeten antwoorden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors