Iya Vallei Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Iya Vallei

door Josephine Meijer

Een lange touwbrug, de Iyano Kasurabashi, hangt over de Iya Vallei in Japan. Hij zwaait vervaarlijk heen en weer onder het gewicht van zijn bewandelaars. In de grote kieren tussen de houten latjes zie je in de diepte de Iya rivier stromen. Door het gevoel in je buik vergeet je haast het onvergetelijke uitzicht in je op te nemen.

De Iya Vallei is een fantastisch plek om te wandelen en de Japanse cultuur op je in te laten werken.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 59 reizen naar Japan

Verborgen gebieden

Je vindt de in mist gehulde vallei in de Tokushima prefectuur op het bergachtige en onherbergzame eiland Shikoku, de kleinste van de vier Japanse hoofdeilanden. De Iya Vallei wordt ook wel één van de drie verborgen gebieden van Japan genoemd.

Het is één van de meest onverstoorde en indrukwekkendste stukjes Japans natuurgebied. Je hoeft om de vallei te bereiken tegenwoordig dan wel niet meer dagen door de bergen te trekken of te koorddansen over wankele bruggen, houd er nog wel altijd rekening mee dat het een lastig te bereiken plek is.

De touwbruggen van Iya

De kronkelende Iya rivier snijdt dwars door de groene bergketen. Zij creëert hiermee west-Iya en oost-Iya. In de hele vallei hangen nog maar drie historische hangbruggen. De westkant van de vallei heeft goede voorzieningen voor reizigers. Aan de moeilijker bereikbare oostkant hangen de twee meest pittoreske hangbruggen.

In Japan worden de twee bruggen gezien als echtpaar. De hogergelegen brug is de man Otto-no-hashi, de ander is de echtgenote Tsuma-no-hashi. Hoewel de bruggen tegenwoordig met stalen kabels zijn verstevigd, durven alleen echte waaghalzen ze over te steken. Iets verderop stroomt een waterval en ligt een mooie camping.

Toevluchtsoord

Vroeger was de afgelegen Iya Vallei een toevluchtsoord voor bandieten en vluchtelingen. Zij vlochten wijnranken tot bruggen over de rivier.

Het verhaal gaat dat de brug Iyano Kasurabashi al sinds het jaar 1100 de rivier overbrugt. Door de vallei stromen meerdere rivieren waarvan de Iya rivier de grootste is.

Alex Kerr

Hoog in Oost-Iya leunt een dorpje tegen de berg. Je vindt er een traditioneel Japanse boerderij die is omgebouwd tot centrum dat pleit voor het behoud van Japanse natuur en cultuur.

De Amerikaan Alex Kerr, auteur van Lost Japan, herstelde de verlaten, eeuwenoude boerderij met rieten dak in zijn originele staat. In de boerderij staat de traditionele levensstijl centraal.

Iya warmwaterbronnen

Stroomopwaarts langs de Iya rivier vind je de Iya warmwaterbron. Stoom stijgt op uit het water, dat verlichtend schijnt te werken voor reumapatiënten en bij zogenaamde vrouwenziekten.

Heilzame werking of niet, het is een heerlijke ervaring om je onder te dompelen in het warme bad met uitzicht op de hoge bergen om je heen. Je bereikt de warmwaterbron per kabelbaan vanaf het sfeervolle Hotel Iya Onsen.

Tsurugi berg

In de boomrijke Iya Vallei zie je de Japanse herfst in al zijn pracht. De rode en oranje bomen lijken haast warmte af te geven.

Op één van de vele wandelroutes kun je de vallei en al zijn schoonheid ontdekken. De berg Tsurugi is een populaire wandelbestemming. Het is na de Ishizuchi de hoogste berg op het eiland Shikoku.

Het is geen overbodige luxe een poncho mee te nemen op je reis. De vallei is met reden zo groen. Het klimaat is zowel in de zomer als in de herfst regenachtig.

Wat is er te doen in de Iya Vallei?

  • Plan je reis van tevoren goed. Het openbaar vervoer is beperkt op dit eiland. Je kunt ook een auto huren.
  • Op de Tsuguri berg kun je het gehele jaar door actief doen. In de zomer maak je een mooie hike. In de wintertijd is de berg een populaire plek om te snowboarden.
  • Zoek het avontuur op door te raften. Bij Oboke en Koboke zijn bergkloven waar wild water ontstaat. Hiervandaan worden tochten georganiseerd.
  • Ook kun je op het eiland Shikoku surfen. De beste plek hiervoor is Ikumi. Het dorpje ligt dichtbij Kaifu. Dit is wel een stukje rijden vanaf Iya Valley.
  • In Kotohiro staat het oudste originele Kabuki theater van Japan. Deze stad ligt ten noorden van de Iya Valley. In het Kanamaruza Kabuki Theater zijn van tijd tot tijd nog steeds optredens.

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors