Mysterie van de Japanse geisha

Mysterie van de Japanse geisha

door Getaway Travel

Het boek Memoirs of a Geisha van Arthur Golden is een wereldwijde bestseller. Het verhaal van de beste geisha van Japan intrigeert miljoenen mensen. Maar de mysteries van een leven als geisha laten zich niet doorgronden in een roman.

In Memoirs of a Geisha vertelt Golden het waargebeurde verhaal van Mineko Iwasaki, de beroemdste geisha van Japan. Toen ze drie jaar oud was, wist Iwasaki dat ze geisha wilde worden. Toen ze vijf jaar was verliet ze haar familie om in een okiya, een geishahuis, de eeuwenoude tradities te leren die bij het bijzondere vak horen.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 55 reizen naar Japan

Beroemdste geisha

In de jaren zestig was Iwasaki de bekendste geisha van Japan. Haar gezicht sierde billboards, de groten der aarde wilden haar als gastvrouw tijdens hun verblijf in Japan. Zakenmannen en politici betaalden astronomische bedragen voor een avond entertainment van Iwasaki.

Maar een geisha doet meer dan dansen, muziek spelen en thee inschenken. Veel Japanners hebben moeite het mysterieuze beroep te doorgronden. De westerse wereld kent geen equivalent voor de geisha en kan maar moeilijk begrijpen wat de rol van de geisha in de Japanse samenleving is.

Vermaak voor notabelen

Het is een van de oudste beroepen ter wereld. Toen in de achtste eeuw de Japanse keizer zijn hof van het huidige Nara naar Kyoto verhuisde, ontstond er een elitaire laag in de bevolking waar schoonheid het allerbelangrijkste was. De machtige mannen kwamen bij elkaar om vermaakt te worden. Mannen en vrouwen met speciale kwaliteiten vertoonden hun kunsten aan de notabelen.

In het adellijke Japan was monogamie ongebruikelijk. De vrouwelijke entertainers boden ook seksuele diensten aan. Deze dames van lichte zeden hadden uitzonderlijke gaven op het gebied van muziek, poëzie, theater en de belangrijke theeceremonie. Vanuit deze beroepsgroep zouden de geisha's ontstaan.

Geen seks

Het is aan deze geschiedenis te danken dat geisha's nog altijd als high class prostituees worden gezien. Dat is niet zo. Echte geisha's, zoals in de exclusieve Gion Kobu, Pontocho en Kamishichiken wijken van Kyoto zijn gastvrouwen. Tijdens hun opleiding, die soms meer dan vijftien jaar duurt, leren de geisha's alle omgangsvormen en tradities die hierbij horen. Een echte geisha heeft geen seks met haar gasten.

De geisha's zijn misschien wel de meest geëmancipeerde vrouwen van Japan. Mannen komen in hun wereld niet voor. Geisha's zijn onafhankelijk, zowel financieel als emotioneel. Ze trouwen niet, koken en wassen niet en regelen hun eigen zaken. Ze verdienen veel geld en hebben de touwtjes van hun eigen leven stevig in handen.

Kunstenaars

De geesha girls waar Amerikaanse soldaten vlak na de Tweede Wereldoorlog naar verlangden hebben niets met de pure vorm van het geishaschap te maken. De jarenlange opleiding is alleen te voltooien door uitzonderlijk gemotiveerde en getalenteerde vrouwen, die genieten van het vermaken van hun gasten. Niet voor niets is het woord geisha een samentrekking van de woorden Gei (kunst) en sha (doener). Geisha betekent dus niets meer dan kunstenaar.

Mineko Iwasaki vertelt in haar autobiografie dat slechts eenmaal een man het in zijn hoofd haalde om haar te betasten. Ze joeg hem het hele gebouw door en sloeg hem meerdere malen met een stuk hout op zijn hoofd. Geisha's zijn ten slotte artiesten.

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors