5 bijzondere en gekke kersttradities in Azië

5 bijzondere en gekke kersttradities in Azië

door Charlotte de Vries

Aangezien kerstmis oorspronkelijk een christelijke feestdag is, verwacht je misschien niet zo snel dat er ook in Azië kerstmis wordt gevierd. Kolonisatie door het Westen en de commercialisering van kerst zorgden ervoor dat verschillende Aziatische landen de feestdag overnamen. Zo eigenzinnig als Azië is, heeft ieder land natuurlijk haar eigen draag eraan gegeven.

En daar hebben wij onderzoek naar gedaan! We kwamen tijdens onze rondreis door Azië een aantal heel bijzondere en heel gekke kersttradities tegen. Die hebben we hier op een rijtje gezet. Geloof ons: dit wordt smullen.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 51 reizen naar Japan

1. Japanners gaan massaal naar de KFC

Laat die kerstham en gevulde kalkoen maar zitten, voor het kerstdiner gaan we met de hele familie naar de Kentucky Fried Chicken! En vergeet niet te reserveren, want op Eerste Kerstdag zit het junkfoodrestaurant stamp- en stampvol. Deze totaal maffe kersttraditie kan niet anders dan aan Japan toebehoren.

Kerstmis is niet eens een feestdag in Japan. Maar sinds 1974, toen de KFC met een slimme marketingcampagne de Japanners heeft doen geloven dat een traditioneel Amerikaans kerstdiner bestaat uit gefrituurde kip, loopt het met kerstmis storm bij de KFC! In aanloop naar kerst krijgt Colonel Sanders nog een mooi kerstmanpakje aan.

2. De smurfkerstman van Zuid-Korea

In Zuid-Korea is het christendom een van de grootste religies. Kerstmis wordt hier dus uitbundig gevierd! Kadootjes worden uitgewisseld, kerstkaarten verstuurd en alle hoeken van de straten worden uitgedost met lichtjes en kerstversiering. Zelfs de kerstman komt ieder jaar in Zuid-Korea langs. Hier heet hij alleen Santa Haraboji. En hij is blauw!

3. Indiase bananenbomen met kerstballen

Je moet roeien met de riemen die je hebt, en dat doet het armoedige land India met kerstmis. In de kleine christelijke staat Goa versieren de inwoners geen dure dennebomen, maar locale bananenbomen! Ook mangobomen zijn populair: met de bladeren leuken de feestgangers hun huizen op. Het kerstfeest zelf? Dat vieren de christelijke Indiërs op het strand!

4. De spectaculaire ijsstad van China

Het meest waanzinnige winterspektakel ter wereld beleef je in Harbin, China. Tijdens het Harbin Ice and Snow Festival komen de beste ijsbeeldhouwers bij elkaar om iconische cathedralen, tempels en monumenten uit enorme blokken ijs te hakken. Nog wat felgekleurde lichten erbij, en de beeldhouwers toveren een meest sprookjesachtige stad tevoorschijn!

In de snoepkraampjes vind je rondom kerstmis in China opvallend veel appels. ‘Kerstappels’ zijn dit, in vrolijk en doorzichtig papier verpakt. Deze kersttraditie is ontstaan doordat ‘Christmas Eve’ in het Mandarijn klinkt als ‘appel’!

5. Maandenlang kerst vieren in de Filipijnen

Kijk, zo horen we het graag! In de Filipijnen houden ze wel van een feestje, dus daar beginnen ze de feestdagen gewoon wat vroeger. Vanaf 16 december vieren de Filipijnen kerst en wel tot de eerste zondag van januari! Alsof dat nog niet genoeg is: in september weerklinken de eerste kerstliedjes al in de Filipijnse winkels en restaurants. Ze worden dan ook alvast versierd met bamboe-lantaarns genaamd ‘paróls’. Vrolijke kerstmaanden, dus!

Heb jij zin om kerst te vieren tijdens een rondreis door Azië? Bekijk hier de Top 10 reizen naar Azië!

Fotocredits: Iana Paralta | Steve Langguth | Jakub Mishannkow

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors