Gekke gewoontes en gebruiken in Japan

Gekke gewoontes en gebruiken in Japan

door Nena van Bakel

Een groot deel van Azië, en dan met name Japan, zal voor ons westerlingen nog lang een groot mysterie blijven. De gebruiken en gewoonten die de meeste Aziaten erop nahouden, klinken ons vaak maar gek in de oren.

Maar waar in Azië je de meest bizarre en gekke tradities vindt? Dat is toch wel in de eilandstaat Japan. Het land van de lekkerste sushi, schilderachtige tempels en 's werelds een na grootste stad Tokio barst van de gekke regels en de meest bizarre tradities. Wij zetten de leukste voor jullie op een rij.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 55 reizen naar Japan

1. Piemelfeest Kanamara Matsuri

Laten we maar meteen met een van de meest bizarre tradities beginnen: het ijzeren fallus-festival, genaamd Kanamara Matsuri. Bij dit jaarlijkse festival dragen mannen en vrouwen in een feestelijke optocht een roze piemel door de stad Kawasaki. Niet gek dat dit festival zoveel bekijks trekt…

Maar waarom wordt dit gekke festival dan gevierd? Kanamara Matsuri blijkt een eeuwoude traditie te zijn en viert de vruchtbaarheid, lange huwelijken en gezonde geboorten. Maar dat is het niet alleen, ook wordt met het festival het bewustzijn voor seksueel overdraagbare aandoeningen bevorderd. Misschien toch nog niet zo een heel slecht idee dus, dit festival.

2. Knusse knuffelcafés

Na een lange dag toe aan wat gezelligheid en kan je wel een knuffel gebruiken? Ga dan naar Japan en bezoek daar een van de zogenaamde knuffelcafés. Hier lig je gezellig samen met iemand anders op bed en knuffel en babbel je erop los.

Heel budgetvriendelijk zijn de cafés alleen niet. Om als man twintig minuten naast een meisje te liggen, betaal je al snel 35 euro. Op zoek naar meer intimiteit? Je hoofd op haar benen laten rusten kost nog eens tien euro en tel daar nog eens tien bij op om een paar seconden te knuffelen. Tja, misschien toch slimmer om een vriendin te zoeken.

3. Populaire love hotels

Aangezien een groot deel van de families in Japan samenwoont in kleine huizen, is er vrijwel geen sprake van privacy. Heb je een vriend of vriendin? Bezoek dan een love hotel waar je in alle rust de nacht doorbrengt en alles doet wat je thuis nooit zou durven.

Geen vriend of vriendin? Japan draagt het publieke geheim dat de love hotels ook veelal voor betaalde liefde worden gebruikt. Zo zie je maar weer. Met geld is in Japan in ieder geval erg veel te koop.

4. Bijzondere adoptieregels

Een kind adopteren in Japan? Dat blijkt een stuk minder vaak te gebeuren dan de adoptie van Japanse mannen van tussen de twintig en dertig jaar. Huh…

Waarom dit nou gedaan wordt? Dit alles heeft te maken met het in stand houden van de familienaam. Wanneer een baas van een bedrijf namelijk geen zoon heeft om zijn bedrijf aan over te dragen en zo de naam in stand te houden, wordt een geschikte erfgenaam geadopteerd die vervolgens het erfgoed in stand houdt. Tja, het is maar net wat je overhebt voor een financieel goed gedekte toekomst

5. Nog zo'n bijzonder festival

Dacht je dat het fallus-festival het enige gekke feestje was in Japan? Think again. De mannelijke Japanners vieren namelijk nog een ander festival, genaamd Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri, waarin ze allen slechts gehuld zijn in een lendendoekje.

Het doel van dit festival? Om samen met negenduizend andere bijna naakte mannen te strijden om een stokje dat door een priester de menigte in wordt gegooid. Vang je dit stokje, dan word je de 'lucky man' genoemd en wacht jou een jaar vol geluk. Strijden maar!

6. Slapen in een capsule

Zocht je nog een goedkope verblijfplaats voor de nacht? In de Japanse stad Osaka slaap je in een capsule hotel, waarin je, jawel, slechts in een capsule slaapt. Dit is dan ook zeker niet weggelegd voor mensen met claustrofobische trekjes.

7. Eiland vol konijnen

Misschien geen gekke traditie of gekke gewoonte, maar toch zeker leuk om te delen. Typisch voor Japan is dat het een eiland (Okunoshima) heeft vol met konijnen. Meer weten over dit fantastische fenomeen? Bekijk op internet dan zeker de vele fantastische filmpjes van de rondhuppelende, zelfverzekerde konijnen.

8. Met kerst naar de KFC

De laatste gekke traditie alweer. En deze is toch wel erg gezellig. Met kerst trekken de Japanners massaal naar de KFC om hier met z'n allen lekkere kipstukjes te eten. Hoewel in Amerika dergelijke ketens op deze dagen juist gesloten zijn, vieren ze in Japan hoogtijdagen.

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors