Bullet Train

Bullet Train

door Katja Keuchenius

Testvoertuigen haalden een snelheid van 581 kilometer per uur, hij heeft nooit vertraging, is nagenoeg geluidloos en automatisch gestuurd. De bullet train is het boegbeeld van Japanse moderniteit.

De langwerpige neus gaat haast onmerkbaar over in een lange rij coupés. Twee schuine koplampen geven het futuristische toestel een kwaadaardig uiterlijk. Met driehonderd kilometer per uur scheert de trein over de Japanse rails van Osaka naar Tokio.

ZELF NAAR Bullet Train?

Bekijk alle 6 reizen naar Bullet Train

Shinkansen

De hogesnelheidstrein in Japan dankt de bijnaam bullet trein (kogel trein) aan zijn gestroomlijnde uiterlijk en aan de topsnelheden die hij bereikt. De Japanse naam is Shinkansen. Het systeem van bullet treinen is het drukste hogesnelheidstreinsysteem ter wereld.

Reizigers staan in keurige rijen op de juiste plaats op het perron. Met behulp van je kaartje en de perronborden vind je gemakkelijk de goede plek. Als een eindeloos lange slang glijdt de trein het Osaka station binnen. De deur van jouw coupé komt precies voor je neus tot stilstand.

Waar kun je naartoe reizen met de Bullet Train?

De Bullet Train verbindt belangrijke steden in Japan met hoge snelheden en efficiëntie. Het uitgebreide netwerk beslaat routes zoals de Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka, de Tohoku Shinkansen naar het noorden, de Kyushu Shinkansen naar het zuiden, de Hokkaido Shinkansen naar het noordelijke eiland Hokkaido, en vele andere lijnen die een groot deel van het land doorkruisen en steden zoals Kyoto, Hiroshima, Nagoya en Fukuoka verbinden, waardoor het een onmisbaar vervoersmiddel is voor het reizen door Japan.

Uitzonderlijk veilig

Mannen in uniform staan naast de deuren. Met rode aanwijsstokken en een microfoon in hun handen houden ze de boel in de gaten. Druk wijzend geven ze aan wanneer de trein klaar is voor vertrek. Dan rennen ze naar de volgende trein die al komt aanrijden.

De bullet train is een bijzonder veilig vervoermiddel. Het systeem van treinen vervoerde inmiddels al ruim zeven miljard passagiers. Nog nooit overleed ook maar één passagier aan een ongeluk. Perronmedewerkers zijn goed getraind en bij aardbevingen komen de treinen automatisch tot stilstand.

581 kilometer per uur

Al in het station versnelt de trein behoorlijk. Buiten op de rails lijkt het toestel bijna op te stijgen. Bomen en elektriciteitspalen langs de rails zijn slechts te zien in flitsen.

Het stadslandschap vliegt voorbij. Je wordt letterlijk duizelig van de snelheid. Testtoestellen bereikten snelheden 581 kilometer per uur. Het personenvervoer gaat tot driehonderd kilometer per uur.

Eerste trein in 1964

De bullet train veranderde het vervoer in Japan flink. In 1964 reed de eerste trein tussen Tokio en Osaka, de twee grootste metropolen van Japan. De reistijd halveerde tot slechts drie uur en tien minuten.

Plotseling waren dagtrips tussen de twee steden mogelijk. Zakenlieden zagen nieuwe kansen en de vraag naar vervoer steeg. Binnen drie jaar had de trein al één miljoen passagiers vervoerd. In 1976 waren dat er een miljard.

Geen kruisingen

In één ruk rijd je door naar de volgende stad. De bullet trein kruist nooit met ander vervoer. De trein heeft zijn eigen rails zonder wegovergangen. Het gebied rondom een bullet rails is zelfs strikt verboden terrein.

Het bullet-treinverkeer wordt centraal geregeld. Met een automatisch trein-controlesysteem zijn verkeerslichten en borden overbodig. Alles is georganiseerd per computer.

Nooit vertraging

Stipt op tijd bereik je Tokio. Vertraging is bij de bullet een grote uitzondering. In 2003 viel de gemiddelde aankomsttijd binnen zes seconden van de geplande aankomsttijd. Hierbij zijn de onregelmatigheden van tyfonen en aardbevingen meegerekend.

Per dag reizen bijna 415.000 passagiers met de bullet train. Japan was het eerste land dat hogesnelheidslijnen aanlegde. Geen andere hoge snelheidstrein vervoerde dan ook zo veel mensen.

Met een zoemend geluid vertrekt de trein naar het volgende station. Drie minuten later arriveert alweer de volgende.

Wat moet je weten over de bullet train?

  • Koop in Nederland al een Rail Pass. Hiermee kun je in Japan vaak gratis met de trein reizen. (Alleen niet met de snelste bullet train.)
  • Kijk op een heldere dag rond het Shin-Fuji station goed om je heen. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op Mount Fuji. (Dit is zo'n 40-45 min van Tokio af.)
  • Tussen middernacht en zes uur 's ochtends rijden er geen treinen op de trajecten. Het is dus niet mogelijk om 's nachts te reizen.
  • Verbaas je over de stilte in de coupes, terwijl de trein met meer dan driehond kilometer per uur door het Japanse land schiet.

Reizen Bullet Train

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors