Miyajima
8,7
8,7 Algemene ervaring
8,3 Locals
9,0 Interessant
9,7 Natuur
8,0 Stranden
8,0 Wildlife
8,7 Wandelingen en/of andere activiteiten

Miyajima

door Josephine Meijer

Het heilige eiland Miyajima ligt niet ver van de stad Hiroshima. De poort, of torii, die naar het prachtige eiland met daarom Mount Misen leidt, is misschien nog wel beroemder.

De wereldberoemde vermiljoenrode poort lijkt te drijven in het stille water voor het eiland Miyajima. Het is een van de mooiste en meest gefotografeerde uitzichten van Japan. Miyajima, dat officieel Itsukushima heet, is onderdeel van de stad Hatsukaichi op het Japanse hoofdeiland Honshu. Het eilandje hoort bij de zuidelijke prefectuur Hiroshima.

ZELF NAAR Miyajima?

Bekijk alle 14 reizen naar Miyajima

Unesco Werelderfgoedlijst

De Japanners kennen een eeuwenoude religie, shintoïsme. Een torii is een toegangspoort tot een shinto heiligdom. De poorten zijn gebouwd om de schoonheid van het de heiligdommen te eren.

In het stille water, omringd door groene bergen, doet de rode poort voor Miyajima qua schoonheid niet onder voor het eiland zelf. De torii staat daarom net als het heiligdom op de Unesco Werelderfgoedlijst.

De torii is een uitgebreid stelsel van houten steigers en overdekte ruimtes. Tijdens hoog water lijken zowel de poort als het houten bouwwerk te zweven.

Boeddhisme

Zolang Japan zich kan heugen is Miyajima een heilig eiland. Het boeddhisme in het land zou er zijn oorsprong hebben.

Lange tijd mochten gewone mensen niet op het eiland komen uit angst dat ze het groene eiland zouden ontheiligen. Boeddhisten vaarden met een bootje naar de torii en mochten vanaf daar het eiland eren.

Ondertussen mag je de mooie natuur op Miyajima wel weer betreden. Vanuit de stad Hiroshima vaar je er binnen een halfuur naartoe.

Verboden te sterven

Op het eiland dien je je wel aan enkele (bizarre) regels te houden. Je mag er uiteraard geen bomen kappen. Dat hoeft niet te verbazen. Maar je mag er bijvoorbeeld ook niet bevallen of overlijden!

Lange tijd werden daarom zwangere vrouwen en oude mensen van het eiland geweerd, de beste manier om een sterfgeval of geboorte te voorkomen. De puurheid van het eiland werd zo gewaarborgd.

Dankzij de heilige status van Miyajima bleef de diverse flora en fauna op het eiland eeuwenlang onaangetast. Tegenwoordig horen het eiland en haar wateren bij het Setonaikai National Park.

Herten en apen

Miyajima is de naam van het enige dorp op het eiland en telt iets meer dan 2.000 mensen. Prominentere inwoners zijn de herten die overal rond lopen.

Wees niet verbaasd als een hongerig hert ineens haar snuit in je broekzak duwt. Apen zijn weliswaar in minder grote getallen aanwezig, maar net zo geliefd bij bezoekers, en net zo brutaal.

Mount Misen

Grote pracht van het eiland is de vijfhonderd meter hoge berg Mount Misen. Op de top van de met oerwoud bedekte berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de Japanse Binnenzee.

Je komt er met een kabelbaan of via één van de drie wandelroutes. Op de minst steile route, de Daisho-in, zie je de meeste vergezichten onderweg.

De route dankt zijn naam aan het beginpunt: het Daisho-in tempelcomplex. Langs de trap ernaartoe vind je metalen rollen met boeddhistische geschriften erop. Strijk er zachtjes langs met je hand om jezelf te zegenen.

Momijidani Park

Ook in het Momijidani Park zitten veel tempeltjes verstopt. In de herfst hebben de bomen de prachtigste kleuren. In het park concentreren zich ook de hotels.

Overnachten op het eiland is een stuk duurder dan op het vasteland. Je krijgt er de rust en sereenheid van het eiland voor terug nadat de toergidsen met hun toeristen huiswaarts keren.

Wat is er te doen op Miyajima?

 • De torii is dagelijks te zien bij eb en bij vloed. Voor geluk gooi je muntjes tussen de stenen en knokkels bij de torii. Bij eb zie je het hele terrein vol liggen.
 • De lokale specialiteit in Miyajima is oesters. In de tweede week van februari is het oesterfestival.
 • Miyajima is een leuk uitstapje vanuit Hiroshima. Met de trein en daarna de boot is het eiland te bereiken.
 • Het meest toeristische gedeelte van het eiland is het stadje Miyajima. Hier zijn veel souvenirwinkels. De rest van het eiland is een stuk rustiger.
 • De houten lepel om mee te koken is hier bedacht. Ook is het eiland bekend om de esdoorn. De meest populaire souvenirs hebben iets met deze thema's te maken.

Reizen Miyajima

Meer Miyajima

Reviews Miyajima

Bijzonder mooi eiland! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Erwin Benschop op 05 december 2017

Ga vroeg op pad naar het eiland zodat je veel van het eiland kunt zien. Neem de kabelbaan naar boven en geniet van het prachtige uitzicht. Je kan ook lopend naar boven, maar dat duurt wel even en is met warm weer ook niet aan te raden. Zorg dat je met lage waterstand bij de Shrine staat om mooie foto's te maken.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Locals
9 Interessant
10 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Miyajima

 • Oude geschiedenis goed bewaard gebleven
 • Mooi uitzicht vanaf boven op de berg

Minpunten Miyajima

 • Heel commercieel
Ultieme tip: Zonsondergang is zeker aan te raden, prachtig moment hoe de zon achter de bergen verdwijnt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige tori (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Piet Massuger op 12 november 2017

In Miyajima is Japans mooiste tori te vinden. Dat is ook bij bruidsparen bekend, die hier graag naartoe komen. Daarbuiten is er een mooi tempelcomplex en een leuke pagode. In de winkelstraat zijn lekkere vishapjes, waaronder oesters, te krijgen.

Ultieme tip: Pas op voor de herten die er rondlopen, ze eten zo uit je tas.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Miyajima Island (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Lars Rooijers op 12 november 2017

Mooi eiland met the Great Torii shrine als belangrijkste trekpleister. Boven op de berg wordt het olympische vuur bewaard. En er zijn ook (tamme) herten op het eiland aanwezig. Het is alleen te bereiken met een ferry.

9,0
9 Algemene ervaring
7 Locals
10 Interessant
10 Natuur
nvt Stranden
nvt Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Miyajima

 • Er is een kabelbaan.

Minpunten Miyajima

 • Het is heel toeristisch
Ultieme tip: Zorg dat je de tijden van eb en vloed weet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Miyajima Island (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Lars Rooijers op 12 november 2017

Uiteraard hierheen gaan voor de Miyajima Shrine. En om te kijken waar het olympisch vuur wordt bewaard. De herten die zijn ook leuk en flink tam. Zorg ervoor dat je er op let wanneer het eb en vloed is zodat je dichtbij de shrine kan komen. En anders is het het echt waard om erop te wachten.

Pluspunten Miyajima

 • Er zijn kabelbanen om naar boven te gaan

Minpunten Miyajima

 • Heel toeristisch
Ultieme tip: Zorg dat je de eb en vloed tijden weet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Miyajima rocks (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Andre van Alphen op 11 november 2017

Miyajima is een must-see. Een prima dagtrip vanuit Hiroshima. Je kan het in een halve dag doen, maar neem er de tijd voor. De Tori is natuurlijk uitermate bijzonder, maar een tripje naar boven met de kabelbaan laat je prachtige uitzichten zien. Daarna een mooie wandeling naar beneden. Het eiland voelt bijzonder aan. Op Miyajima zelf kan je prima eten, zeker de oesters zijn de moeite waard.

Pluspunten Miyajima

 • Natuurlijke schoonheid
 • Prettige sfeer
 • lieve mensen

Minpunten Miyajima

 • Geen
Ultieme tip: Neem de kabelbaan naar boven en wandel rustig naar beneden. Prachtige uitzichten en een heerlijke wandeling.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sportief dagje op Miyajima: het 'beklimmen' van de berg Misen (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Michèl Tromp op 23 juni 2017

Miyajima is een geweldig eiland dat met de trein en het pontje heel makkelijk vanaf Hiroshima te bereiken is. Het eiland is werkelijk prachtig. Allereerst het leuke dorpje aan de voet van de berg Misen met alle hertjes die door het dorpje lopen. Daarna kun je ook de top 'bedwingen' met een ropeway of gewoon: door zoals wij naar boven te wandelen. Er is in Hiroshima voor 500 yen een ticket te koop waarmee je goedkoper naar het eiland kan.

Pluspunten Miyajima

 • De hertjes maken het een belevenis
 • het uitzicht is adembenemend

Minpunten Miyajima

 • Prijzig
Ultieme tip: Ga vroeg in de ochtend naar het eiland, dan kun je alles rustig doen. Denk aan voldoende water! Je kunt het aquarium, de winkelstraat, het tempelcomplex en de berg Misen bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastisch mooi eiland (bezocht in september 2012)

Review geschreven door Michèl Tromp op 30 januari 2017

Miyajima is te bereiken via het spoor en een ferry vanaf Hiroshima. Het is een ontzettend mooi eiland, waarbij je vanaf de ferry door een klein, pittoresk dorpje naar de floating tori (= poort) kunt lopen. In het dorpje zie je vaak hertjes door de straten lopen. Je komt bij een ontzettend mooi tempelcomplex. Daarna kun je nog even het aquarium aandoen. Na het aquarium kun je de berg van het eiland oplopen. Zoals je ziet, heb je dan de mooiste doorkijkjes en vergezichten. Op de berg kun je de omgeving bekijken. Daarna loop je door de bossen weer terug naar het veer en heb je de dag met de mooiste landschappen in je leven gezien.

8,2
8 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
9 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Miyajima

 • De vele uitzichten en doorkijkjes
 • De herten en apen
 • Het tempelcomlex
 • floating tori

Minpunten Miyajima

 • Dure horeca
 • Het is een beetje afgelegen
Ultieme tip: Negeer de borden dat de herten wild zijn. Deel een groene thee ijsje met ze!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors