Kurashiki Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Kurashiki

door Katja Keuchenius

Kurashiki is een stad vol kanalen met daaraan oude rijstpakhuizen, die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Een stad vol musea, zoals het Ohara museum en het Ohashi huis.

Tussen kleine kanalen met groen begroeide oevers en stenen bruggetjes staat het oude marktcentrum van Kurashiki, in het zuidwesten van Japan. De lage, witte gebouwen met grijze daken zijn versierd met antieke, zwarte stenen. Het is rustig. De treurwilgen langs de kanalen hangen over het water. Kleine, houten boten varen langzaam voorbij. Je hoort slechts het hoge Japanse gekwetter van de mensen om je heen. Soms waait er een zuchtje wind.

ZELF NAAR Kurashiki?

Bekijk alle 4 reizen naar Kurashiki

Stad van pakhuizen met rijst

De wit met zwarte huizen werden in de achttiende eeuw gebouwd als pakhuizen voor rijst. Kurashiki betekent ruw vertaald: stad van de pakhuizen.

De Japanners voerden over de kanalen van Kurashiki rijst in vanuit de hele omgeving en sloegen hun waar tijdelijk op in de stad.

Nu loop je langs musea, boetiekjes en cafés. De oude gebouwen hebben een nieuwe functie. Je vindt er een archeologisch museum, een volksmuseum en een volgestouwde antiekwinkel.

Musea

Door een houten deur in één van de typische zwart-witte kura gebouwen kom je in het speelgoedmuseum. Er staan onder meer Daruma poppen. Zij hebben rode lijfjes en witte gezichten waar Japanners rond oud en nieuw zelf de pupillen in tekenen. Één bij het doen van een wens, de tweede als de wens is uitgekomen.

Bijzonder is vooral ook het Ohara museum. In dit museum was voor het eerst werk van westerse kunstenaars in Japan te zien. In 1930 bouwde burgemeester Keisaburo Ohara het gebouw met een Griekse voorgevel. Er hangen onder meer stukken van Monet en Picasso.

Textielstad

Na haar tijd als rijstopslag werd Kurashiki een textielstad. In 1889 opende het Kurabo textiel bedrijf zijn deuren. Ohara werd de thuishaven van een textiel magnaat. De oude spinmolen staat nog steeds overeind op het met klimop begroeide Ivy plein.

Langs de kanalen loop je verder. In het heldere water zie je grote koivissen zwemmen, ook wel Japanse karpers genoemd. Ze zwemmen met hun gekleurde vlekken voor decoratieve doeleinden in tuinen en vijvers.

Grote Seto Brug

Kurashiki telt ruim 470.000 inwoners. De stad ligt zestien kilometer van Okayama, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Door Kurashiki loopt de Tarashaki rivier, die in de Japanse Binnenzee uitmondt.

Vanaf de rand van de stad zie je de Grote Seto Brug, die de Japanse Binnenzee overspant. De dertien kilometer lange brug verbindt Kurashiki met het eiland Shikoku.

Ondanks zijn grijze kleur doet de brug denken aan de Golden Gate bridge in San Fransisco. Vier autobanen en twee treinrails maken de oversteek.

Ohashi huis

Al deze moderniteit is onzichtbaar in de oude binnenstad. Na een korte wandeling bereik je het Ohashi huis. Hier woonde de rijke koopmansfamilie Ohashi. Zij bouwden in 1796 hun huis, dat nu open staat voor bezoekers.

Aan de voortuin kun je aflezen dat de familie een uitzonderlijke status had. Een voortuin was in de Edoperidoe tijd, tussen het jaar 1603 en1867, voorbehouden aan de Samurai. Deze klasse stond bovenaan de sociale ladder, koopmannen stonden veel lager.

De vloeren zijn bedekt met de typische rijststromatten, tatami. Sierlijk beschilderde schuifdeuren begrenzen de vertrekken. Decoratieve matten hangen aan de muren. Het Ohashi huis geeft je, net als de kura gebouwen, een kijkje in het vroegere leven van de Japanners.

Wat is er te doen in Kurashiki?

  • Japanners houden net als Nederlanders van fietsen. Door een fiets te huren in Kurashiki kom je makkelijk bij alle bezienswaardigheden.
  • Wanneer je in Okayama verblijft, is het bezoeken van Kurashiki een leuke dagtrip. Met de trein ben je er binnen een kwartier.
  • Bezoek het bekende Ohara Museum, maar vergeet zeker niet om ook de kleinere musea in te gaan. Deze liggen dichtbij elkaar langs het water.
  • In Kurashiki zijn een aantal restaurantjes waar je traditioneel Japans kunt eten. Deze restaurants liggen in hetzelfde gebied als de musea.
  • Bezoek het traditionele Osashihuis, waar je ziet hoe welgestelde Japanners in de achttiende eeuw leefden. Schitterende tatami's en traditioneel rijstpapier bepalen de inrichting.

Reizen Kurashiki

Meer Kurashiki

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors