Tips en etiquetteregels voor eten met stokjes

Tips en etiquetteregels voor eten met stokjes

door Getaway Travel

Zit je nog altijd te prutsen wanneer je moet eten met stokjes? Is het zo erg dat je zelfs de lekkerste sushirestaurants uit de weg loopt? Kap daarmee! Met onze tips leer je binnen een paar minuten hoe je moet eten met stokjes, zodat je zonder gêne een bord vol sushi aan kunt vallen. Of je nou in Nederland bent of in Japan.

Wat je nodig hebt om stokjesmeester te worden: een bord kleefrijst of wat spaghetti, twee stokjes en natuurlijk ons stappenplan. Heb je het onder de knie? Lees dan hoe je op een nette manier met stokjes eet. Net als eten met mes en vork, gaat eten met stokjes namelijk gepaard met een etiquette. De regels die wij hier beschrijven komen voornamelijk te pas tijdens je rondreis door Japan.

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 57 reizen naar Japan

Leren eten met stokjes

1. Laat het eerste stokje rusten in de gleuf tussen je duim en wijsvinger. Trek je wijsvinger in een cirkeltje omhoog en laat het stokje op de zijkant van je middelvinger rusten.

2. Het tweede stokje leg je op je wijsvinger, parallel aan het eerste stokje. Met je duim klem je beide stokjes vast. Het eerste stokje zit vast tussen je duim en middelvinger en het tweede stokje tussen de toppen van je duim en wijsvinger.  

3. Als je het goed hebt gedaan, kan je nu de uiteinden van de stokjes tegen elkaar aanklemmen. Probeer het tweede stokje op en neer te bewegen. Lukt dat? Probeer het dan met wat kleefrijst ertussen.

4. Oefening baart kunst!

Etiquettes in Japan

1. Zet nooit je stokjes rechtop in je rijst. In Japan wordt dit gezien als een belediging naar de doden.

2. Pak nooit het eten van een ander op met jouw stokjes. Het is gebruikelijk om samen eten op te pakken tijdens een begrafenisritueel in Japan; tijdens een etentje in een restaurant wordt dit daarom absoluut niet gedaan.

3. Leg je stokjes op de stokjeshouder en niet op tafel of op je bord.

4. Gebruik je stokjes niet om iets aan te wijzen; dat wordt door Japanners gezien als onbeleefd.

5. Als er een gezamenlijk bord op tafel staat, pak dan het eten met de achterkant van je stokjes en leg het op je eigen bord neer. Op die manier raakt het deel waarmee je hebt gegeten niet het gezamenlijke voedsel.

6. Gebruik je stokjes niet om in je eten te prikken of om een stukje vis aan te rijgen.

7. Praat nooit met een stokje in je mond.

Dan wordt het nu tijd om je uit te leven! Bekijk hier het aanbod van verschillende reisorganisaties en leer de fenomenale keuken kennen tijdens een rondreis door Japan! 

Fotocredits: Hermann Kaser

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner