Zijn alle eetstokjes in Azië hetzelfde?

Zijn alle eetstokjes in Azië hetzelfde?

door Lotte van der Hart

Nee. Sterker nog, bijna elk Aziatisch land heeft zijn eigen type eetstokjes. En dat is met een reden. We nemen je even mee naar zo’n vijfduizend jaar geleden. Waar de Chinezen uit grote, maar vooral hele warme, potten aten. Het afkoelen van de pannen duurde ontzettend lang, waardoor zij met stukjes hout van de boom het lekkers uit de pan viste. Een aantal duizend jaar later werden deze, inmiddels iets geraffineerdere, houten eetstokjes enkel nog gebruikt door de arme mensen in China. De middenklasse at inmiddels met eetstokjes van koraal, ivoor of koper. In de koningshuizen gebruikten ze zilveren stokjes. Waarom zilver? Men dacht dat wanneer het zilver in zwart veranderde, het voedsel vergiftigd was. 

Wat is vandaag de dag het verschil tussen de eetstokjes? Heel simpel: de lengte en vorm. In China eet je je Chow Mein met relatief lange stokjes en een stompe punt. Hier dienen de eetstokjes letterlijk als verlengstuk van de hand. Samen eten uit één grote schaal of pot is namelijk heel normaal. De eetstokjes in Japan kun je herkennen aan de spitse punt en zijn vaak wat minder lang. Ook zijn ze vaak gelakt en mooi versierd. En eten ze hun verse sushi liever van een eigen schaaltje. De meest hygienische én milieubewuste eetstokjes vind je in Korea. Het materiaal van chopsticks is hier namelijk van metaal. 

ZELF NAAR Japan?

Bekijk alle 59 reizen naar Japan

Reizen Japan

Specialisten Japan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors