Religie & Tradities Jordanië

Religie & Tradities Jordanië

Wat zijn de belangrijkste religies in Jordanië?

Jordanië geldt officieel een vrijheid van geloof. De belangrijkste religie in Jordanië is de islam. Het merendeel van de Jordaanse bevolking is moslim (meer dan 90 procent) en gaat naar de moskee. Een heel kleine minderheid is christen.

Wat zijn belangrijke tradities in Jordanië?

Moslims bidden vijf maal per dag tot hun god. Voor het bidden moeten ze een aantal rituelen uitvoeren, zoals het wassen van hun armen, handen, oren, mond, oksels, hoofd en nek. Als er geen water voor handen is, gebruiken ze vaak zand. Daarna richten ze zich tot mekka.

ZELF NAAR Jordanië?

Bekijk alle 40 reizen naar Jordanië

Dit bidden gebeurt niet alleen in moskeeën. Vaak zul je biddende moslims langs de kant van de weg zien, of op de vloer van hun winkel.

Volgens hun geloof mogen moslims geen alcohol drinken en varkensvlees eten. Alcohol is dus ook niet overal te verkrijgen voor toeristen. In grote steden als Amman en Aqaba wel, maar houdt rekening met hoge prijzen.

Met welke gewoonten en gebruiken van Jordaniërs dien je rekening te houden?

Jordanië is in vergelijking met andere moslimlanden vrij liberaal. Vrouwen hebben hier veel meer rechten en privileges dan bijvoorbeeld Saudi-Arabië. Houd er als vrouw toch rekening mee dat er moslimmannen onservatief kunnen zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel plaatsen waar alleen mannen naar binnen mogen. Respecteer deze regels.

Wanneer je gaat eten met Jordaniërs, is het belangrijk dat je eerst je handen wast voor je begint. Als je met je handen eet, gebruik dan altijd je rechterhand om dingen te pakken.

Tijdens ramadan, de negende maand van de moslimkalender, vasten de moslims in één maand lang. Ze eten niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Ook mogen ze geen seks hebben, roken of drinken. De Jordaniërs verwachten niet dat buitenlanders meedoen, maar het wordt wel gewaardeerd als je niet rookt, drinkt of eet op publieke plekken.

Niet iedereen vindt het fijn om gefotografeerd te worden. Vraag dus altijd eerst of je een foto mag maken. Vooral Jordaanse vrouwen vinden het niet altijd prettig als er een foto van hen wordt genomen.

Reizen Jordanië

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors