Veiligheid Rusland

Veiligheid Rusland

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Naar welk gebied kan ik beter niet reizen in Rusland?

Over het algemeen kun je stellen dat het Europese gedeelte van Rusland veilig is om te reizen. Als reiziger hoef je weinig te vrezen van de zogenoemde Russische maffia. Gevaarlijker is de terreurdreiging in sommige delen rond de Kaukasus in het Aziatische gedeelte van Rusland. In bepaalde gebieden worden aanslagen en ontvoeringen gebruikt om een statement te maken naar het Kremlin in Moskou. Bekijk voordat je naar Rusland gaat altijd het actuele reisadvies.

Waar moet ik extra voorzichtig voor zijn in Rusland?

Uiteraard dien je in grote steden wel waakzaam te zijn in het openbaar vervoer. Op de lange steile roltrappen naar de metro zijn zakkenrollers actief. Ook in de drukke coupés moet je goed op je tas letten.

Opvallend in de straten van Russische steden zijn de vele mannen in uniform. Op het eerste gezicht politieagenten. Rusland kent verschillende soorten eenheden: de spetsnaz (leger), de militisia (de echte politie), de GAI (verkeerspolitie), maar ook onbestemde beveiligingsbeambten die de veiligheid in winkelcentra waarborgen.

Boete

De GAI staan bekend om het uitdelen van boetes. Op iedere hoek van de straat worden auto's beboet. Verveelt hangen de GAI agenten in groepjes op de stoep. Zwaaiend met hun knuppels kijken ze toe wanneer een collega een dikke glimmende Mercedes wegslepen.

Ook als reiziger dien je de GAI in de gaten te houden. Bij het oversteken van de drukke brede wegen van bijvoorbeeld Moskou is het verstandig gebruik te maken van de voetgangerstunnels. En in de buurt van overheidsgebouwen en het Kremlin loop je zonder dat je het door hebt over de witte lijnen en wordt je letterlijk terug gefloten door de agent.

Wat zijn de alarmnummers in Rusland?

In Rusland geldt identificatieplicht. Je moet je dus ten allen tijden kunnen identificeren op straat. Let wel op dat de politieagent in kwestie een 'echte' is. Ze zijn te herkennen aan de badge op hun uniform, ook kun je vragen naar de politiekaart.

Het alarmnummers van brandweer, politie en ambulance zijn respectievelijk 01, 02 en 03.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors