Taal Rusland

Taal Rusland

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Stóel, trap, artisjók, abrikós, matrás, pérsik. Kun jij achterhalen wat deze woorden betekenen? Dan spreek je al een aardig woordje Russisch! Dankzij de Russische tsaar Peter de Grote (1672-1725), die meerdere keren naar Nederlands reisde, zijn er een aantal Nederlandse woorden in de Russische taal beland. Tegenwoordig worden er tussen de 450 tot 500 Nederlandse leenwoorden gebruikt in de taal van Rusland!

Om je goed voor te bereiden op je rondreis door Rusland is het handig om iets te weten over de taal van Rusland én om een klein woordje van de Russische taal te spreken. 

Wat is de gesproken taal in Rusland?

De officiële taal van Rusland is Russisch. Dit is ook de meest populaire taal in het land, met ongeveer 260 miljoen Russische sprekers. De Russische taal die door het hele land wordt gesproken, bestaat al honderden jaren. De taal is eigenlijk nooit veel veranderd. De standaard taal van Rusland is gebaseerd op het dialect van Moskou. Ondanks dat Rusland het grootste land ter wereld is, zijn er geen grote verschillen in uitspraak tussen de verschillende regio’s. 

Andere gesproken talen in Rusland

Naast het Russisch worden er ook nog andere talen gesproken. De meest gesproken talen naast Russisch zijn Engels, Dolgaans, Duits, Tataars en Tsjetsjeens. 

Russisch woordenlijstje

Omdat het Russisch een cyrillisch schrift is en sterk afwijkt van ons schrift, is de Russische taal lastig te begrijpen. In Moskou en Sint Petersburg kun je nog wel goed terecht met Engels, maar daarbuiten wordt het lastig. 
Om je voor te bereiden op je rondreis door Rusland is het daarom handig om een klein woordje van de taal te begrijpen. 

Hallo – привет (privet)
Hoe gaat het? - как дела? (kak dela?)
Goed – хорошо (khorosho)
Dankjewel -  Благодарю вас (blagodaryu vas)
Wat is je naam? - как тебя зовут? (kak tebya zovut?)

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors