Dubai Deira

Dubai Deira

door Saskia Bergmeijer

Je dwarrelt door smalle steegjes die uit de middeleeuwen lijken te komen. Kooplieden hebben hun specerijen, vis en sieraden uitgestald. Ze kijken je aan, hopend dat je een grijp naar je portemonnee doet. Het lijkt even alsof je in een authentiek Oosters land bent beland, totdat je weer omhoog kijkt en het zicht van wolkenkrabbers je weer uit deze droom halen.

Je gelooft het haast niet, maar tussen de torenhoge, glimmende gebouwen, luxe auto’s en enorme winkelcentra heeft Dubai ook een historisch gedeelte. Tijdens je vakantie in Dubai geeft de wijk Dubai Deira je een interessante kijk in de geschiedenis van deze moderne en over-de-top stad.  Dit oude gedeelte was tot aan de jaren negentig het grootste zakelijke centrum van de emiraat en ligt tussen de belangrijke waterweg Dubai Creek en de emiraat Sharjah.

ZELF NAAR Dubai?

Bekijk alle 5 reizen naar Dubai

De Gold Souk van Dubai

Dubai Deira is het thuis van vele zogehete souks. Honderden kleine boetiekjes vullen de smalle, authentieke straten. De populairste is de Gold Souk, waar glimmende gouden en zilveren sieraden, en diamanten je aanstaren vanuit de vitrines. Zodra je hier je droomring of ketting hebt gevonden, is onderhandelen  met de traditioneel geklede kooplieden van de Gold Souk een must. 

Een stukje verderop dringt een intense geur je neus binnen.  De smalle straten zijn versierd met wel honderden manden met allerlei kruiden. Limoenen, saffraan, kaneel en kruidnagel creëren een paradijselijke geur die versterkt wordt door wierook. Spice Souk is dé plek om de lekkerste kruiden te kopen tijdens je rondreis door Dubai. 

Andere bezienswaardigheden in Dubai Deira 

Ben je na de Gold Souk van Dubai en Spice Souk nog niet uitgeshopt? Breng een bezoek aan het Deira City Centre. De ruim 350 winkels houden je een hele middag bezig. Merken als Rolex en Guess schitteren achter de etalages. Maar ook meer toegankelijke winkels als Adidas en H&M verwelkomen je. Hier waan je je weer even in het moderne Dubai. 

Wat meer cultuur vind je bij het Heritage House, een andere bezienswaardigheid in Dubai Deira. In dit museum ga je terug naar het jaar 1890 en ontdek je hoe de inwoners van Dubai vroeger leefde. Geen wolkenkrabbers, luxe auto’s en eilandjes in de vorm van een palmboom. Dit is het authentieke Dubai met zandhuisjes en lokale producten uit de stad of geïmporteerd vanuit India. 

Dubai Creek

Het punt waar het traditionele Dubai Deira wordt gescheiden van de moderne Dubai stad is Dubai Creek. Deze rivier werd vroeger gebruikt door parelvissers: het was dé plaats om handel te drijven met de omliggende emiraten. Tegenwoordig is daar weinig van terug te zien. Luxe jachten met nóg luxere mensen aan boord dobberen op het water. Rondvaartboten laten dagelijks honderden toeristen Dubai Creek van dichtbij zien. En traditionele Abra’s varen de locals en reizigers van de ene naar de andere kant van de rivier. 

Aan de oever van de druk bezochte rivier ligt Dhow Wharfage. In deze haven aanschouw je nog de enige nostalgische gebeurtenis van de Dubai Creek die haar zo’n grote bezienswaardigheid in Dubai maken: traditionele houten schepen leggen aan in een kleine haven om hun handelswaar te laden en lossen. Stapels jutezakken, dozen en losse spullen als bureaus, radio’s en zelfs autobanden staan klaar om vervoerd te worden. 

Even verandert de groot-groter-grootst en chique-chiquer-chiquest mentaliteit van Dubai in een authentieke handelsstad die je mee terug in de tijd neemt. 

Fotocredits: Laurent GASS | Serge Bystro

Vind je reisorganisatie

Reizen Dubai

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors