Nizwa
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Nizwa

door Marleen de Keyzer

Op een vlakte midden in een berggebied op zo’n twee uur rijden van Muscat ligt de parel van de Islam verscholen tussen een dikke oase van palmen. Nizwa ademt cultuur. De crèmekleurige huizen met karakteristieke Arabische ramen tekenen de stad. De traditionele soeks creëren een typisch Omaanse sfeer. De geitenmarkt is een waar spektakel. En de gigantische Hajar-bergen die de stad omringen torenen overal bovenuit. 

Niet voor niets werd de stad in 2003 benoemd tot hoofdstad van de Islam. Nizwa is conservatief. Nog geen halve eeuw geleden werd ontdekkingsreiziger Wilfred Thesiger door zijn metgezellen om die reden gedwongen de stad te verlaten. Ironisch genoeg ontvangt Nizwa toeristen nu met open armen en is ze zelfs de op een na drukst bezochte plek tijdens je rondreis door Oman.

ZELF NAAR Nizwa?

Bekijk alle 18 reizen naar Nizwa

Nizwa en haar bezienswaardigheden

Een goed uitzicht over de cultuurrijke stad heb je bovenop de veertig meter hoge toren van Nizwa Fort. Sultan bin Saif al Yaruba bouwde dit verdedigingscomplex in de zeventiende eeuw. Maar liefst twaalf jaar deed hij erover. Nu krijg je vanaf de ronde toren een goed idee van de grootte van de omliggende plantages en de indrukwekkende Hajar-bergen die Nizwa domineren.

Een goede indruk van Omaanse sfeer die stad karakteriseert krijg je op de Nizwa Souq, een van de oudste soeks van het land. Op deze traditionele Arabische markt koop je voornamelijk fruit, groenten, vlees en vis. Als je niet vies bent van de geur van veedieren, neem dan een kijkje op de veemarkt achter de muren van de hoofdmarkt. Geiten, schapen en soms kamelen worden hier op traditionele wijze verhandeld.

De omgeving van Nizwa

Naast een cultuurrijke stad, is Nizwa ook een interessante toegangspoort tijdens je rondreis door Oman. Zo maak je gemakkelijk een dagtrip naar het 35 kilometer verderop gelegen dorpje Tanuf dat zich verstopt tussen de dadelpalmen en maïsvelden. Met zonsondergang zie je hier de oude modderstenen huizen oranje oplichten voor een waas van grijze bergen op de achtergrond.

Een kleine plattelandsweg leidt je dwars door de dadelpalmen en maïsvelden naar de enige grot in Oman die open is voor toeristen. De met stalagmieten en stalactieten versierde AL Hoota Cave heeft een museum, waar je op een interactieve manier leert over geologie van de omgeving. 

Al Hamra

Maar een van de oudste dorpjes aan de voet van de Hajar-bergen is Al Hamra. Bekend om haar twee- en drieverdieping hoge modderwandhuizen gebouwd in Jemenitische stijl, is dit een sfeervolle plek. Vooral het oude deel van het dorp dat vol staat met verlaten huizen vorm een prachtige afwisseling met de Arabische sfeer die je proeft in het traditionele Nizwa.

Hebben we je geïnspireerd voor een vakantie naar Oman? Bekijk alle reizen naar Oman.

Fotocredtis: Francisco Anzola | Mark FischerFrancisco Anzola | Fariz Safarulla

Vind je reisorganisatie

Reizen Nizwa

Meer Nizwa

Reviews Nizwa

Fantastische souq (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Laura Karlas op 06 december 2017

Leuk om op vrijdagochtend (vroeg, rond 7.00) naar de souq te gaan. Er is dan een speciale dierensouq naast alle andere souqs (dadels, groenten, vis, vlees, wapens, potten en souvenirs). Wij hebben helaas niet echt een leuk/gezellig restaurant ontdekt.

Pluspunten Nizwa

  • Geweldige markt

Minpunten Nizwa

  • Weinig leuke restaurants
Ultieme tip: Dierensouq!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors