Jebel Akhdar

Jebel Akhdar

door Marleen de Keyzer

Ten noordoosten van Nizwa lijkt uit het niets een tweeduizend meter hoge kalkstenen rotswand op te rijzen met daar bovenop een plateau vol vruchtbare terrassen. Perzikbomen, druivenranken en rozenstruiken vormen slechts een deel van de teelt. De ‘Groene Berg’ doet haar naam meer dan eer aan. 

Jebel Akhdar is een eigenaardig stukje Omaanse natuur die alleen bereikbaar is met een 4x4 terreinwagen. Haar groene oase verrast je compleet in een normaal zo’n dorre omgeving. Omringd door steile toppen in het noorden en de diepe Wadi al Ayn-kloof aan de zuidkant, vormt ze een spectaculair aanzicht. En de perfecte plek om tijdens je rondreis door Oman éven te ontsnappen aan de hitte.

ZELF NAAR Jebel Akhdar?

Bekijk alle 16 reizen naar Jebel Akhdar

Het vruchtbare Saiq-plateau

Gecentreerd op de kalkstenen rotswanden van Jebel Akhdar ligt het vruchtbare Saiq-plateau, waar een labyrint aan kloven en terrassen goed wordt verzorgd door de koele berglucht en regelmatige regenval. Dankzij het gematigde klimaat, kweken de boeren al jaren allerlei fruitsoorten die in de laaglanden niet overleven door de hitte. Hun tuinen en boomgaarden vormen een wildgroei aan (granaat)appels, perziken, druiven, peren en abrikozen.

Jebel Akhdar en haar rozenvelden

Daarnaast staat de omgeving bekend om haar velen roze rozen. In de lente vullen deze schitterende bloemen de tuinen rondom het kleine dorpje Al Ayn. Maar hoe sierlijk ze ook mogen zijn, het gaat locals hier niet om de bloem. Al honderden jaren worden de rozenblaadjes hier geoogst voor het produceren van rozenwater dat na het eten wordt besprenkeld over de handen van gasten.

Meer bezienswaardigheden in Jebel Akhdar

Aan de zuidkant van het Saiq-plateau liggen allerlei terrasdorpjes, waar mannen met hun zonen honing en allerlei lokale fruitsoorten verkopen langs de weg. Loop door naar Diana’s Viewpoint, vernoemd naar prinses Diana (Wales). Hier loop je over een natuurlijke bestrating van fossielen, terwijl je wordt getrakteerd op een weids uitzicht op de terrassen.

Perfect voor een wandeling is Wadi Bani Habib. Dit oude, verwoeste dorp staat vol met walnootbomen en levert schilderachtige plaatjes op. 

Picknicken doe je bij Khad Hail Mahlab, waar je je boterhammetje opeet tussen de jeneverbomen. Loop je wat verder, dan word je omringd door wilde olijf- en vijgenbomen. En als je een schooltje ziet, ga je naar links. Daar vind je een perfect uitzichtpunt om de zon achter de mysterieuze bergen van Jebel Akhdar te zien zakken.

Hebben we je geïnspireerd voor een rondreis door Oman? Bekijk alle reizen naar Oman.

Fotocredits: Andries3 | Kathryn JamesRobert Haandrikman

Vind je reisorganisatie

Reizen Jebel Akhdar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors