Wahiba Sands
8,0
8,0 Algemene ervaring
10,0 Mooi
6,0 Bereikbaarheid
- Wildlife

Wahiba Sands

door Marleen de Keyzer

Eigenlijk is Wahiba Sands een woestijn zoals je die altijd in je dromen zag: een vrijwel onbewoonde strook zand met torenhoge duinen die door de wind zijn gevormd tot perfect ronde heuvels. Trek je dieper de woestijn in, dan worden de subtiele toppen steeds dramatischer. En haar omgeving alsmaar ongerepter.

Ten zuiden van Ibra sieren deze zandparels Sharqiya Sands, zoals ze ook wel wordt genoemd. Vaak omschreven als ‘het perfecte exemplaar van een zandzee’, is een tripje Wahiba Sands een waar spektakel. Alleen een terreinwagen brengt je hélemaal de duinen in, waar je in een tentje onder de sterren slaapt. En de volle woestijnervaring krijgt. Misschien wel het grootste avontuur tijdens je rondreis door Oman

ZELF NAAR Wahiba Sands?

Bekijk alle 19 reizen naar Wahiba Sands

Het leven in Wahiba Sands

Meteen als je Wahiba Sands inrijdt, voel je de leegte. Hier woont niemand. Althans. Los van wat toeristencampings en vervallen tijdelijke kampen aan de zuidelijke rand rond Al Ashkharah, zijn de zandheuvels vrijwel onbewoond. 

Hoewel het nomadische bestaan snel verdwijnt omdat moderne gemakken deze levenswijze onnodig maken, is dit toch je kans om de traditionele manier van het leven in de woestijn te ervaren. Drink een sterke kop koffie met verse, zoete dadels bij een bedoeïenfamilie. Bekijk de mooiste handgemaakte decoraties. En leer over hun cultuur. 

Slapen onder de sterren

Wie de échte woestijn wil beleven, blijft slapen. In een knus kamp al dan niet gerund door een bedoeïenfamilie, breng je de nacht door in een tentje of barasti-hut midden in Wahiba Sands. Al een ervaring op zich. Voeg daar roodgloeiende duinen van de ondergaande zon en een kristalheldere sterrenhemel aan toe, en je avontuur is compleet.

Andere activiteiten in Wahiba Sands

Voor de ultieme avonturier staat een tocht dwars door de duinen te wachten. Vanuit de noordelijke rand is het mogelijk hélemaal naar het zuiden van Wahiba Sands te rijden. Soms wel honderd meter hoge duinen kijken je aan, waarachter je ’s nachts een slaapplekje zoekt.

Deze tocht is niet voor iedereen weggelegd. In het zand buiten de noordelijke rand zijn geen tankstations of andere voorzieningen. Ook worden de duinen vooral in de zomer stikheet. Om deze redenen raden we aan om altijd een gids mee te nemen. 

Ben je van plan om dwars door de woestijn te crossen met een 4WD? Houd dan wel in je achterhoofd dat de grote aantallen auto’s die door het zand ploegen een grotere impact hebben op de omgeving dan je denkt. En helaas schadelijk zijn voor de fragiele zandduinen.

Hebben we je geïnspireerd om op vakantie naar Oman te gaan? Bekijk dan alle reizen.

Fotocredits: mzagerp | Sylwia Pecio | ERKPNR | Nicolas Rénac

Vind je reisorganisatie

Reizen Wahiba Sands

Reviews Wahiba Sands

Overnacht in de woestijn (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Koen de Geus op 11 november 2018

Oman is een toeristische plek in opkomst, en een van de hoogtepunten van onze reis was een verblijf bij een bedouine kamp in de woestijn. Er zijn veel aanbieders van een tour danwel verblijf in de woestijn, de ene luxer dan de andere. Vanaf een afgesproken plek wordt je met 4x4s opgehaald om een stuk de woestijn in de rijden, waar je verblijf begint. Een rit per kameel met een lokale gids door de zandduinen rond zonsondergang was een bijzondere ervaring, de uitgestrektheid van de woestijn en de vriendelijkheid van de lokale bevolking was heel bijzonder. Vervolgens ga je met alle locals en andere bezoekers dineren en bij een kampvuurtje met thee genieten van de uitgestrekte sterrenhemel.

8,0
8 Algemene ervaring
10 Mooi
6 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Wahiba Sands

  • Uitgestrekte woestijn
  • Prachtige vergezichten
  • Vriendelijke locals
  • Avontuurlijke ervaring

Minpunten Wahiba Sands

  • Basic verblijf
  • Toenemend toeristisch
Ultieme tip: Er zijn veel opties voor verblijf en touren in Wahiba Sands, kies er een die niet zo luxe maar daarmee juist authentieker is.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors