Jebel Shams

Jebel Shams

door Marleen de Keyzer

Gek genoeg zijn het niet haar drieduizend meter hoge pieken die je overdonderen. De hoogste berg tijdens je rondreis door Oman heeft ook eigenlijk geen pieken. Het zijn meer op elkaar gestapelde plateaus en ronde toppen, uit elkaar getrokken door een enorme kloof. En dát uitzicht is wat je hart steelt.

Op zo’n vijftig kilometer ten noordoosten van Nizwa, nodigen de haarscherpe bochten van Jebel Shams je uit voor een hobbelige rit naar boven. Onderweg trakteren ruige parkeerplaatsen je op de meest spectaculaire uitzichten, met die op de top van de berg als spetterende finale.   

ZELF NAAR Jebel Shams?

Bekijk alle 8 reizen naar Jebel Shams

Wadi Ghul: de Grand Canyon van Arabië

Onder de locals bekend als de Grand Canyon van Arabië, vormt de enorme kloof Wadi Ghul hét hoogtepunt van je trip naar Jebel Shams. Althans. Het uitzicht over de kloof vanaf de drieduizend meter hoge toppen vormt dat hoogtepunt eigenlijk. En dat is het leuke: de twee natuurwonderen hebben elkaar nodig om écht indruk op je te maken.

Vanaf Jebel Shams zie je hoe Wadi Ghul zich een weg snijdt tussen de platte kloofranden door. Op sommige plekken reiken de kliffen zelfs meer dan duizend meter de lucht in. 

Blijf slapen in Jebel Shams 

Hoewel Jebel Shams een goede dagtrip vormt vanuit Nizwa of Muscat, gaat er niets boven het uitzicht in de vroege ochtend. Hoe kan het ook anders op de ‘Berg van Zon’, bekroond met deze titel omdat Jebel Shams dé plek is in Oman waar de zon zich als eerste laat zien. En om die goudgele zonnestralen ‘s ochtends te begroeten, blijf je er slapen.

Op het plateau vlakbij de canyon rim vind je verschillende laagdrempelige accommodaties, waarvan sommigen zo dichtbij dat je de zon bijna vanuit je bed de kloof ziet opwarmen. Maar voor het meest dramatische uitzicht rijd je natuurlijk naar de top van Jebel Shams.

De tapijten van Jebel Shams

Als de zon is opgekomen, nodigt de Balcony Trail je uit voor een scenische wandeling. Onderweg kom je langs kilometer hoge kliffen en kleine dorpjes in schaduwrijke diepten, terwijl roofvogels als de aasgier met je meevliegen.

Hoewel er verder bar weinig te doen is op de top van Jebel Shams, moet je niet vreemd opkijken als er plots een tapijtverkoper naast je staat. Omdat weven hier een winstgevende industrie is, doemen de kleurrijke patronen overal uit het niets op vanuit de bergen. Draag vooral bij aan deze lokale handel als je nog wat ruimte in je tas hebt.

Wil jij zelf op vakantie naar Oman? Bekijk dan alle aanbieders van rondreizen naar Oman.

Fotocredits: Chris | Hans Birger Nilsen | Fabio Achilli

Vind je reisorganisatie

Reizen Jebel Shams

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors