Musandam

Musandam

door Marleen de Keyzer

Haar geïsoleerde ligging overdondert je. Letterlijk. Aan de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten vormt Musandam het puntje van Oman, ver weg van de rest van het land. En dat is precies wat haar karakter geeft. Bergachtige wegen omringen de kleine dorpjes. Fossielen en rotstekeningen versieren de weelderige pieken. En dramatische khors – rotsachtige inhammen – doemen overal op. 

Zodra je hier voet aan wal zet tijdens je rondreis door Oman, steelt een labyrint van haast rood lijkende Hajar-fjorden de show. Het ‘Noorwegen van Arabië’ doet in niets onder aan haar naam. Musandam is zélfs misschien wel het meest spectaculaire stukje wildernis in de hele Golf.

ZELF NAAR Musandam?

Bekijk alle 3 reizen naar Musandam

Khasab

Geperst op een smalle vlakte tussen de bergkammen, laat de hoofdstad van Musandam meteen een onvergetelijke indruk achter. Haar helderblauwe water contrasteert perfecte met de roodbruine pieken op de achtergrond. Dhows wachten je op in de haven. Iraanse handelaren zijn druk bezig op de oude soek. Khasab mag dan wel klein zijn, ze bruist van energie.

Door haar centrale ligging aan de noordkust, vormt Khasab de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht over Musandam. Begin bij het goed bewaard gebleven Khasab Fort. Door de Portugezen gebouwd in de zeventiende eeuw, huizen de stenen torentjes nu een etnografisch museum. 

Neem daarna een kijkje bij Khmazera Castle midden in het centrum van Khasab. Twee kannonen vergezellen de deuropening van dit kleine kasteel. En de binnenplaats wordt getekend door een gerenoveerde put. 

De khors van Musandam

Vanuit Khasab verken je ook de kustlijn van Musandam, in een traditioneel houten vissersbootje. En dat is een échte must tijdens je vakantie in Oman. De zogenaamde dhow neemt je niet alleen mee langs de spectaculaire rotsformaties die iets weg hebben van fjorden. Ook vogels als de brilstern en Arabische aalscholver fladderen voorbij. En met een beetje geluk spot je zelfs een Sousa (dolfijn).

De meest populaire dhow-tour brengt je naar Khor ash Sham, bekend om haar stenen vissersdorpjes en goede snorkelmogelijkheden met dolfijnen. Khor an Najd is het enige fjord dat bereikbaar is per auto. En het verrassend moderne stadje Kumzar is zelfs gebouwd op een van de khors aan de noordkust van Musandam.

Net als Kumzar liggen veel khors zo afgelegen dat de inwoners er een heel eigen taaltje spreken, onverstaanbaar voor de rest van Oman. En ook dat geeft de kustomgeving zo’n uniek karakter.

Meer natuur in Musandam

Een compleet andere omgeving wacht je op landinwaarts. In zuidelijke richting wurmt een kronkelige weg zich langs kalkstenen rotsformaties richting de meer dan tweeduizend meter hoge piek van Jebel Harim. Letterlijk de ‘berg van de vrouwen’, dankt ze haar naam aan de tijd dat de lokale vrouwen zich hier terugtrokken als hun mannen op pad waren voor de visserij, uit zelfbescherming voor piraten of andere stammen.

Het Sayh-plateau vormt de eerste stop op je bergsafari, zoals de locals de tour noemen. Grasvelden met grazende ezels en miljoenen jaren oude fossielen vormen het decor. Als je doorrijdt kom je op het hoogste punt terecht, waar een soort Arabische Grand Canyon je opwacht. En waar je een weids uitzicht hebt over Khasab en Musandam’s indrukwekkende kustlijn vol khors.

Hebben we je geïnspireerd voor een rondreis door Oman? Bekijk alle reizen.

Fotocredits: Robert Haandrikman | Shankar s.Robert HaandrikmanRobert Haandrikman 

Vind je reisorganisatie

Reizen Musandam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors