Oman en haar cultuur: een gastvrije smeltkroes

Oman en haar cultuur: een gastvrije smeltkroes

door Marleen de Keyzer

Weleens kahwa gedronken? Tijdens je rondreis door Oman kan het maar zo gebeuren dat je chauffeur je bij hem thuis uitnodigt voor een kop van deze sterke Omaanse koffie, op smaak gebracht met kardemon. En geserveerd dadels. 

Gastvrijheid tékent de Omani. En niet alleen in huis. Op straat bewonderen de Omani je nieuwsgierig, met altijd een brede glimlach of vriendelijke zwaai. Een vrolijke ‘salaam aleikum’ is ook geen uitzondering. En verwelkomt je vaak in een warm gesprek in een mix van talen.

ZELF NAAR Oman?

Bekijk alle 23 reizen naar Oman

Arabische cultuur in de mix

Als toerist voel je je al snel welkom in de Omaanse smeltkroes van culturen. Van oorsprong is Oman een Arabisch land: een meerderheid van de bevolking behoort tot traditionele stammen. Zo zijn de kustbewoners onderdeel van de Bani Hinawi-stam en de bedoeïen van de Bani Ghafiri-stam.

Maar het land kent ook een enorme verscheidenheid aan nationaliteiten. Dit komt voornamelijk door eeuwenlange uitwisseling met andere delen van het Midden-Oosten en Afrika. En door de vele emigranten uit Europa, Amerika en Australië die zich er hebben gevestigd.

Oman en de islam

De Omaanse cultuur kent dus veel invloeden, maar het overgrote deel van de bevolking is nog altijd moslim, slechts een klein deel is hindoe. Wel is Oman een van de weinige landen ter wereld waar de Ibadieten een meerderheid vormen, een stroming die bekend staat als tolerant en gematigd moslim. 

En dat uit zich in bijvoorbeeld de kleding. Zo dragen de vrouwen lange jurken en een hoofddoek, waardoor hun handen en gezicht gewoon zichtbaar zijn. En er is zelfs een grote groep Omani die zich modern kleedt.

Vriendelijk maar traditioneel

Het overgrote deel van de Omani mag dan wel gematigd moslim zijn, open staan voor toeristen en soms een verwesterd uiterlijk hebben, het blijft een zeer traditioneel land met in veel opzichten conservatieve denkwijzen. En het is belangrijk dat je daar als reiziger rekening mee houdt.

Zo speelt beleefdheid een belangrijke rol. Word je uitgenodigd bij een local thuis? Neem dan een klein cadeau mee, zoals chocolaatjes of dadels. Omdat weigering opgevat kan worden als ontevredenheid of afkeuring, is het belangrijk om drankjes en eten aan te nemen. En vergeet niet om je schoenen uit te doen als je het huis binnengaat. 

Fysieke begroetingen worden erg gewaardeerd, maar alleen bij bekenden en hetzelfde geslacht. Bied je hand dus nooit aan als je een local van een ander geslacht gedag zegt, tenzij de Omani dat zelf eerst doen. Daarbij vinden veel locals het vaak niet prettig als je zomaar een foto van ze maakt. Vraag dit daarom eerst en fotografeer alleen mensen die dit op prijs stellen.

Reizen in Oman voor vrouwen

Maar het allerbelangrijkst is misschien wel dat je de juiste kleding aantrekt, vooral als vrouw. Zo is het belangrijk dat je schouders en armen bedekt zijn. Je kleding niet te strak zit. En je een broek of rok draagt tot over je knieën. 

Hoewel intimidatie geen groot probleem is, helpt het wel om losse kleding te dragen. Vooral als je alleen reist als vrouw. Verder kan het wat oncomfortabel voelen als je als vrouw alleen in een bus zit, in een restaurant eet of naar het strand gaat. Maar dat komt meer omdat Omaanse mannen vaak vrouwen negeren uit respect en omdat het moeilijk is om met Omaanse vrouwen in contact te komen. Niet omdat het onveilig is. In je eentje naar afgelegen gebieden reizen, raden we wel af. Ook voor mannen.

Hebben we je geïnspireerd om Oman te bezoeken? Bekijk dan alle rondreizen naar Oman.

Fotocredits: Mark Fischer

Vind je reisorganisatie

Reizen Oman

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner