Ras al Hadd

Ras al Hadd

door Marleen de Keyzer

Meer dan een paar hotels, wat winkeltjes en een fort vind je niet in Ras al Hadd. Maar daar kom je ook niet voor. Het vissersdopje nabij Sur is dé plek om schildpadden te spotten tijdens je rondreis door Oman.

Jaarlijks broeden er tienduizenden groene schildpadden in het 45 kilometer lange kustgebied van Ras al Hadd hélemaal tot aan Ras ar Ruwais. Dit maakt het beschermde gebied in het oostelijke puntje van Oman zelfs een van de belangrijkste broedplaatsen in de Indische Oceaan.

ZELF NAAR Oman?

Bekijk alle 23 reizen naar Oman

Ras al Hadd: beschermd gebied

De verantwoordelijkheid voor haar broedplaats neemt Oman serieus. Het gebied valt onder overheidsbescherming, waardoor er strenge straffen staan op het beschadigen van de eieren of dieren zelf. Ook proberen bepaalde instanties de schildpaddentours beperkt te houden in omvang.

Zo mogen er slechts een beperkt aantal reizigers per dag in kleine groepen het reservaat in bij het nabijgelegen Ras al Jinz. Reserveren is daar een must, maar probeer buiten het hoogseizoen om een plekje te bemachtigen. Ondanks de goede intenties van de overheid, wordt het reservaat in de drukke maanden veel bezocht door luidruchtige toeristen die de dieren afschrikken met hun smartphones.

Houd rekening met de schildpadden

Hoewel het voor zich spreekt, zijn er helaas alsnog toeristen die weinig rekening houden met de schildpadden. Vooral wanneer de vrouwtjes tijdens hun reis vanuit de zee worden gestoord, kan het dagen duren voordat ze weer proberen om hun broedplaats te bereiken.

Benader daarom nooit een bewegende schilpad, ga niet pal voor een broedend vrouwtje staan en probeer de dieren al helemaal niet aan te raken. Maak ook geen foto’s met flits, want dan laat je ze alleen maar schrikken. En ruim ten slotte je rommel op. Schilpadden zien plastic zakken vaak aan voor kwallen, hun lievelingseten.

Laat de buikschuivers in plaats daarvan lekker hun gang gaan. In stilte kijken beloont je met een spectaculaire ervaring. Je ziet de vrouwtjes eitjes leggen, waarna het langzaam donker wordt en het vloedtij deze groene reuzen weer mee terug de zee inneemt.

Hebben we je geïnspireerd voor een rondreis door Oman? Bekijk alle reizen naar Oman.

 

Vind je reisorganisatie

Reizen Oman

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner