Sur

Sur

door Marleen de Keyzer

Een kleurrijke werveling van verlichte cafés en winkeltjes vergezellen je in het stadscentrum. De winderige corniche leidt je in zo’n tien minuten naar de oude haven. Daar wachten charmante, witte huizen en een rustige lagune je op. En zie je hoe twee bootbouwers een houten plank pasfit maken voor een nieuwe dhow. 

Sur is toch wel een van de meest historische nederzettingen tijdens je rondreis door Oman. Het havenstadje helemaal in het oostelijke puntje was vroeger een bruisend handelscentrum. Tot op de dag van vandaag komen de tradities er tot leven in de intrigerende en enige overgebleven dhow-haven van Oman.

ZELF NAAR Sur?

Bekijk alle 19 reizen naar Sur

Bezienswaardigheden Sur

De aantrekkelijke corniche die langs de Golf van Oman loopt, brengt je naar een grote lagune. Voordat je rechts afslaat richting de oude haven is het leuk om een drankje te doen aan het einde van de corniche, vanwaar je een schilderachtig uitzicht hebt op de witte huizen van het dorpje Ayjah.

In de oude haven zelf bouwen vakmannen nog steeds dhow-boten, traditionele Arabische schepen die ondanks de geringe grootte een behoorlijke vrachtcapaciteit hebben. En hierdoor ademt de plek geschiedenis. In 1508 zette de havenstad zich niet alleen neer als de belangrijkste handelspoort tussen India en Oost-Afrika, ze werd ook hét scheepsbouwcentrum van het land. 

Aan de andere kant van Sur stralen de ietwat vreemd gevormde torens van Bilad Sur Castle. Ooit werden de muren van dit kasteel gebouwd om de stad te beschermen tegen rovers van omliggende stammen. Maar ook de vier ronde uitkijktorens van Sunaysilah Castle zijn een verschijning. De driehonderd jaar oude burcht had een belangrijke rol in de bewaking van overzeese handel.

Handige uitvalsbasis

Naast een historische havenplaats en een van de aantrekkelijkste steden in het oosten van het land, is Sur een handige uitvalsbasis tijdens je rondreis door Oman. Zo maak je gemakkelijk een uitstapje naar de heldere, smaragdgroene zwemvijvers, over goudgele kliffen kletterende watervallen en terrassenplantages van Wadi Tiwi en Wadi Shab

Kom je net vanuit Muscat en ben je onderweg naar de woestijnkampen van Sharqiya Sands? Dan vormt Sur goede tussenstop op je rondreis door Oman. 

Schildpadden spotten nabij Sur

Ook het meest oostelijke puntje van Oman bekend om haar schildpaddenreservaat, bezoek je vanuit Sur. Ras al Jinz is een belangrijke nestelplek voor de groene schildpad. Jaarlijks keren meer dan twintigduizend vrouwelijke buikschuivers terug naar het strand om eieren te leggen. Omdat het een beschermd gebied is, kan je de bedreigde dieren alleen zien met een gids.

Ondanks de goede intenties van de gemeente, is het reservaat in het hoogseizoen drukbezocht met luidruchtige toeristen die de schildpadden afschrikken met hun smartphones. Bezoek Ras al Jinz daarom buiten de drukke periode om en laat de dieren onverstoord hun gang gaan. Zo helpen we de groene zeedieren samen een handje in het behoud van hun welzijn en leefomgeving! 

Wil jij ook op vakantie naar Oman? Bekijk alle reizen naar Oman.

Fotocredits: Prasad Pillai | Fabio Achilli | Andries3 | Andries 3

Vind je reisorganisatie

Reizen Sur

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors