Weer Oman

Weer Oman

Hete zomers en warme winters, dát is globaal gezien het weer in Oman. Zo kan het in hoofdstad Muscat ‘s zomers makkelijk veertig graden worden, terwijl de temperatuur in de wintermaanden niet beneden de twintig graden komt. Met gemiddeld ruim 3500 uur aan zon per jaar, is dat ook niet zo gek. Oman behoort zelfs tot een van de meest zonnige gebieden ter wereld.

Is het weer in Oman dan overal zo zonnig? En is het in het hele land heet? Het landschap van Oman is erg gevarieerd, waardoor ook de weersomstandigheden verschillen. Zo verschilt de temperatuur in de woestijn aanzienlijk van die in de bergen.

ZELF NAAR Oman?

Bekijk alle 23 reizen naar Oman

Hoe ziet het weer in Oman eruit in de zomer?

Het weer in Oman verschilt dus per gebied, maar ook per seizoen. Het noordelijke kustgebied van Oman kent de hoogste temperaturen. Vooral in Muscat is het in juni en juli heet. Dagen waarop het warmer dan veertig graden wordt, zijn heel normaal. Afkoelen in de avond kan je ook vergeten. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is slechts zo’n vijf tot zes graden.

Meer richting het zuiden is het beter vertoeven met overdag temperaturen rond de dertig graden. De khareef (moesson) aan het einde van de zomer zorgt hier voor afkoeling. De regen die dit met zich meebrengt, tovert de omgeving groen. Ook in het Hadjargebergte in het binnenland is minder warm. Door de hoogte, liggen de temperaturen lager en valt er meer neerslag.

Het klimaat van Oman zorgt voor koelere winters

Het klimaat van Oman zorgt ervoor dat de winters anders zijn dan de zomers. Zo blijft het noorden warm in de wintermaanden. Maar omdat dit gebied een woestijnklimaat kent, zakken de temperaturen wel aanzienlijk. Zo is het rond december in hoofdstad Muscat 25 graden. In de bergen kan het in de avond zelfs afkoelen tot onder de tien graden. 

De zuidelijke kustlijn kent juist een tropisch klimaat, waardoor het er het hele jaar door rond de dertig graden is. Toch voelen plaatsen als Salalah in de wintermaanden koeler aan. Dit komt omdat de moessonperiode in de zomer een hoge luchtvochtigheid kent (boven de negentig procent), wat voor een onaangenaam benauwd gevoel zorgt.

Wat is de beste reistijd voor Oman?

Omdat het weer in Oman ervoor zorgt dat het in de zomer eigenlijk te heet is om te reizen, is de beste reistijd voor Oman van december tot en met maart. In deze wintermaanden komt de temperatuur niet boven de dertig graden. Bovendien is de zee lekker opgewarmd , schijnt de zon volop en valt er weinig tot geen regen. Houd er wel rekening mee dat het in de bergen flink kan afkoelen.

Vind je reisorganisatie

Reizen Oman

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors