Veiligheid Israël

Veiligheid Israël

Naar welk gebied kan ik beter niet reizen in Israël?

Dat de veiligheidssituatie in Israël van de ene op de andere dag kan veranderen is helaas al decennia bekend. Lees dus voor vertrek altijd het actuele reisadvies.

De omstreden landgrenzen en de explosieve verhouding tussen Joden en Palestijnen leveren spanningen op die regelmatig uitlopen op geweld. Hoewel zich de laatste jaren geen grote aanslagen hebben voorgedaan, wordt Israël nog regelmatig opgeschrikt door zelfmoordaanslagen. Het risico voor reizigers is echter klein, daar de meeste aanvallen gericht zijn op het Israëlische leger en de politie. Die laten zich ook niet onbetuigd: met raketaanvallen en bombardementen slaat het leger hard terug op de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever.

ZELF NAAR Israël?

Bekijk alle 9 reizen naar Israël

Het wordt reizigers dan ook ontraden om naar de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever te reizen. Ook het grensgebied met Libanon en Egypte kan onveilig zijn. Raketaanvallen vanuit Libanon en de Palestijnse gebieden komen veel voor, al landen de meeste raketten zonder schade aan te richten. Nu en dan valt er echter een slachtoffer. Om ieder risico uit te sluiten blijf je veertig kilometer bij deze gebieden vandaan. Dat is het maximale bereik van de raketten.

In de Palestijnse gebieden zijn buitenlanders in het verleden slachtoffer van geweld geworden. De politieke situatie binnen de Palestijnse gebieden is onrustig: meng je dan ook niet in politieke discussies.

Maak na zonsondergang geen gebruik van de verbindingswegen in de Palestijnse gebieden.

Waar moet ik extra voorzichtig voor zijn in Israël?

Hou er rekening mee dat het verkeer tussen Israël en de Palestijnse gebieden streng wordt gecontroleerd. Met enige regelmaat worden grensposten voor langere tijd gesloten, waardoor niemand het gebied in en uit mag.

Hou je verre van demonstraties en betogingen. Die lopen vaak uit op chaos, waarbij soms gewonden vallen. Ook in en bij de joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden breken vaak onlusten uit.

Omdat de situatie in Israël snel kan omslaan, doe je er verstandig aan om goed op de hoogte te blijven van politieke ontwikkelingen. Volg de media en pas je plannen daaraan aan. Meld je bovendien bij de Nederlandse ambassade als je van plan bent naar gevaarlijke gebieden te reizen.

Maak geen foto's van strategische gebouwen, politiemannen of soldaten. Dit is verboden.

Wat zijn de alarmnummers in Israël?

De alarmnummers van brandweer, politie en ambulance zijn respectievelijk:102, 100, 101. Vanaf mobiele telefoons bel je 112.

Reizen Israël

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors