Religie & Tradities Israël

Religie & Tradities Israël

Wat zijn de belangrijkste religies in Israël?

De cijfers over religie in Israël lijken ieder jaar te veranderen en spreken elkaar soms tegen. Zo zegt driekwart van de Israëli's joods te zijn, maar volgens een ander onderzoek vindt tussen de 15 en 40% zichzelf atheïst. Ruwweg kun je stellen dat 75% van de Israëli's joods is. Ongeveer 16% is moslim, de rest is christen, druze of atheïst.

De Israëlische joden verschillen onderling veel van elkaar. De orthodoxe joden zie je misschien vaak op TV, in realiteit is slechts 5% van de joden orthodox. Er wordt echter geschat dat er in 2028 een stuk meer orthodoxe joden zullen zijn: dan vormen ze ongeveer 20% van de Israëlische joden.

ZELF NAAR Israël?

Bekijk alle 9 reizen naar Israël

Vrijwel iedere inwoner van de Palestijnse gebieden is moslim. 98% van de Palestijnen is soenniet. De inwoners van de Palestijnse gebieden hebben religieuze vrijheid: ze mogen zelf kiezen welk geloof ze belijden.

Wat zijn belangrijke tradities in Israël?

Joodse tradities bepalen het openbare leven in Israël. De sabbath, van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag wordt strikt in acht genomen. Winkels sluiten en het openbaar vervoer komt tot stilstand. Ook tijdens nationale feestdagen doet vrijwel het hele land mee.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Mede doordat Israël al zolang gebukt gaat onder dreigingen van oorlog en terrorisme is er een sterke nationale identiteit ontstaan. Die gaat hand in hand met de joodse geschiedenis en gebruiken. Het conflict tussen Israël en Palestina ligt bij beide partijen zeer gevoelig. Als je over het onderwerp wilt praten, bereid je dan voor op een lange, uitgebreide discussie waarin je waarschijnlijk slechts één kant van het verhaal hoort.

De Holocaust ligt gevoelig in Israël, ongeveer 50% van de Israëli's stamt af van de Ashkenazi, de joden die uit Europa moesten vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel iedereen heeft familie verloren of stamt af van overlevenden van de Holocaust.

Reizen Israël

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors