Klimaat Bhutan

Klimaat Bhutan

Wat voor klimaat kun je verwachten in Bhutan?

Door het grote hoogteverschil tussen de verschillende gebieden van Bhutan is er een groot klimaatverschil tussen de verschillende regio's.

Het weer in Bhutan wordt bepaald door het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt ruwweg van juni tot september. Dan valt er veel neerslag, de rest van het jaar is het droog.

ZELF NAAR Bhutan?

Bekijk alle 12 reizen naar Bhutan

In de zuidelijke laaglanden valt een stuk meer regen dan in de hooggelegen gebieden. In de bergen sneeuwt het alleen een beetje in het regenseizoen.

Over het algemeen is het onbewolkt in het droge seizoen. Tijdens de winter kan het hard waaien, zeker in de bergen. De temperatuur ligt daar onder het vriespunt. Ook in de hoofdstad Thimphu, dat op 2.200 meter hoogte ligt, kan het vriezen.

Tijdens de lente en de herfst zijn de temperaturen aangenamer. De luchten zijn helder en het regent weinig.

Welke seizoenen zijn er in Bhutan?

Er zijn vier seizoenen in Bhutan, die worden bepaald door het regenseizoen. Tussen juni en september is het natte seizoen. Dan valt het grootste gedeelte van de regen in Bhutan. Tussen eind september en eind november is het herfst. De temperatuur daalt langzaam en het is droog.

In de winter tussen december en maart kan het koud zijn, zeker in de bergen. In het hooggebergte waar kan het sneeuwen. Harde wind waait door de bergpassen. Zo komt Bhutan aan haar bijnaam: Het land van de Draak van de Donder.

Vanaf maart is het lente en stijgt de temperatuur weer. Tot juni valt er weinig neerslag en zijn de luchten onbewolkt.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Bhutan?

Tijdens het regenseizoen valt er veel neerslag. Rivieren zwellen aan, gevoed door het smeltwater uit de bergen. Kleine beekjes worden kolkende rivieren en treden uit hun oevers. Wegen kunnen overstromen en onbegaanbaar worden. Sneeuw, maar ook aardverschuivingen kunnen bergpassen volledig afsluiten.

In de winter is het in het hooggebergte erg koud en de harde wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur behoorlijk laag ligt.

Reizen Bhutan

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors