Een trekking in Nepal maken? Dit zijn de 4 mooiste

Een trekking in Nepal maken? Dit zijn de 4 mooiste

door Lotte van der Hart

Kale bergformaties, besneeuwde toppen, helderblauwe riviertjes, gouden stoepa’s,  panoramische uitzichten, wapperende gebedsvlaggetjes en springende geitjes: welkom in Nepal. Het land waar jaarlijks meer dan 200.000 wandelaars de hike van hun leven maken in de meest imposante bergketen van Azië; de Himalaya.

Heel wat slingerende paden leiden naar de weelderige pieken van deze Nepalese trekpleister. En juist daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Bedenk daarom vooraf goed wat je uit deze once in a lifetime ervaring wil halen. Wil je op een rustig tempo hiken of het liefste snel naar de top? Wanneer wil je je rondreis door Nepal maken en is dat ook de beste periode om te gaan? Wil je budget reizen of juist liever niet? 

Omdat wij weten hóe moeilijk het is om vanaf de bank een wandeling uit te zoeken, hebben wij onze favoriete trekkings in Nepal voor je opgeschreven. Zo hoef jij alleen nog maar te kiezen (maar of dát makkelijk is…). 

ZELF NAAR Nepal?

Bekijk alle 37 reizen naar Nepal

4.  Annapurna Base Camp (ABC)

Met een aantal verse, warme samosa’s op schoot scheur je met de lokale bus het drukke en rumoerige Pokhara uit. Je werpt een laatste blik op de stad en vervolgt de hobbelige, lange rit over kleine beekjes en onverharde wegen. De bus mindert vaart en stopt voor de brug van het dorpje Nayapul, het startpunt van de wandeltocht naar Annapurna Base Camp.  

In tien dagen neemt deze meest bekende hike van Nepal je mee naar het 4130 meter hoge restcamp.  Onderweg loop je langs kleine bergdorpjes, warmwaterbronnen, helderblauwe meren, kronkelende rivieren en steile rotshellingen. Tijdens de trekking slaap je in zogeheten ‘teahouses’ waar je voor een klein bedrag een simpel kamertje én een bord warm eten krijgt. 

Tip: voor wie rustig de tijd wil nemen en genoeg dagen over heeft is een combinatie met Poonhill een echte aanrader. Na de pittige tocht van Tikhedhunga naar Ghorepani trekken veel hikers direct door naar Tadapani, zonder de top van Poonhill te bezoeken. Zonde! De variatie aan landschappen én het uitzicht op de heilige berg ‘Machhapuchhre’ doen je de zware klim direct vergeten.  

3. Annapurna Circuit Trek (ACT)

Je wordt wakker door het gekraai van een haan en zacht geroezemoes. Langzaam kom je overeind en beweeg je je beurze tenen. Terwijl je je hotelkamer uitloopt, komt de geur van verse dahl je tegemoet en word je vriendelijk begroet door een groepje porters. Buiten hebben wolken plaats gemaakt voor een helderblauwe lucht. Het zonlicht verlicht de sneeuwtoppen van de bergen, terwijl een groep laagvliegende adelaars richting de rivier vliegt. Zo ziet een vroege ochtend eruit tijdens de Annapurna Circuit Trek. 

Klaar voor vertrek! Want als een van ‘s werelds hoogste bergketens leent de Annapurna zich perfect voor meerdere trekkings. Naast de Annapurna Base Camp Trek(ABC), is ook de vijftien dagen durende Annapurna Circuit Trek (ACT) een van de meest geliefde trails in Nepal. Haar hoogste punt de Thorong La Pass, is met 5.416 meters zelfs een uitdaging voor de meest ervaren hikers. Door de kou, kans op hoogteziekte en sneeuwstormen is bij tochten als deze een goede voorbereiding een vereiste. 

2. Langtang Valley Trek

Terwijl je in een rustig tempo door de weidse, groene vlaktes van de Langtang-vallei loopt, steekt een kudde koeien langzaam het pad over. Het geluid van de vrolijke belletjes wordt steeds zachter en in de verte doemt een witte stoepa op. Het uitzicht op de gekleurde gebedsvlaggetjes en de hagelwitte bergtoppen op de achtergrond maakt je sprakeloos. Dit is de Langtang Valley Trek in zijn puurste vorm. 

Deze puurheid heeft de Langtang Valley Trek helaas niet altijd gekend. De Gorkha aardbeving in in 2015 heeft voor heftige opschuddingen, instortingen, aardverschuivingen en lawines in Nepal gezorgd. Maar liefst 9.000 mensen verloren hun leven en veel hiking trails waren verwoest, waaronder de populaire Langtang Valley Trek. Stapje voor stapje begint de trek weer zijn verdiende aandacht te krijgen en worden wandelaars enthousiast onthaald in de opgeknapte teahouses. 

1. Manaslu Trek

‘We zijn er nu écht bijna!’, enthousiast zet de porter een klein sprintje in. Samen met de rest van de groep loop je nieuwsgierig achter hem aan. Met elke stap over de losliggende rotsen, wordt het puntje van de Manaslu-berg groter en groter. Eenmaal aangekomen bij de rand, zie je de sneeuw op de toppen uitmonden  in een uitgestrekt turquoise meer. En dan te bedenken dat het Birendra-meer slechts een van de vele hoogtepunten is tijdens de Manaslu Base Camp Trek. 

In gemiddeld vijftien dagen wandel je door de achtste hoogste berg ter wereld; de Manaslu-berg. De uitdagende trekking wordt vaak vergeleken met de Annapurna Circuit Trek, omdat de lange wandeldagen, de pittige op- en afdalingen en de gevarieerde landschappen veel met elkaar overeenkomen. 

Hebben wij je geïnspireerd om een trekking in Nepal te maken? Bekijk alle rondreizen naar Nepal

Fotocredits: SCILLA KIM | Andrew and Annemarie | Charles Ng

Reizen Nepal

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors