Klimaat Mongolië

Klimaat Mongolië

Wat voor klimaat kun je verwachten in Mongolië?

Mongolië ligt zo ver van welke kust dan ook dat deze Aziatische republiek een extreem landklimaat kent. Het weer in Mongolië wordt nauwelijks beïnvloed door de zee en dit betekent dat er 's winters nauwelijks wolken aan de lucht staan. Mongolië wordt ook niet voor niets het land van de blauwe lucht genoemd. Maar het weer kan ineens omslaan. Zo kan de temperatuur plotseling dalen of kan er een hevige regen- of sneeuwbui opzetten.

Klimaat in de Gobi woestijn

In de Gobi woestijn is de winter nog veel extremer. Tot eind april kan het hier sneeuwen, in juni zijn sommige meren nog bevroren. De temperatuur loopt in de zomer op tot 40 graden. In de winter zijn het dezelfde waarden, maar dan onder het vriespunt. Ook in de zomer kunnen de nachten heel koud worden.

ZELF NAAR Mongolië?

Bekijk alle 8 reizen naar Mongolië

Welke seizoenen zijn er in Mongolië?

Mongolië kent eigenlijk maar twee seizoenen: zomer en winter. Na een extreem lange winter is het slechts drie maanden zomer. En de helft van die zomer bestaat ook nog eens uit een regenseizoen.

Er is wel een soort van lente en herfst in aanloop naar de zomer en winter, maar die is veel korter dan hoe wij die in Nederland kennen. De Mongoolse lente en herfst worden gekenmerkt door veel wind. Hoofdstad Ulaanbaatar staat bekend om de stormen in deze seizoenen. Gigantische temperatuurverschillen die kunnen oplopen tot bijna veertig graden op een dag zijn ook niet vreemd.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Mongolië?

De extreme koude is het belangrijkst om rekening mee te houden wanneer je gaat reizen in Mongolië. Voldoende verschillende kleding waarmee je zowel op hitte als kou bent voorbereid. Ulaanbaatar staat niet voor niets bekend als de koudste hoofdstad ter wereld.

Verder komen in het westen van Mongolië aardbevingen voor. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de actuele situatie daar.

Reizen Mongolië

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors