Khentii

Khentii

door Marjolein den Dekker

Laat de rijke geschiedenis van de beroemde Dzjengis Khan tot leven komen in het Mongoolse district Khentii. De geboortegrond van deze heerser ligt in het uiterste noordoosten van Mongolië. Slechts enkele kilometers van de Russische grens vang je hier in de meest heldere beekjes de grootste vis ooit.

Vanaf de stad Dadal loopt een soort uitschieter van de Chinese Muur dwars door het natuurreservaat Ugtaam Uul richting de Chinees-Russische grens.

ZELF NAAR Mongolië?

Bekijk alle 7 reizen naar Mongolië

Geboorteplaats Dzjengis Khan

De muur is de muur van Dzjengis Khan en vormt een bijna onnatuurlijke grens door de twee buurlanden. Ook de Mongoolse overheid moet hebben gedacht iets met de bekendste krijger van het land te doen, want in dit gedeelte van het land zijn tientallen historische plekken aangewezen als Dzjengis Khan toeristische attractie.

Er is lang onduidelijkheid geweest over de geboorteplaats van de grote Mongoolse strijder Dzjengis Khan. Hoewel zijn geboortedatum nog steeds een discussiepunt is, staat de plek vast: Dadal. Waar de rivieren Onon en Balj samen komen in het gelijknamige Onon-Balj National Park.

Vissen op rivierwolven

Maar naast gigantische standbeelden van de grote Khan, staat de regio van Dadal ook bekend om de reusachtige vissen die de vele beekjes bevolken. In de stroomversnellingen, in soms Alpenachtige decors, vissen de nomaden al eeuwenlang op Taimen.

Deze vissen kunnen ruim anderhalve meter lang worden en hebben de bijnaam rivierwolf. Want naast andere vissen, schuwen Taimen niet om knaagdieren, vogels en zelfs kleine honden te eten. Taimen zijn grijs met roodkleurige vinnen en in het heldere water zie je ze over de bodem glijden.

Nomade Dzjengis Khan

Khan leefde vermoedelijk van 1162 tot 1227, waarvan hij de laatste twintig jaar besteedde aan het veroveren van het Mongoolse rijk. Zijn naam betekent niet voor niets opperste leider. Hij regeerde over een van de grootste rijken die de wereld ooit heeft gekend. Naast Centraal-Azië strekte Khans rijk uit van het noorden van China tot aan het midden van Europa.

Khan beschouwde zijn rijk als het centrum van de wereld waar kunst en wetenschap een belangrijk fundament van waren. Niemand werd vervolgd op basis van geloof. Khan leefde als een nomade en rijkdom was niet belangrijk voor hem.

Het nomadisch bestaan is nog steeds een van de peilers van het bestaan van de meerderheid van de Mongolen. Khan verzamelde in de loop der jaren verschillende stammen om zich heen.

De Geheime Geschiedenis van de Mongolen

Tientallen rivieren komen samen in het onherbergzame gebied van Dadal. Het is moeilijk bereikbaar en een 4x4 jeep zal in veel gevallen verruild moeten worden voor een viervoeter. De paarden in dit gebied staan niet voor niets bekend als de snelste van Mongolië.

In dit meest oostelijke gedeelte van Mongolië zie je weinig typische gertenten. In dit dunbevolkte gebied wonen de mensen in houten hutten. Het gebied rondom Dadal is de perfecte plek voor lange wandeltochten.

Hoewel het verleden van Khan vandaag de dag nog steeds gehuld is in onduidelijkheden is daar wel het boek De Geheime Geschiedenis van de Mongolen. In onze middeleeuwen tekenden de afstammelingen de jeugd van Khan. Hij moet een bijzonder charismatisch leider zijn geweest.

Wat is er te doen in Khentii?

  • Maak een trekking in de omgeving van Dadal.
  • Vis een Taimen uit de rivier de Onon of Balj.
  • Spot honderden antilopen of gazellen op de vlaktes van Dornad bij de Chinese grens.
  • In de hoofdstad Öndörkhaan van district Khentii is het Ethnic Museum de moeite waard.
  • Het gigantische standbeeld van Dzenghis Khaan is niet oud, maar wel indrukwekkend.

Reizen Mongolië

Meer Khentii

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors