Ölgi

Ölgi

door Marjolein den Dekker

De vogel zit stil op de arm van zijn baas. Een zwarte kap bedekt de ogen. Als deze af gaat, vliegt het dier recht op zijn doel af: een konijn dat maakt dat het weg komt. Jagen met adelaars is populair in West-Mongolië.

Op het Golden Eagle festival, het feest van de Adelaars, in Bayan-Ölgi staat de reusachtige roofvogel centraal. Twee dagen wedstrijden om de snelheid, nauwkeurigheid en behendigheid van de dieren op de proef te stellen.

ZELF NAAR Ölgi?

Bekijk alle 1 reizen naar Ölgi

Het gebied rondom Ölgi is erg onherbergzaam. Gewoonten en gebruiken zijn hier goed bewaard gebleven. Het Altajgebergte heeft de cultuur van de Kazachen min of meer beschermd. De route van Ölgi naar Khvod is ruim tweehonderd kilometer en brengt je langs een van de meest overweldigende nationale parken van Mongolië: Altai Tavan Bogd.

Vrije strijders

De Kazachen, niet te verwarren met de Russische Kozakken, zijn de bewoners van het meest westelijke deel van Mongolië. Het 15 miljoen mensen tellende Turkse volk heeft zich de afgelopen eeuwen verspreid over Rusland, China, Oezbekistan en uiteraard hun eigen Kazachstan.

Kazach betekent letterlijk 'vrije strijder'. Dat verwijst naar het verleden van de Kazachen. Zij stammen af van een groep rebellen die zich afscheidde van een van de heersers en zich vestigde in het tegenwoordige Kazachstan.

Typisch volkje

Het volk leidt al sinds jaar en dag een nomadisch bestaan en in Mongolië is dat ook niet anders. In tegenstelling tot de bekende witte gertenten in de zuidelijke Gobi woestijn, zijn de gers van de Kazachen donkerder van kleur. De tenten zijn ook groter en rijker gedecoreerd.

De Kazachen wijken in bijna alles af van de Mongolen. Niet alleen hun huizen, maar ook hun kleding is anders. Vrouwen kleden zich heel opvallend in lange jurken met grote en zware sieraden. De mannen dragen een bontmuts en een wijde broek met shirt met een mouwloze jas.

Arabische invloeden

Ölgi is een veel meer Arabische stad dan de rest van Mongolië. Er staat een moskee en de hotels hebben hurktoiletten. Op de bazar verkoopt men kebab. De islamitische invloeden zijn duidelijk zichtbaar hier. Maar op alcoholisch gebied blijven de Kazachen in geen enkel opzicht achter op de rest van de Mongolen. Ook hier vloeit de wodka rijkelijk.

Het museum vlakbij het centrale plein van de stad is niet heel bijzonder, maar geeft wel een goed beeld van Kazachse cultuur. Kenmerkend voor het gebied rondom Bayan-Ögli zijn dus de Kazachse jagers met adelaars.

Jachtseizoen

Het jagen met adelaars is een meer dan tweeduizend jaar oude traditie die het meest te zien is in de maanden november en december. In deze periode zijn de prooien goed te onderscheiden in de sneeuw. De Kazachen gebruiken de roofvogels om op konijnen, vossen en kleine wolven te jagen. Het gaat voornamelijk om het bont.

Op tweejarige leeftijd worden de adelaars gevangen in de omringende valleien. Het trainen van de dieren wordt van vader op zoon doorgegeven. Adelaars jagen is een vakmanschap die bijna tot kunst verheven kan worden. De adelaar wordt als lid van het gezin gezien. Na tien seizoenen laten de Kazachen hun vogel weer vrij. Zo blijft de natuur in evenwicht.

Wat is er te doen in Ölgi?

  • Zorg dat je tijdens het Golden Eagle festival in Ölgi bent.
  • Leer meer over de cultuur van de Kazachen, die door eeuwenlange isolatie nog altijd springlevend is.
  • Bekijk de prachtige klederdracht van de Kazachen. De vrouwen dragen prachtige lange, versierde jurken.
  • Drink een wodka (of twee) en maak onmiddelijk vrienden.
  • Laat je overrompelen door de woeste schoonheid van het gebied rond Ölgi.

Reizen Ölgi

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors