Dieren: paarden van Mongol Derby race

Dieren: paarden van Mongol Derby race

door Marjolein den Dekker

Mongolië is een paardenland bij uitstek. Dé plek om over groene steppen te galopperen op een viervoeter om vervolgens de nacht door te brengen in een traditionele ger tent bij een nomadenfamilie. Het land kent een rijke traditie op het gebied van paarden, met jaarlijks de zwaarste paardenrace ter wereld: de Mongol Derby.

In tien dagen meer dan duizend kilometer te paard af leggen? Dat kan tijdens de jaarlijkse Mongol Derby. Amazone Frederique Schut is in 2011 de eerste Nederlandse deelneemster ooit.

ZELF NAAR Mongolië?

Bekijk alle 7 reizen naar Mongolië

Mongol Derby

De Mongol Derby is gebaseerd op een communicatiesysteem van krijgsheer Dzengis Khan. In zijn enorme keizerrijk waren de afstanden zo groot dat de krijgsheer een netwerk ontwierp waarbij paarden en ruiters als boodschappers dienden.

Zijn ruiters moeten destijds met hulp van de zon hun weg hebben gevonden. Tegenwoordig hebben de ruiters een satelliettracker op hun helm zodat de organisatie ze kan volgen.

Gobi woestijn

Een twintigtal ruiters en honderden paarden trotseren jaarlijks de groene steppen, dorre woestijnvlakten, moerassige riviergebieden en hoge bergen van Mongolië.

Slechts de helft haalt de eindstreep van de Mongol Derby. Frederique Schut is in 2011 één van hen. De route van de Mongol Derby gaat deels door woestijngebied. Mongolië kent wel 33 types woestijnen. De Gobi woestijn is de bekendste en meest extreme: min 40 graden in de winter en plus 40 graden in de zomer.

Logeren bij nomaden

De zogenoemde Morin Urtuus of paardenstations worden tijdens de Derby in ere hersteld en bemand door lokale nomaden. Iedere veertig kilometer is er een plek waarbij de ruiter het paard inruilt voor een nieuw paard of de nacht doorbrengt in een traditionele ger.

Ook tegenwoordig leiden de meeste Mongolen een nomadenbestaan en wonen ze in een ger. Mongolen staan bekend als zeer gastvrij. Niet alleen de ruiters van de Mongol Derby worden uitgenodigd, maar in bijvoorbeeld het Gorkhi-Terelj National Park verblijven ook reizigers bij nomaden.

Jagen met adelaars

Hoewel de Mongol Derby voor de gemiddelde reiziger misschien wat ambitieus is, kun je Mongolië niet verlaten zonder op de rug van een paard te hebben gezeten. Het is de manier om de verschillende landschappen te verkennen, zoals de ontelbare moerassen en meren. Khövsgöls Nuur is het beroemdste meer van Mongolië: bijna nergens anders ter wereld is het water zo zoet en zo diep als hier.

En anders is Tavan Bogd National Park nabij Ölgi wel de plek bij uitstek om te paardrijden. Hier tegen de Russische grens woont het Kazachen volk die al eeuwenlang met adelaars jagen. Dit doen zijn uiteraard te paard.

Reizen Mongolië

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner