Gobiwoestijn
7,0
8,5 Algemene ervaring
9,0 Mooi
4,5 Bereikbaarheid
6,0 Wildlife

Gobiwoestijn

door Marjolein den Dekker

In de Gobiwoestijn van Mongolië wordt het lijstje met dingen die je altijd al had willen doen steeds korter. Rijden op een kameel, slapen in de openlucht, een dinosaurus ei rapen, de meest verse eigen gemolken paardenmelk drinken, en meer.

Bijna de gehele zuidelijke grens van Mongolië wordt gevormd door de Gobi woestijn. Nauwelijks wegen, weinig mensen, verrassend veel dieren. Duizenden wilde en tamme kamelen zijn vaste bewoners van het gebied. Ook bestaat er geen twijfel over dat hier ooit dinosaurussen hebben gelopen.

ZELF NAAR Gobiwoestijn?

Bekijk alle 6 reizen naar Gobiwoestijn

De nachten zijn extreem koud. Zware zandstormen zijn ook niet ongebruikelijk in de Gobi woestijn. De wegen die er zijn, zijn redelijk goed begaanbaar. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen. Water is schaars in de Gobi. Sommige nomadenkampen hebben een bron waar je water kunt tappen.

Extreme woestijn

Gobi is Mongools voor woestijn. In Mongolië is een woestijn niet zomaar een woestijn. Het Centraal-Aziatische land kent wel 33 types woestijnen. En de Gobi is een woestijn van extremen: min 40 graden in de winter en plus 40 graden in de zomer. De lente betekent zware zandstormen en de herfst regen. Dat wil zeggen, slechts eens in de twee of drie jaar regen.

Naast kamelen is de Gobi ook het thuis van gazelles en antilopen, wilde Mongoolse paardjes, ofwel takhis, en de enige woestijnbeer ter wereld. Van deze Gobi beer zouden er slechts vijftig in leven zijn.

Afgezonderde monniken

De Gobi kan in vier gedeeltes worden opgesplitst. Het middelste deel van de woestijn, de Dundgov, betekent niet veel meer dan rotsen en stenen vlaktes. Het gebied is zeer toegankelijk vanaf de hoofdstad Ulaanbaatar.

Op de weg van Ulaanbaatar naar Dalanzadgad vormt Mandalgov een mooie tussenstop. De stad is het centrum van het Dundgov gedeelte van de Gobi. Bezoek hier zeker Baga Gazrin Chuluu, een granieten rotsformatie waar twee monniken jarenlang hebben geleefd. Hun rotstekeningen zijn nog steeds zichtbaar.

Ondergrondse Gobi

Zo'n drie meter onder de oneindige vlaktes van de Gobi liggen de lichamen van Mongoolse strijders. Begraven in koperen en gouden graven zijn ze goed bewaard gebleven. Je herkent een graf aan een kenmerkende onnatuurlijke hoop stenen.

Niet alleen strijders liggen onder de dikke laag zand en stenen van de Gobi woestijn verstopt. Er gaat een veel verder verleden schuil van vervlogen tijden. Dinosaurussen en mammoeten liepen lang geleden over de oneindige vlaktes van Mongolië, die later onder een dikke laag ijs verdwenen.

Dino's en mammoeten

Bij Yolyn Am ligt tien maanden per jaar nog steeds een dikke laag ijs van zeker tien meter. De gletsjer in deze vallei, die letterlijk Gierenbek heet, zorgt ervoor dat de rivier bijna het gehele jaar is bevroren. Zoals de naam van de vallei eigenlijk al beloofd zwermen gieren hier ook echt boven je hoofd.

Tijdens de dooiperiode worden nog geregeld fossielen en andere restanten gevonden. Een klein museum in dit zuidelijke gedeelte van de Gobi heeft een collectie botten en eieren van dinosaurussen en opgezette dieren zoals wolven en vogels die nog steeds in de Gobi wonen.

Zingende duinen

Een bezoek aan de Gobi woestijn is niet compleet zonder een overnachting onder de Mongoolse sterrenhemel. De bekende gers, waar de nomaden in wonen, bieden ook onderdak aan reizigers. Een ervaring die je niet mag missen.

Op weg van Dalanzadgad naar Khongoryn Els is een ger ook de enige mogelijkheid om onderweg te overnachten. En Khongoryn Els mag je niet missen. Deze zingende zandduinen zijn met hun 800 meter spectaculair hoog.

De naam hebben ze te danken aan het brommende geluid die ze maken met de altijd waaiende wind. Beklim de duinen en neem boven de tijd om uit te rusten van de zware klim. Dat is geen probleem, het uitzicht over de geel tot zilverkleurige duinen is bijzonder. Alleen het gevoel om zo heel hard naar beneden te zoeven weerhoudt je om voor altijd op die duin te blijven zitten.

Wat is er te doen in de Gobi woestijn?

 • Melk zelf een paard of yak in een van de gerkampen waar je logeert. Drink de, nog warme, melk meteen op. Verser kan niet.
 • Bezoek het museumpje bij Yolyn Am. Het is klein, maar de dino eieren en andere fossielen uit de IJstijd zijn fenomenaal.
 • De zingende duinen van Khongoryn Els zijn niet alleen prachtig om te zien. Ze zijn ook te beklimmen. En dé plek om te sandboarden.
 • Verlaat voor even de jeep en verken de Gobi te paard. Of per kameel. Het gaat niet zo hard, maar voor even heb je het gevoel dat de Mongoolse strijders ook moeten hebben gehad.
 • Neem een kijkje in de rotsformatie Baga Gazrin Chuluu waar de monniken een geïsoleerd bestaan moeten hebben geleid.

Reizen Gobiwoestijn

Meer Gobiwoestijn

Reviews Gobiwoestijn

Mega Mooi Mongolie (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Valerie van der Burg op 08 december 2019

Mongolie is geen makkelijk land: het land is immens groot en daardoor zeer dun bevolkt. De infrastructuur en de toeristenbranche zijn nog niet erg ontwikkeld, waardoor rondreizen in dit land een groot avontuur is. Het eten is voedzaam maar niet altijd geschikt voor de tere Westerse maag. Temperatuursverschillen zijn er groot en men spreekt geen Engels, dus een goede voorbereiding is belangrijk.

Pluspunten Gobiwoestijn

 • Echt het gevoel dat je in de middle of nowhere bent

Minpunten Gobiwoestijn

 • Koud
 • lastig bereisbaar
 • oppassen met lokaal voedsel
Ultieme tip: Een paardrijd trip en overnachting in een traditionele Ger (tent).
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

5 miljard sterren hotel (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Tijmen Hobbel op 12 november 2018

De gobi woestijn is fascinerend. Prachtige desolate, uitgestrekte vlaktes. 's Nachts als de maan nog niet op is, is sterrenhemel op z'n mooist. De Melkweg is bijzonder goed zichtbaar, ver weg van licht vervuiling, een pikzwarte nacht met ontelbare sterren. Overnachten in een yurt bij de lokale bevolking in the middle of nowhere is een te gekke ervaring.

6,0
8 Algemene ervaring
8 Mooi
6 Bereikbaarheid
2 Wildlife

Pluspunten Gobiwoestijn

 • weinig toerisme
Ultieme tip: Neem een dikke jas mee! 's Avonds en 's nachts kan het bizar koud worden. Een powerbank en extra (camera) batterijen is ook handig want er is meestal geen stroom beschikbaar.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Als nomaden in de droge woestijn (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Emma Wouda op 27 november 2017

Om de Mongoolse cultuur het beste te begrijpen is het natuurlijk super om te ervaren 'hoe' te overleven als de Mongoolse nomaden. In de Gobi woestijn ervaar je écht het nomadische leven wat hier nog voor velen alledaags is.

Drie weken hielpen wij deze lieve familie met hun 1500 dieren midden in de woestijn. Totaal geïsoleerd, er was niets om ons heen. We molken de geiten en maakten dry yoghurt voor in de winter van -40 graden. We aten voornamelijk paardenvlees, natuurlijk ook de ingewanden en soms was er een wortel. Met water deden we zo zuinig als maar kon. Slapen deden we met -10 in de ger en we stookten onszelf in slaap met koeienpoep. Een geweldige ervaring die ik niet snel zal vergeten. Een gevoel van vrijheid dat ik nog niet kende.

8,0
9 Algemene ervaring
10 Mooi
3 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Gobiwoestijn

 • oneindigheid
 • rust
 • uitzicht

Minpunten Gobiwoestijn

 • gebrek aan water
 • gebrek aan groenten
Ultieme tip: Zorg dat je ook een tour doet om de highlights te zien van de Gobi woestijn. O, en neem vochtige doekjes mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors