Gorkhi-Terelj National Park
8,7
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Gorkhi-Terelj National Park

door Marjolein den Dekker

Niet ver van Ulaanbaatar ligt het Gorkhi-Terelj National Park. Met 1.600 meter ligt het gebied iets hoger dan de Mongoolse hoofdstad. En met een afstand van nog geen honderd kilometer is het ook voor de reizigers van de Trans-Siberië Express een aanlokkelijke bestemming om de trein even te verlaten. Hierd rijd je te paard van ger naar ger. De nomaden zorgen goed voor je en laten je kennis maken met het echte Mongoolse leven.

Nomadenbestaan

Wilde paarden galopperen over de eindeloze vlaktes, yaks grazen in groene Alpenachtige weiden en tussen de rotsachtige bergen doemen de beroemde gertenten op. De oorspronkelijke bewoners van Mongolië leiden een nomadenbestaan. En dat is meer dan de helft van de drie miljoen inwoners van het hele land.

ZELF NAAR Mongolië?

Bekijk alle 8 reizen naar Mongolië

Deze nomaden wonen in een ger, een soort ronde circustent om te zien. De gers stammen nog uit de tijd van de Mongoolse heersers, ofwel khans. De gertent is min of meer uitgegroeid tot het nationale symbool van Mongolië.

Slapen in een ger

Voor een paar dagen kun je in Gorkhi-Terelj National Park ook als nomaad leven. Een bontgeschilderde deur verschaft je toegang tot de warme ger. In het midden brandt een houtkachel, de rook gaat via een soort schoorsteen via het dak naar buiten. Een gertent kan in een paar uur worden op- of afgebouwd. Al het materiaal kan samen tot wel 250 kilo wegen.

De ger bestaat uit één ruimte en kent eigenlijk altijd dezelfde inrichting. De deur is op het zuiden gericht. Bij binnenkomst valt meteen de scheiding tussen mannen en vrouwen op. Mannen zitten links, daar liggen ook de zadels van de paarden en de alcoholische dranken. Vrouwen zitten rechts, vergezeld van hun kookgerei en emmers water.

Veestapels worden gedeeld

De lucht in de ger is intens. De geur van mensenzweet, gedroogde dierenhuiden en warme paardenmelk vermengen zich met elkaar. De nomaden wonen niet alleen op die eindeloze vlaktes, zij worden vergezeld door enorme veestapels.

De kasjmir geiten en schapen geven niet alleen heel veel warme wol, maar zorgen ook voor melk, boter, kaas en uiteindelijk vlees. Het vee graast los over de groene vlaktes van Gorkhi-Terelj. De omheiningen ontbreken. Mongolen vertrouwen erop dat niemand elkaars eigendom afpakt.

Te paard door Terelj

Deze paarden zijn meteen het vervoersmiddel voor de komende paar dagen. Na een twijfelachtig ontbijt van warme yak- of paardenmelk, dat blijft vaak onduidelijk, worden de paarden gezadeld. De kleine maar sterke dieren stammen af van de Przewalski, het laatste nog in het wild levende paard.

De dieren zijn gewend met elkaar op te gaan en vormen een natuurlijke kudde. Angstaanjagend grote adelaars vliegen laag over, op zoek naar een prooi. Naast dit gigantische roofdier leven er bijna driehonderd vogelsoorten in Gorkhi-Terelj National Park. Ook is Gorkhi-Terelj het thuis van de bruine beer. De kans dat je op je tocht treft is echter niet heel groot.

Ovoo om wens te doen

Op de top van een heuvel stopt de gids bij een stapel van stenen, hout en blauw gekleurde linten. Met handen en voeten legt hij uit dat deze piramidevormige collectie een oovo heet. Het zijn offergiften om de goden goed te stemmen, een oude shamanistische traditie.

De Mongolen lopen driemaal met de klok mee om de ovoo heen en brengen een klein offer, in dit geval een steen. Daarna doen ze een wens. Het is een heilige plaats, graven en jagen is in de buurt is verboden.

Wat is er te doen in Gorkhi-Terelj National Park?

  • Doe een wens bij een ovoo, een shamanistische offerplek. Loop net als de Mongolen drie keer met de klok mee en leg een steen op de stapel.
  • Vanaf je paard zie je goed wat de jagerstechnieken van de adelaars zijn.
  • Let goed op de gewoonten en gebruiken van de nomaden. Ga als man aan de mannenkant en als vrouw aan de vrouwenkant.
  • De variatie aan dieren is enorm in Gorkhi-Terelj National Park, er vliegen meer dan 250 soorten vogels in het gebied.
  • Gorkhi-Terelj National Park is de perfecte plek om te hiken. De routes variëren van simpel tot gevorderd. De heetwaterbronnen bij Yestii zijn de perfecte plek om je zere voeten te ontspannen.

Reizen Mongolië

Meer Gorkhi-Terelj National Park

Reviews Gorkhi-Terelj National Park

''De ongereptheid van Mongolië'' (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Dirk van Oosten op 12 november 2017

Mongolië is over het algemeen (waarschijnlijk) niet de eerste bestemming waar je aan zou denken tijdens het plannen van een reis. Tijdens mijn reis op de Trans Mongolië Express verbleef ik een aantal dagen in Terelj National Park. De ongereptheid van Mongolië is verbazingwekkend. Kuddes met wilde paarden, stieren en koeien lopen voorbij terwijl jij een hike terug maak naar je verblijf in een traditionele gertent. Het slapen in een gertent is een ervaring op zich. 's-Nachts dien je uit bed te gaan om je houtkachel op te stoken om een aangename nachtrust te hebben. In de avond probeer je een soort 'nacht rooster' te maken wie er op bepaalde tijden uit bed gaat om de kachel op te stoken, zodat de ander kan doorslapen.

In Terelj National Park kun je geweldige paardrijtochten maken op de inheemse paardenras van Mongolië. Het zijn over het algemeen kleine paardjes die behoorlijk snel kunnen gaan. Goed om te weten is dat je geen ervaring hoeft te hebben met paardrijden. Ter plaatse wordt het uitgelegd door een local. Dus plan jij een reis op de Trans Mongolië Express of specifiek alleen naar Mongolië, Terelj National Park is een aanrader!

8,7
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Gorkhi-Terelj National Park

  • Ongereptheid
  • Off the beaten
  • Natuur
  • Hiken
  • Paardrijden
  • Unieke ervaring

Minpunten Gorkhi-Terelj National Park

  • Sanitaire voorzieningen (douche niet aanwezig)
  • Moeilijk bereikbaar zonder gids
Ultieme tip: 1. Het slapen in een gertent 2. Paardrijden 3. Hiken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors