Dzjengis Khan als heerser grootste keizerrijk ooit

Dzjengis Khan als heerser grootste keizerrijk ooit

door Getaway Travel

Hij was de stichter van het grootste keizerrijk ooit. Van de Kaspische Zee tot aan de Japanse Zee kende iedere boer, soldaat en edelman zijn naam: Dzjengis Khan, de Mongoolse krijgsheer.

Onder leiding van Dzjengis Khan verenigden de stammen van de Mongoolse vlakten zich tot een formidabele kracht, die vrijwel heel Azië in haar macht had. Onderhandelend, samenzwerend en vechtend wist een eenvoudige nomadenjongen de absolute heerser van Azië te worden.

ZELF NAAR Mongolië?

Bekijk alle 8 reizen naar Mongolië

Moordlustige tiener

Vanuit een berghut gemaakt van rendierenhuid klinkt in 1162 gehuil. Een kind is geboren. Het kind draagt de naam Borjigin Temüjin, als afstammeling van een adellijke nomadenstam. Later zal hij Dzjengis Khan worden genoemd.

Het huidige Mongolië is dan een woest gebied, waar strijdlustige stammen constant met elkaar oorlog voeren. De vader van Dzjengis wordt al snel vermoord. Het gezin wordt uitgestoten en op tienjarige leeftijd is Dzjengis het hoofd van het gezin. Tijdens een jachttocht krijgt de jonge Dzjengis ruzie met zijn broer. Hij vermoordt hem. Dzjengis Khan stelt zijn positie als hoofd van het gezin veilig.

Bondgenoten

Zijn moeder onderwijst hem over politiek en de noodzaak van samenwerking. Als Dzjengis trouwt, wordt zijn vrouw ontvoerd door een rivaliserende stam. Hij roept de hulp in van de regionale leider. Samen redden ze niet alleen zijn vrouw, vanaf dat moment is Dzjengis Khan een belangrijk bondgenoot van deze machtige man.

Als deze man sterft, begint Dzjengis Khan voorzichtig aan zijn opmars. Hij trekt langs alle rivaliserende stammen van de Mongoolse vlakten. De lange man met zijn vuurrode haar en felgroene ogen maakt indruk met zijn boodschap van samenwerking.

Meedogenloos en diplomatiek

De stammen die niet mee willen werken, worden vernietigd door het 20.000 man sterke leger van Dzjengis Khan. Khan kent geen genade. Binnen tien jaar is hij de absolute heerser van Mongolië.

Khan is één van de eerste krijgers die zowel extreem geweld als zachte diplomatie gebruikt. Overwonnen volkeren spaart Dzjengis Khan. Hij neemt ze op in zijn stam, als onderdanen van het verenigde Mongolië. Tenzij de volken of hun leiders hem hebben beledigd of gedwarsboomd. Dan is hij meedogenloos en vermoordt hij hele volkeren. Dan brandt hij steden tot de laatste steen plat en verkoopt de overlevenden als slaven.

Slapende soldaten in het zadel

Met deze tactiek en zijn enorme legers gaat de zegetocht verder. Hij verovert het midden en oosten van China en trekt naar India en de Kaukasus. Overal winnen zijn legers. De beroemde Mongolische cavalerie is onverslaanbaar. De soldaten eten, drinken en slapen in hun zadels,. Zonder één nederlaag te lijden trekken Khans legers rond de Kaspische Zee.

Maar Dzjengis wordt ouder. Hij zit met zijn opvolging in zijn maag. Welke van zijn zoons is geschikt om het enorme keizerrijk te leiden na zijn dood? De één is te driftig, de ander te jong, twee hebben er ruzie. Hij kiest uiteindelijk voor Ögedei. Het blijkt een goede keus. Na de dood van zijn vader breidt Ögedei het rijk nog verder uit.

Vader des vaderlands

Mongoliërs zien Dzjengis Khan als de vader des vaderlands. Hij stichtte hun land, bepaalde welke taal er werd gesproken en bracht rijkdom en glorie naar Mongolië. Nu ligt hij in een ongemarkeerd graf, volgens de gebruiken van zijn stam.

Niemand weet waar het graf precies ligt. Volgens een legende zijn er duizenden paarden overheen gegaloppeerd. Daarna bouwden slaven een dam in een rivier, zodat het water voortaan over het graf stroomt. Dzjengis Khan rust diep in het hart van zijn geliefde Mongolië.

Reizen Mongolië

Specialisten Mongolië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors