Yazd

Yazd

door Charlotte de Vries

Yazd is een levend museum. Een 5.000 jaar oude woestijnstad gevuld met historische artefacten. Je vindt de eerste exemplaren van windvangers en qanats, de hoogste minaretten van Iran en de belangrijkste Zoroastrische monumenten in het labyrinth van straatjes dat Yazd heet.

Dankzij haar afgelegen ligging in de woestijn heeft Yazd weinig te maken gehad met de oorlogen die woekerden door Iran. Je bewondert er tot op de dag van vandaag de karakteristieke Perzische woestijnarchitectuur waarmee de Sassanidische koning Yazdagird I de stad in de vijfde eeuw vorm gaf. Ontdek hier de bezienswaardigheden van Yazd waar zelfs wereldreiziger Marco Polo van onder de indruk was!

De mooiste bezienswaardigheden van Yazd

De duizenden stegen die als slangen door Yazd krioelen, vormen een bezienswaardigheid an sich. Ze voeren je door een wirwar van kleien muren en houten deuren. Binnen een paar minuten raak je er het spoor bijster, met name in de zogeheten ‘vriendschapssteegjes’: stegen die zo smal zijn dat je niet anders dan vrienden kan worden met degene die je probeert te passeren.

De enige wegwijzers in de stad zijn de twee mozaïeken minaretten die hoog boven de Vrijdagmoskee van Yazd uit torenen: de enige hoogbouw in Yazd. De Vrijdagsmoskee maakt samen met een badhuis, karavanserai en tekiyeh deel uit van het prominente Amir Chakhmaq Complex. Bezoek het complex vooral ’s avonds, wanneer de gewelfde nissen schitterend zijn opgelicht.

Zoroastrische monumenten

In Yazd vind je niet alleen Islamitische bouwwerken. De afgelegen stad is ontkomen aan Islamitische veroveringspogingen en is nog altijd het thuis van Zoroastrisme, de oudste religie ter wereld. Sinds het jaar 470 brandt het vuur van de Zoroastrische vuurtempel Ateshkadeh. Tot 1970 waren de stiltetorens Dakhmeh-ye Zartoshtiyun zelfs nog in gebruik waar de doden aan het lot van de aasgieren werden overgelaten.

Andere Zoroastrische monumenten bezichtig je net buiten Yazd. Verschillende tours nemen je mee op een woestijntocht naar het heiligdom Chak Chak, het oasedorp Kharanagh en het kasteel Narin Qal’eh. Het laatste is meer dan 2.000 jaar geleden gebouwd en is daarmee één van de oudste bouwwerken in Iran.

De windvangers en qanats van Yazd

Tussen alle monumenten die Yazd rijk is, vind je windvangers. Ze zijn zo verspreid door de stad dat Yazd ook wel de ‘stad van de windvangers’ heet. Windvangers zijn torens die zorgen voor ventilatie in de gebouwen waarop ze staan. Veel windvangers, zoals de Bagh-e Dolat Abad, zijn verbonden aan qanats: ondergrondse aquaducten die de binnenkomende lucht afkoelen. Deze ingenieuze airconditioners maken je rondreis door Iran nog net wat prettiger!

Wil jij graag op vakantie naar Iran? Bekijk hier de aanbiedingen van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: David Stanley | s1ingshot | Julia Maudlin | David Stanley

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors