Mashhad

Mashhad

door Charlotte de Vries

Jaarlijks reizen meer dan twintig miljoen pelgrims af naar Mashhad, de op een na grootste, heiligste stad van Iran. Het schrijncomplex van Imam Reza is voor hen de belangrijkste reden voor de doorgaans lange tocht. Imam Reza was een van de twaalf afstammelingen van de profeet Mohammed en zijn martelaarschrap wakkert tot op de dag vandaag tranen aan bij de bezoekers van zijn mausoleum. Een ontroerend gezicht, zelfs voor niet-moslims.

In het begin van de negende eeuw was Mashhad nog een klein dorpje genaamd Sanabad. Toen Imam Reza er door de toenmalige kalief werd vergiftigd en begraven, groeide het dorp uit tot een gigantisch bedevaartsoord. Maak een stop in Mashhad tijdens je rondreis door Iran en bezoek het schrijncomplex, de verschillende mausoleums en parken. Welke overtuiging je ook hebt, in Mashhad doe je een spirituele ervaring op.

Het schrijncomplex van Imam Reza

Het mausoleum van Imam Reza staat te midden van het enorme schrijncomplex Haram-e Razavi, een soort Sjiitische versie van Vaticaanstad. Haram-e Razavi is een stad in een stad, opgesplitst in wijken en versierd met groene binnenplaatsen, koepels en torenhoge minaretten. Als niet-moslim mag je vrijwel alle binnenplaatsen betreden, maar heb je geen toegang tot de twee heiligste gebouwen van het complex.

Dit zijn de Goharshadmoskee en de schrijn van Imam Reza. Van de Goharshadmoskee vang je misschien vang je een glimp op: de blauwe koepel is wel vijftig meter groot. Jammer genoeg moet je van je de indrukwekkende minbar, de preekstoel waar de laatste imam op de dag des oordeels op zal plaatsnemen, wat foto’s opzoeken als niet-moslim.

Ook de schrijn van Imam Reza, die zich onder een iconische gouden koepel bevindt, moet je aan je fantasie overlaten. Je krijgt er wel een beter beeld van tijdens een bezoek aan het Centraal Museum van Hamam. Daar bewonder je de voormalige zarih, het gouden omhulsel van het graf.

Dagtrips vanuit Mashhad

Masshad staat volledig in teken van het schrijncomplex van Imam Reza, maar er zijn verschillende dagtrips vannuit Masshad die zeer de moeite waard zijn. Breng een bezoek aan het mausoleum van de dichter Ferdowsi in Toes. Ferdowsi schreef het Iraanse epos Shahnameh in een bundel van gedichten op. Maak ook een excursie naar Neyshapur, waar de wiskundige Omar Khayyám begraven ligt. Hij staat bekend om de verbetering van de Perzische kalender en een serie gedichten.

Oud en nieuw vieren in Mashhad

Ben je van plan om rond Norouz, het Iraanse Nieuwjaar, naar Masshad te reizen? Dan heb je geluk! In deze periode komen de beste beeldhouwers van de stad bij elkaar voor een wedstrijd: het mooiste beeld blijft een jaar lang in Masshad staan. Dit is een leuk evenement om bij te wonen, maar zorg ervoor dat je ver van tevoren je accommodatie boekt.

Kan jij niet wachten om op rondreis door Iran te gaan? Bekijk dan hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Ninara | alisamii | Ninara

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors