Weer Iran

Weer Iran

Als een van de grootste landen van zuidelijk Azië herbergt Iran uitgestrekte hete woestijnvlaktes als Dasht-e Lut, maar ook de hoge, besneeuwde bergpieken van de Elboers ten noorden van hoofdstad Teheran

Door het grotendeels droge klimaat en de grote contrasten in landschap en hoogteligging kent het weer in Iran aanzienlijke temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen. Van een hete zomer met temperaturen boven de veertig graden, tot een ijzige winter waarbij er zelfs geskied kan worden. Bereid je vakantie in Iran dus goed voor en check altijd hoe het weer in Iran eruit ziet in jouw reisperiode.

Hoe is het weer in Iran tijdens de zomer?

Het weer in Iran verschilt per regio, maar één ding staat vast: de Iraanse zomer is heet. In de maanden juni, juli en augustus zijn temperaturen boven de 35 graden vooral in de zuidwestelijke en zuidoostelijke kustgebieden rondom de Perzische Golf heel normaal. Op sommige plekken wordt het zelfs 40 tot 45 graden. Deze temperaturen gaan in deze regio samen met een hoge luchtvochtigheid, waardoor het benauwd aanvoelt. Zelfs de Perzische Golf warmt in de zomer op tot zo’n dertig graden. 

In Centraal-Iran in woestijnsteden als Kerman en Yazd lopen de temperaturen ‘s zomers op tot vijftig graden. ‘s Nachts koelt het er zo’n tien tot vijftien graden af. Door de minimale regenval is de luchtvochtigheid in de woestijn laag. 

In Noord-Iran tussen de Kaspische Zee en het Elboersgebergte kun je in de zomer rekenen op temperaturen rond de 25 graden. Dat is een stuk aangenamer, aangezien je in Iran niet zomaar je niet zomaar in korte broek of zwemkleding kan vertonen. Door de regenval in de bergen ligt de luchtvochtigheid in steden als Rasjt en Ramsar wel wat hoger. In de overige delen van Noord-Iran, bijvoorbeeld in Teheran, is het in de zomermaanden heet en droog. 

Hoe ziet het weer in Iran er in de winter uit?

Het is na zo’n hete zomer bijna niet voor te stellen dat het weer in Iran in de winter zo omslaat en het behoorlijk afkoelt. Ook valt er in de winter de meeste neerslag in Iran. Dit in combinatie met de lage temperaturen maakt een witte kerst vooral in Noord-Iran niet ondenkbaar. In de heilige stad Mashhad kan het bijvoorbeeld extreem koud worden. In de regel liggen de temperaturen boven het vriespunt, maar op de koudste dagen dwarrelt de neerslag als sneeuw naar beneden. 

Ook in de woestijn in Centraal-Iran koelt het flink af in de winter met overdag temperaturen rond het vriespunt en een koude wind en ‘s nachts vorst. Geen ideale omstandigheden voor een romantische zonsopkomst of een avondje sterren kijken. 

Terwijl je in de winter in de bergen rondom Teheran op je ski's de piste af glijdt, vriest het in de Iraanse hoofdstad weinig in de winter. ‘s Nachts krijg je af en toe wel te maken met lichte vorst. Ten noorden van Teheran, in het gebied rondom de Kaspische Zee, zijn de wintermaanden opvallend milder dan in de rest van Noord-Iran. Ook in Zuid-Iran zijn de temperaturen in de winter mild en is er zelden sprake van temperaturen onder het vriespunt. 

Door het jaar heen regent het weinig in Iran, maar de meeste neerslag valt in de wintermaanden. Het weer in Iran wordt in het noorden wel behoorlijk beïnvloedt door het Elboersgebergte. Het resultaat hiervan is dat er in een klein gebied een grote hoeveelheid regen kan vallen. In combinatie met de milde weersomstandigheden vind je daardoor weelderige vegetatie en uitgestrekte rijstvelden in deze regio. 

In welk seizoen plan ik mijn vakantie in Iran?

Omdat Iran hete zomers en ijzige winters kent, is de beste periode voor een vakantie in Iran de lente of de herfst. Door je rondreis door Iran in deze periode te boeken omzeil je de extreme temperaturen en is het weer in Iran meestal zonnig en zijn de temparaturen aangenamer. Houd er wel rekening mee dat het in de bergen 's nachts flink kan afkoelen. 

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors