Kerman

Kerman

door Charlotte de Vries

Kerman ligt op een plateau te midden van de heetste woestijn ter wereld: de Dasht-e Lut. Haar platte, zandkleurige daken zijn omgeven door bergen en middeleeuwse burchten. In het historische centrum bewonder je het uitgebreide culturele erfgoed waar Kerman bekend om staat: beeldige moskeeën, bazaars, hammams en het enige Zoroastrische museum ter wereld.

Kerman kent een turbulente geschiedenis. Sinds de komst van de nederzetting in de derde eeuw is Kerman in handen gevallen van koningen uit alle windstreken. De meest merkwaardige van de heersers was Agha Mohammad Khan Qajar van de Khadjaren-dynastie. Na zijn verovering in 1794 liet hij veel van zijn mannelijke tegenstanders verblinden en hun vrouwen en kinderen tot slaven maken. De stad werd een ruïne. Pas een eeuw later werd Kerman opnieuw tot leven gebracht.

Culturele bezienswaardigheden in Kerman

Het leven in Kerman centreert zich in het Ganjali Khan-complex. De Perzische en Beloetsjische mix van inwoners komen tesamen in de hectische hallen van de bazaar. Onder de koepelgewelven ontmoeten ze elkaar en onderhandelen ze over de prijzen van de tapijten en pistachenoten die in de provincie Kerman worden geproduceerd. Aanschouw het spektakel en bekijk de oude tekeningen die de hallen versieren.

Het Ganjali Khan-complex is in het begin van de zeventiende eeuw gebouwd door Ganjali Khan, onder het bewind van de Safawidische sjah Abbas I. Je bezoekt er een heel kleine moskee, karavanserai, muntmuseum en voormalige hammam. Een waanzinnige plek om te lunchen is de Hamam-e Vakil Chaykhaneh. Vandaar wandel je naar de Vrijdagmoskee die bekroond is met een klok in plaats van minaretten.

Zoroastrisch erfgoed in Kerman

Niet alleen de Islam heeft een stempel achtergelaten op Kerman. Zoroastriërs hadden lange tijd de overhand, zelfs na de islamitische verovering in 642. In Kerman vind je dan ook het enige Zoroastrische Museum van Antropologie ter wereld. De bouw van het museum en de bijbehorende vuurtempel begon in 1370, maar de opening vond pas plaats in 2005. Je komt er alles te weten over de Zoroastrische gebruiken en geschiedenis.

Ook de Gonbad-e Jabaliyeh is van groot historisch belang in Iran. Deze achthoekige koepel die volledig van steen is gemaakt, is volgens de meeste geleerden een Zoroastrisch gebouw uit de tweede eeuw. Over de functie is niemand het eens; sommigen denken dat het diende als observatorium en anderen menen dat het een tombe was. Bezoek dit mysterieuze bouwwerk en de oude grafstenen die het vandaag de dag huisvest.

Dagtrip naar Mahan, Rayen en Bam

Een aantal ontzettend bijzondere bezienswaardigheden van Kerman liggen ver buiten het historische centrum. Maak vanuit Kerman een dagtrip naar Mahan, Rayen en Bam. In de stad Mahan bezoek je de waanzinnige tuin Bagh-e Shahzadeh die tijdens de Kadjaren-dynastie is aangelegd. Rayen en Bam pronken met enorme lemen burchten van respectievelijk 1.000 en 2.000 jaar oud. Je waant je in een ander tijdperk tijdens een dagtrip naar Mahan, Rayen en Bam.

Een tweede favoriete dagtrip vanuit Kerman brengt je naar de heetste plek op Aarde. De hoogst gemeten temperatuur in de woestijn Dasht-e Lut was maar liefst 70,7 graden Celsius! Vanwege de extreme hitte kan je de woestijn alleen in de wintermaanden bezoeken. Je bewondert er de kaluts: natuurlijke rotstorens van wel zestig meter hoog. Maak je rondreis door Iran af met een bezichtiging van dit unieke natuurfoneem tijdens zonsondergang.

Kan jij niet wachten om op vakantie naar Iran te gaan? Bekijk hier de aanbiedingen van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Diego Delso | Edrak.art | Ninara | Ninara

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors