Kermanshah

Kermanshah

door Charlotte de Vries

Het verwarrende centrum van Kermanshah, waar meer auto’s dan mensen lijken te wonen, is bespikkeld met belangrijke heiligdommen en moskeeën. Verwonder je over de schitterende spiegelkamers en de toneelstukken die er worden opgevoerd, maar gebruik Kermanshah ook zeker als uitvalsbasis. Nabij de stad bewonder je rotsreliëfs en inscripties die zo oud zijn als de stad zelf.

Kermanshah is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het westen van Iran. De stad is in de vierde eeuw na Christus gesticht door de Sassanidische sjahs en ontwikkelde zich snel door zijn ligging op de route naar Baghdad. Helaas betekende dit laatste ook een rol in de Irak-Iranoorlog en zijn delen van de stad verwoest. Maar twee van de belangrijkste archeologische vondsten van Iran zijn gespaard gebleven: de Taq-e Bustan en Bisotun mag je niet missen tijdens je rondreis door Iran!

De mooiste bezienswaardigheden in Kermanshah

Kom je in de heilige maand Moharram aan in Kermanshah? Reis dan gelijk door naar Tekiyeh Moaven al-molk. In dit Sjiitische heiligdom worden tijdens de Moharram toneelstukken opgevoerd ter herdenking van de martelaar Imam Hossein. Ook in andere maanden is het heiligdom een bezoek waard. Vooral de gruwelijke scènes van de slag in Karbala die de centrale kamer versieren, laten een behoorlijke indruk achter.

Op een kwartiertje lopen in noordelijke richting vind je, tegenover de Vrijdagsmoskee, een ander belangrijk en oud gebouw in Kermanshah. Daar staat het heiligdom Tekiyeh-ye Biglarbeigi, dat een duizelingwekkende spiegelkamer en een kalligrafiemuseum huisvest. Nóg verder naar het noorden vind je twee van de mooiste bezienswaardigheden van Kermanshah.

De reliëfs van Taq-e Bustan en Bisotun

Drie kilometer ten noorden van Kermanshah ligt de grootste trekpleister van de stad: Taq-e Bustan. Deze historische plaats ligt te midden van het Zagrosgebergte en beslaat een serie reliëfs uit de Sassanidische periode. De inhuldigingen van Ardashir II en Sjapoer III staan al sinds de vijfde eeuw gegraveerd in de rotswanden.

Neem ook een kijkje bij de inscripties van Bisotun, nabij Taq-e Bustan. Al zijn de belangrijkste inscripties nauwelijks zichtbaar omdat ze zo hoog in de rotswanden staan, de schilderachtige uitzichten vanaf de rotsen in Bisotun wil je echt niet missen.

Tussen Bisotun en Taq-e Bustan ligt een natuurgebied dat voornamelijk uit moerassen en grotten bestaat. Het 1.500 hectare grote Talab-e Hashilan is zelfs rijk aan de diepste grot van Azië: de Prav-grot. Wandel door deze wonderbaarlijke grot en word verrast door een 762 meter diepe vallei en tientallen beekjes.

Aardbeving in Kermanshah

Voordat je de schitterende bezienswaardigheden van Kermanshah van je bucketlist gaat afstrepen, is het verstandig om de weersomstandigheden na te gaan. Helaas komt er met regelmaat een aardbeving in Kermanshah voor. De stad en gelijknamige provincie liggen boven een groot aantal breuklijnen in de aardkorst. In de afgelopen jaren zijn er een aantal destructieve aardbevingen in Kermanshah voorgekomen. Bereid je dus goed voor.

Ben jij er helemaal klaar voor om op rondreis door Iran te gaan? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Ninara | Jerome Bon

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors