Shiraz

Shiraz

door Charlotte de Vries

Shiraz is een Perzisch gedicht van steen en cement. Een opsomming van moskeeën en mozaïeken, van paleizen die rijmen met koninklijke tijden en van paradijselijke tuinen waar nachtegaals hun ritmische lyrieken aanbieden. De climax: de tombe van Hafez, de grootste meester van de Perzische dichtkunst die Shiraz ooit gekend heeft.

Al meer dan 2.000 jaar staat Shiraz bekend als het culturele hart van het Perzische Rijk; Iran. Dankzij haar dichtkunst, literatuur, onderwijs en wijn groeide het 4.000 jaar oude handelsdorpje uit tot een van de grootste steden van de middeleeuwse Islamitische wereld. De belangrijkste gebouwen van Shiraz restaureerde Karim Khan van de Zand-dynastie (1750-1794), zodat je ze er vandaag de dag nog kunt bewonderen.

Poëtische bezienswaardigheden in Shiraz

Een handig startpunt voor je verkenning van Shiraz is de Arg van Karim Khan. Hoge muren en torens omheinen deze citadel van 4.000 vierkante meter. Op een paar minuten loopafstand vind je de meest schitterende bezienswaardigheden van Shiraz, zoals de Nasir al Molkmoskee. Bezoek deze beroemde moskee ’s ochtends, wanneer de zonnestralen als regenbogen door de gekleurde ramen vallen.

De nabijgelegen Vakilbazaar is een meesterwerk van de Perzische architectuur. Gewelfde poorten en mozaïeken versieren de winkels, binnenplaatsen, karavanserais en Vakilmoskee. Laat je traditioneel reinigen in de Vakilhammam en maak je klaar voor een wandeling door de serene Perzische tuinen, waaraan Shiraz haar bijnaam ‘stad van rozen en nachtegalen’ heeft te danken.

De bekendste tuinen in Shiraz zijn de eeuwenoude Afif-Abadtuin, de Eramtuin waar het eeuwenoude Qavamhuis uit oprijst en de parken die de mausoleums, of eigenlijk de bedevaartsoorden, van de middeleeuwse dichters Hafez en Saadi huisvesten. Begint het donker te worden? Ga dan naar het mausoleum van Sjah Tsjeragh. ’s Avonds wordt dit Perzische bouwwerk een lichtspektakel.

Shiraz stond synoniem aan wijn

Naast literatuur en poëzie stond Shiraz bekend om haar uitstekende wijn. Eeuwenlang werd de druivensoort Shiraz gekweekt in de vruchtbare vallei waar de stad zich in bevindt. Van deze druif werd de zogeheten Shirazi-wijn gemaakt die volgens veel liefhebbers de beste van het Midden-Oosten was.

Helaas spreken we in de verleden tijd. De productie van Shirazi-wijn is na de Iraanse Revolutie van 1979 gestopt. Vandaag geniet je in Shiraz alleen nog van het milde klimaat dat de druif zo voortreffelijk maakte.

Maak een dagtrip naar Persepolis

Gelukkig is de omgeving van Shiraz niet van alle wonderen ontdaan. Een aantal van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Shiraz vind je zelfs kilometers buiten het centrum. Ga op een tour naar de wereldberoemde ruïnes uit de Oudheid: het paleizencomplex Persepolis, Bishapur, de tombes van Naqsh-i Rustam, Firuzabad en de oude stad Pasargadae. In combinatie met een bezoek aan Shiraz zorgen deze plaatsen voor een meest dichterlijke rondreis door Iran!

Ga je graag op reis met een reisorganisatie? Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Iran!

Fotocredits: dynamosquito | Nick Taylorkimia shirazi | Ivan Mlinaric

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors