Kashan

Kashan

door Charlotte de Vries

Ingeklemd tussen het Karkasgebergte en de Maranjabwoestijn ligt de oasestad Kashan. Als je deze antieke stad vanaf een dakterras bekijkt, vallen haar zandkleurige daken, koepels en minaretten weg in de dorre omgeving. Maar als je door haar stoffige stegen en straten wandelt, stuit je al gauw op de meest schitterende Perzische tuinen en herenhuizen van Iran.

Archeologische vondsten wijzen erop dat Kashan maar liefst 9.000 jaar teruggaat in de tijd. Tussen de twaalfde en veertiende eeuw bloeide de stad pas op dankzij de handel in tegels, tapijten en aardewerk. Kashan werd een vakantieoord van de Safawidische koningen en hun opvolgers, de Kadjaren. De esthetische tuinen, moskeeën, badhuizen en herenhuizen die de dynastieën lieten bouwen, trekken tot op de dag van vandaag de Iraanse elite naar Kashan. En een handjevol toeristen.

Bezienswaardigheden in Kashan

Kashan wordt door omsingelende grootheden als Isfahan en Teheran door veel toeristen overgeslagen. Zonde! Om te beginnen vind je er de oudste tuin van Iran. De Bagh-e Fin bestaat al 7.000 jaar. Met fonteinen, paviljoens en ceders is de Bagh-e Fin in de zestiende eeuw voor de Safawidische sjah Abbas I geperfectioneerd. Wandel door de tuin en waan je in een voorstelling van het Paradijs.

Nabij de Bagh-e Fin liggen de overblijfselen van de ziggoerat Tepe Sialk. In deze Perzische tempeltoren zijn artefacten uit het jaar 6.000 voor Christus gevonden. Kashan is daardoor bekroond tot een van de oudste nederzettingen ter wereld. Je vindt een deel van de artefacten terug in het Nationaal Museum van Iran in Teheran.

In het centrum van Kashan bewonder je verschillende architectonische hoogstandjes van het Perzische Rijk. De bazaar, al 800 jaar het handelscentrum in Kashan, is een van de mooiste in heel Iran. Het duizend vierkante meter grote Sultan Amir Ahmad-badhuis is versierd met het beste turkooizen en gouden tegelwerk uit Kashan. Maar de meeste indruk laten de herenhuizen van Kashan op je achter. Geef vooral een bezoek aan Tabatabaei en Boroujerdi.

Het Ehsan House en meer traditionele hotels

Een aantal van de herenhuizen in Kashan herbergen tegenwoordig de beste traditionele hotels van Iran. Het oudste tot hotel omgebouwde herenhuis is het Ehsan House, tegenover de Agha Bozorgmoskee. Vooral de binnenplaats is beeldig: de geurige bloemen en sappige granaatappels die je er van de bomen plukt zorgen voor een verrukkelijk verblijf in het Ehsan House. Andere bezienswaardige traditionele hotels bij de Agha Bozorgmoskee zijn het Manouchehri House en Noghli Traditional Hotel.

Abyaneh en andere dagtrips vanuit Kashan

Het hotel waarin je verblijft biedt hoogst waarschijnlijk dagtrips naar Abyaneh aan. Dit bergdorpje aan de voet van de Karkasberg is geheel autovrij. Het enige vervoer dat je tussen de rode lemen huisjes van Abyaneh tegenkomt zijn ezels! Het dorp is zeker een dagtrip waard, maar houd er rekening mee dat een heleboel andere toeristen dat ook vinden. Minder bezochte dorpen zijn Niasar en Qamsar, waar je eindeloze rozenvelden bewondert.

Ten noordoosten van Kashan, in tegenovergestelde richting van deze bergdorpen, wacht de Maranjabwoestijn je op. Maak via de ondergrondse stad Nooshabad en het heiligdom Hilal ibn Ali een excursie naar de goudgele duinen en grandiose ruimte van de woestijn. Dit is de meest bijzondere dagtrip vanuit Kashan en misschien wel de mooiste woestijnexcursie die je tijdens je rondreis door Iran maakt!

Kan jij niet wachten Kashan en haar omgeving te bezoeken? Bekijk hier de beste deals voor een vakantie naar Iran!

Fotocredits: Peter Chovanec | reibai | Adam Jones | Bernard Gagnon

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors