Teheran

Teheran

door Charlotte de Vries

Voor de besneeuwde pieken van de Elboers rijst het betonnen oerwoud Teheran op. De verkeerschaos en het tafelkleed van smog is schrikbarend, maar neem de tijd om kennis te maken met deze liberale stad. Teheran vormt met haar universiteit en moderne musea het kloppende hart van contemporain Iran en een voorproefje van haar toekomst.

Teheran lag zo’n 3.000 jaar voor Christus al in de wieg. Met dank aan sjah Fath Ali, die er tijdens de intrede van de Perzische renaissance de prachtigste paleizen liet bouwen, groeide Teheran in de achttiende eeuw uit tot een stad. Tegenwoordig geniet Teheran meer dan tien miljoen inwoners, veelal jong en hoogopgeleid. Vraag één van hen om een rondleiding en ontdek de verborgen pareltjes van deze stad!

Bezienswaardigheden van Teheran

Het meest hectische leven in Teheran speelt zich af op het plein Sabze-Meydan. Mensen stromen er door de gewelfde ingang van de Grote Bazaar, naar de winkels, moskeeën, banken en pensions die de tien kilometer lange hallen vullen. Verlaat de bazaar via de noordelijke uitgang. Al gauw stuit je op het Golestanpaleis waar je de gouden pauwentroon met 26.733 edelstenen bewondert.

Ten westen van de bazaar ligt één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Teheran: de voormalige Amerikaanse ambassade. In dit afbrokkelende gebouw vond de Iraanse gijzelingscrisis plaats. Tijdens een tour leer je meer over de 52 burgers en diplomaten die hier in 1979, net na de Islamisische revolutie, voor 444 dagen gegijzeld werden.

In het uiterste westen van Teheran bezichtig je hét symbool van de stad: de marmeren Azaditoren. In 1972 is dit 45 meter hoge monument gebouwd, ter ere van het 2.500 jarige bestaan van de Iraanse staat. Voor een panorama van de stad bezoek je een andere toren. De Borj-e Milad steekt 435 meter uit boven de vallei en biedt een schitterend uitzicht op de moderne stad en de bergen in het noorden.

Bijkomen in de noordelijke wijken

In het bergachtige noorden zoeken veel inwoners van Teheran regelmatig hun toevlucht. De noordelijkste wijken liggen 1.750 meter boven de zeespiegel: 650 meter hoger dan het door smog geplaagde zuiden. Vooral in de hippe wijken Darake en Darband is er nog sprake van frisse lucht. In de theehuizen en restaurants komt de lokale bevolking graag bij van hectisch Teheran. Drink een kruidige thee mee!

Skiën in Teheran

Vanuit Darake of Darband maak je een uitstap naar de Elboers. Zomers lenen de bergen zich voor de mooiste hikes. In de winter ga je er skiën. Met name de circa 3.960 hoge Tochal-berg staat bekend als een uitstekend skigebied. De sneeuw die er in de winter ligt, rekenen professionele skiërs tot de beste ter wereld. Dus trek je muts over je hoofd en maak de mooiste afdalingen tijdens je rondreis door Iran!

Ga je graag op stap met een reisorganisatie? Bekijk dan hier de beste aanbiedingen voor een vakantie in Iran!

Fotocredits: Ninara | Chris Blackhead | Matt Biddulph | Ninara

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors