Qom

Qom

door Charlotte de Vries

Qom is een van de heiligste steden voor sjiitische moslims. Haar moskeeën worden overspoeld door moellahs, geestelijken die de Koran intensief hebben bestudeerd. Haar madrasehs, of theologiescholen, ontvangen studenten uit elke uithoek van Iran en omstreken. En voor haar belangrijkste heiligdom, het mausoleum van Fatima Masumeh, maken pelgrims lange, barre tochten.

Fatima Masumeh was de zus van de achtste Imam Reza en stierf in Qom tijdens haar doorreis in 816. Sinds de bouw van haar indrukwekkende mausoleum nam de bekendheid van Qom toe. Tegenwoordig wonen er veel van de religieuze leiders die Iran veroverden in 1979. Zelfs de aanstichter van de Iraanse Revolutie, ayatollah Khomeini, studeerde en gaf les in Qom. Conservatieve kleding en gedragingen zijn dus vereist tijdens je bezoek aan de heilige stad Qom!

Religieuze bezienswaardigheden in Qom

De gouden koepels en torenhoge minaretten van het Heiligdom van Fatima Masumeh zie je al van ver. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 38.000 vierkante meter en toch zijn de grafkamer, de gigantische gebedsruimtes en binnenplaatsen altijd overladen met mensen. Als non-Moslim mag je het heiligdom alleen onder leiding van een lokale gids bezoeken. Je vindt vast een vriendelijke gids bij de ingang van het gebouw.

Na een rondleiding door het heilige mausoleum, neem je een kijkje in de bazaar die net als in andere Iranese steden het kloppende hart van de stad vormt. Bewonder vooral het plafond van de timcheh, de tapijtafdeling, die gelegd is met drie mozaïeken koepels. Klaar met winkelen? Schuif dan aan tafel in het oude herenhuis Yazdanpanah voor de meest verrukkelijke Perzische gerechten. De lamstoofpot vinden wij fenomenaal.

Het Kavir National Park

Honderd kilometer ten oosten van Qom vind je een van de meest bijzondere natuurparken van Iran. Het 4.000 vierkante kilometer grote Kavir National Park ligt aan de beginselen van de Grote Zoutwoestijn en staat door de wilde dieren ook wel bekend als ‘Klein Afrika’. Je spot hier gestreepte hyena’s, Indische wolven, jachtluipaarden en Perzische panters.

Net buiten de grenzen van het Kavir National Park bevindt zich het zoutmeer Daryache-ye Namak. Het meer heeft een oppervlakte van 1.800 vierkante kilometer, maar slechts één vierkante kilometer is gevuld met water. En dat water is heilig: volgens geestelijken reinigt dit natuurlijke bronwater het hart.

Qom als dagtrip vanuit Teheran

Tenzij je een theologische studie gaat volgen of dagenlang wil bidden in Qom, is een halve dag genoeg om de stad te verkennen. Combineer Qom en het Kavir National Park tijdens een dagtrip vanuit Teheran. De Iraanse hoofdstad ligt op slechts 2,5 uur rijden. Gaat je rondreis door Iran verder naar Kashan of Isfahan? Dan is Qom een bijzondere tussenstop!

Ben je benieuwd naar de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Iran? Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. 

Fotocredits: Diego Delso | humbleslave | Hamed Saber

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Turkije kenner
Sponsors